Belföld

2010.02.09. 17:44

Zuschlag-per: fegyházbüntetést kért a vádhatóság a volt szocialista politikusra

Fegyházbüntetést kért a vádhatóság Zuschlag János volt szocialista képviselőre kedden Kecskeméten, a Bács-Kiskun Megyei Bíróságon folyó perben.

MTI

 Német Zsolt ügyész vádbeszédében azt indítványozta, hogy a fegyházbüntetés hosszát a büntetési tétel - 5-20 év - középmértékéhez közel határozza meg a bíróság.
   
Zuschlag Jánost különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével, mint felbujtót vádolja az ügyészség.
   
Az ügyész kérte, hogy a vádlott előzetes letartóztatásban töltött idejét számítsa be a bíróság, de ítéletében mondja ki, hogy nem bocsátható feltételes szabadlábra. Javasolta a vádlott közügyektől való eltiltását, valamint kérte a bíróságot, hogy rendeljen el vagyonelkobzást a vádlott zár alá vett, a bűnszervezetben való részvétel ideje alatt szerzett vagyonára.
   
Lados István másodrendű vádlottal szemben - aki feltáró vallomásával az ügy felderítését segítette - a törvényi minimumban megállapított börtönbüntetés kiszabását kérte a bíróság úgy, hogy abba számítsa be a vádlott előzetes fogva tartásban és házi őrizetben letöltött idejét. Esetében is kérte a vádhatóság, hogy a bíróság ne bocsássa feltételes szabadlábra, rendeljen el vagyonelkobzást a bűnszervezetben való részvétele idején szerzett vagyonára.
   
Az ügyész a harmadrendű Katus Ferenc, a negyedrendű Őri András, az ötödrendű Krausz Csaba, a hatodrendű Marsovszky Balázs, a hetedrendű Kullai Tamás, valamint a kilencedrendű Prácser László vádlottra letöltendő fegyházbüntetést kért, mert álláspontja szerint jelentős kárt okozó, folytatólagosan, üzletszerűen, bűnszervezetben elkövetett csalás bűntettével, mint társtettesek működtek közre.
   
Német Zsolt ügyész e hat vádlottra a felemelt büntetési tétel - 2-16 év - középmértékét közelítő büntetés kiszabását kérte. Az ügyész a hat vádlott esetében is kérte a vagyonelkobzást zár alá vett, a vád időszakában szerzett vagyonukra.
   
A nyolcadrendű Vámosi Zsolt, valamint a tizedrendű Szente Zsolt vádlottal szemben pénzbüntetés kiszabását indítványozta az ügyész. A tizenegyedrendű Győrfi Ludovic, valamint a tizenkettedrendű Kubatov Iván vádlottra börtönbüntetés kiszabását javasolta, próbaidőre történő felfüggesztés mellett.
   
A tizenharmadrendű Horváth Tibor vádlottra - halmazati büntetésül - börtönbüntetést javasolt, próbaidőre felfüggesztve. A tizennegyedrendű, a tizenötödrendű és a tizenhatodrendű vádlottakra pénzbüntetés kiszabását indítványozta a vádhatóság.
   
A tárgyalási nap befejezése után Kovács M. Gábor ügyvéd, Zuschlag János védője elmondta: széles körűen kidolgozott, színvonalas perbeszéd hangzott el, amely elsősorban a vád szempontjából fontos bizonyítékokat sorolta fel. Védői beszédében azokat a bizonyítékokat sorakoztatja majd fel, amelyek szerint nem áll meg a bűnszervezetben való bűnelkövetés a vádlottak részéről.
   
A Bács-Kiskun Megyei Főügyészség bűnszervezet tagjaként, különösen nagy kárt okozó, folytatólagosan elkövetett csalás bűntette és más bűncselekmények elkövetése miatt nyújtott be vádiratot Zuschlag János és 15 társa ellen. Zuschlag János, aki egykor az MSZP országgyűlési képviselője, a párt megyei szervezetének ügyvezető elnöke volt, 2007. szeptember 21-étől előzetes letartóztatásban van.
   
A per február 17-én a védőbeszédekkel folytatódik.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!
Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!