Belföld

2010.01.05. 14:39

Frekvenciapályázat újratöltve: jogsértő volt az eljárás

Jogsértő volt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly őszi frekvenciapályázata, amelynek eredményeként a Sláger és a Danubius helyett a Neo FM és a Class FM kapott országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot - mondta ki a Fővárosi Bíróság (FB) kedden kihirdetett első fokú, nem jogerős ítéletében.

MTI

A Danubius Rádió által az ORTT, illetve a Class FM-et működtető Advenio Zrt. ellen indított polgári perben a felperes a médiatörvény megsértésére hivatkozva a pályázat jogellenességének, illetve az az alapján kötött szerződés semmisségének megállapítását, és az eredeti állapot helyreállítását kérte a bíróságtól, amelynek következtében a Class FM-nek azonnal el kellene hallgatnia.

A Danubius jogi képviselője a tárgyaláson többek között azzal érvelt, hogy az Advenio tulajdonosi szerkezete nem felel meg a médiatörvény előírásainak, a cégben ugyanis befolyásoló részesedése volt a pályázat idején, és van jelenleg is a Lánchíd Rádiónak, ez pedig összeférhetetlenséget idéz elő, és ellentmond a véleménybefolyásoló médiamonopólium tilalmának.

A felperes szerint az Adveniónak jelenleg is olyan tulajdonosi struktúrája van, amely a médiatörvénybe ütközik, és ezért érvényesen nem szerezhetett frekvenciát. 
 
A felperes ügyvédje kifogásolta továbbá azt is, hogy az Advenio a pályázat során úgy nyerte meg a díjversenyt, hogy üzleti tervének megalapozottságát, életszerűségét érdemben nem vizsgálták, nem vitatták meg. 

A Danubius Rádió a kereset kártérítésre vonatkozó részét jogfenntartással ugyan, de egyelőre visszavonta.

Az elsőrendű alperes ORTT jogi képviselője a tárgyaláson a kereset elutasítását kérte, és azzal érvelt, hogy a testület jogszerűen járt el a pályáztatás során. Az Advenio tulajdonosi szerkezete tudomásuk szerint nem sérti a médiatörvényt, a szerződés semmisségének és az eredeti állapot helyreállításának következménye pedig szerintük az lenne, hogy az inkriminált frekvencia elhallgatna, az állam pedig olyan bevételektől esne el, melyekkel a közszolgálati médiát finanszírozza.

Az ORTT jogi képviselője szerint a szerződés semmisségének kimondása esetére semmilyen szabály nincs, azt jogszerűen nem lehet kivitelezni.
 
A tárgyaláson a másodrendű alperes Advenio jogi képviselője is a Danubius keresetének elutasítását kérte, mert az álláspontja szerint nyilvánvalóan megalapozatlan. Az FB szóbeli indoklása annyiban helyt adott a felperes érvelésének, hogy a pályázat alaki érvénytelensége - a pályázó tulajdonosi szerkezete - miatt jogsértő volt, hogy az ORTT nem zárta ki az Advenio pályázatát, hanem elbírálta, nyertesnek hirdette ki és szerződést kötött vele.

A bíróság szerint jogsértő volt, hogy az ORTT a médiatörvény kötelező rendelkezései alól felmentést adott az Adveniónak, amely tulajdonosi szerkezete miatt nem felelt meg a médiatörvénynek.  Ugyanakkor a bíróság megjegyezte azt is, hogy az ORTT mint közigazgatási szerv ebben az eljárásban nem kötelezhető az országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási szerződés felmondására, továbbá az elsőfokú ítélet szóbeli indoklása szerint a bíróság érdemben nem vizsgálhatta felül a pályázatban szereplő üzleti terveket. 

Az ítélethirdetést követően a felek jogi képviselői nem kívántak nyilatkozni, de jelezték, hogy a fellebbezés kérdéséről majd akkor döntenek, ha megismerték az írásba foglalt ítéletet.

OLDALTÖRÉS: Az Advenio Zrt. egyelőre nem kommentálja a bírósági döntést

Az Advenio Zrt. egyelőre nem kommentálja a bírósági döntést

Az Advenio Zrt. egyelőre nem kommentálja a bírósági döntést

Az Advenio Zrt. egyelőre nem kommentálja a bírósági döntést

 Az Advenio Zrt. egyelőre nem kommentálja a Fővárosi Bíróság keddi, első fokú döntését, amely szerint jogsértő volt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly őszi frekvenciapályázata, aminek eredményeként a Sláger és a Danubius helyett a Neo FM és a Class FM kapott országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot

Pakots Zsolt, a Class FM rádiót üzemeltető Advenio Zrt. vezérigazgatója az MTI kérdésére annyit mondott, hogy miután első fokú, nem jogerős ítéletről van szó, ezért azt egyelőre nem akarják kommentálni.
 
