Belföld

2010.01.07. 12:03

Kormányra kerülve a Fidesz kitenné az MSZP-s ejtőernyősöket

A Fidesz kormányra kerülése esetén nem fogja tétlenül nézni az MSZP-s "ejtőernyősöket és pártkomisszárokat" a fontos funkciókban - közölte Répássy Róbert, az ellenzéki párt frakcióigazgatója csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján.

MTI

Szerinte a kormány alá tartozó szervek esetében a jogszabályok módosításával kell elérni, hogy "a végrehajtó hatalom keze ne legyen megkötve" e tekintetben.

A politikus erről annak kapcsán beszélt, hogy a Heti Válasz - mint ismertette - újabb kéttucat "ejtőernyősnek, pártkádernek" a bebetonozásáról írt.
   

Répássy Róbert úgy fogalmazott, a Gyurcsány-korszak napról napra újabb támadásokat indít: "saját kádereiket, pártkomisszárjaikat ejtőernyőztetik sok évre előre fontos pozíciókba".
   
Véleménye szerint ezekkel az "ejtőernyősökkel" a szocialisták nemcsak a következő kormány mozgásterét határolják be, hanem semmibe veszik az emberek akaratát is, hiszen megkötik az általuk választott kormány kezét fontos személyi kérdésekben.
   
Ezeknek a kádereknek és pártkomisszároknak komoly felelősségük van abban, hogy Magyarország mély válságba került, ezért "a józan ész és az igazságosság minden törvényével ellentétes", hogy ezeket az embereket olyan pozíciókba betonozzák be, amelyek havi több százezres vagy havi több milliós fizetéssel járnak - mondta Répássy Róbert, aki szerint minél több jelenlegi pártkomisszárt betonoznak be különböző fontos pozíciókba, annál nagyobb károkat okoznak az országnak.
   
Közölte: a következő kormány meg fogja találni annak módját, hogyan tud érvényt szerezni az emberek akaratának. "Nem fogjuk tétlenül nézni az ejtőernyősöket, az MSZP-s pártkomisszárokat a fontos funkciókban" - jelentette ki.
   
Arra a kérdésre, hogy milyen módszerekkel lehet ezeket az embereket eltávolítani a pozícióikból, Répássy Róbert azt mondta: ha a kormány alá tartozó szervekről van szó, akkor a jogszabályokat kell úgy igazítani, hogy a végrehajtó hatalom keze ne legyen megkötve. A független szervezeteknél a kormány nem élhet ilyen eszközökkel - tette hozzá.
   
Mint mondta, a józan ésszel és az alkotmánnyal is ellentétes, hogy a vezető megbízású köztisztviselőket hat évre nevezik ki, hiszen a végrehajtó hatalom, a kormány legfeljebb négy évre kap megbízatást.
   
A Heti Válasz internetes oldalán "a Bajnai-kormány bebetonozottjai" között említi többek között számos diplomáciai tisztség betöltőjét, a magyar uniós biztost, a Központi Statisztikai Hivatal elnökét és a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete Felügyeleti Tanácsának elnökét. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!