A Fővárosi Bíróság kedden első fokon, nem jogerősen megállapította, hogy jogsértő volt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly őszi frekvenciapályázata, melynek eredményeként a Sláger és a Danubius helyett a Neo FM és a Class FM kapott országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot.
 
A Danubius Rádió által az ORTT, illetve a Class FM-et működtető Advenio Zrt. ellen indított polgári perben a felperes a médiatörvény megsértésére hivatkozva a pályázat jogellenességének, illetve az az alapján kötött szerződés semmisségének megállapítását, és az eredeti állapot helyreállítását kérte a bíróságtól, melynek következtében a Class FM-nek azonnal el kellene hallgatnia.
 
Még 2008 december elején döntött úgy - majdnem egyhangú támogatással - a parlament: a médiatörvény módosításával lehetővé teszi, hogy 7+5 éves koncessziójának lejártakor pályázat nélkül nyerjen újabb jogosultságot a két országos kereskedelmi rádió.
 
A törvényt a köztársasági elnök előzetes normakontrollra az Alkotmánybírósághoz utalta, amely június 30-án kihirdetett döntésében megsemmisítette azt; ezt követően indult el a pályáztatás folyamata.

Mindkét frekvenciára négy-négy ajánlat érkezett, de az ORTT irodája azt javasolta, hogy kettőt-kettőt mindkét futamból zárjanak ki. Végül csak a Rádió1-hálózat egykori ügyvezetőjének tulajdonában lévő Zene Rádió Zrt. ajánlatát dobta vissza a testület, a két későbbi győztesét nem.

Az addig a Sláger által használt frekvenciát így a Neo FM koncepciójával pályázó FM1 konzorcium, míg a Danubius hullámsávjának használati jogát az Advenio Zrt. által működtetett Class FM nyerte el a következő hét évre.
 
A frekvenciadöntés módja miatt lemondott tisztségéről Majtényi László, az Országos Rádió és Televízió Testület elnöke, aki szerint érvénytelennek kellett volna nyilvánítani a két, később nyertes pályázatot. A két korábbi nyertes pedig - amelyek 12 év után kényszerültek távozni az éterből -  bírósághoz fordult.

OLDALTÖRÉS: ORTT: meg kell várni, míg a bíróság írásba foglalja a döntést


ORTT: meg kell várni, míg a bíróság írásba foglalja a döntést


ORTT: meg kell várni, míg a bíróság írásba foglalja a döntést


ORTT: meg kell várni, míg a bíróság írásba foglalja a döntést

Meg kell várni amíg a Fővárosi Bíróság írásba foglalja keddi döntését, azt követően lehet eldönteni, hogy mi legyen a következő lépés - mondta az MTI érdeklődésére Gyuricza Péter, az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) szocialista delegáltja.

A Fővárosi Bíróság kedden, első fokon megállapította, hogy jogsértő volt az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) tavaly őszi frekvenciapályázata, melynek eredményeként a Sláger és a Danubius helyett a Neo FM és a Class FM kapott országos kereskedelmi rádiós műsorszolgáltatási jogosultságot.Szalai Annamária: érvényes az ORTT és az Advenio Zrt. szerződése

Szalai Annamáia szerint érvényes a szerződés

 Az Országos Rádió és Televízió Testület (ORTT) fideszes delegáltja szerint a Fővárosi Bíróság (FB) keddi ítélete alapján érvényes a testület és a Class FM rádiót működtető cég szerződése.

"Örömmel vettem tudomásul a Fővárosi Bíróság nem jogerős ítéletét, mely szerint az ORTT a Class rádiót működtető Advenio Zrt-vel kötött műsorszolgátatási szerződése érvényes" - írta Szalai Annamária a bíróság döntésére reagáló, az MTI-hez is eljuttatott közleményében.

A Danubius Rádió Műsorszolgáltató Zrt. kereseti kérelmeit egyetlen kivétellel elutasították - hívta fel a figyelmet.  Szalai Annamária szerint a Danubius pervesztességét támasztja alá az a tény, hogy mintegy ötmillió forint perköltséget kell kifizetnie az alperesek, azaz az ORTT és az Advenio Zrt. részére. 

Közölte, hogy a bíróság a kereset egyetlen elemében adott részben igazat a felperesnek, amivel szemben az ORTT az ítélet írásba foglalása után fellebbezést nyújt be. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!