Belföld

2010.03.07. 22:20

BKV-ügy: a pártoknál landoltak a Nokia-dobozban átadott milliók?

Balogh Zsolt szerint párthoz vagy pártokhoz kerülhetett a BKV-tól Hagyó Miklós volt főpolgármester-helyetteshez juttatott pénzből. A BKV korábbi megbízott vezérigazgatója vasárnap este a Hír Televízió Kontraszt című műsorában ugyanakkor azt is elmondta, hogy erről csak a "zuhanyhíradóból" lehetett értesülni, mert nem mondták el neki, mit csináltak a pénzzel.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

"Igyekeztem a legkevesebbet tudni erről és nem akartam belegabalyodni" - közölte Balogh Zsolt, majd hozzátette: soha nem részesült a pénzből és nem is akart abból "lecsippenteni". "Nyugodtan akartam otthon aludni" - jegyezte meg.

A volt BKV-s vezető a műsorban elmondta, hogy abból a 70 millió forintból, amely a tudtával, rajta keresztül Hagyó Miklóshoz került, 40 millió forint a szentendrei HÉV utastájékoztató rendszerének többletkifizetéseiből származik. A fennmaradó 30 millió forintból 15 milliót személyesen adott át Hagyónak Lelovics Ottó irodájában, a másik 15 milliót egy olyan informatikai cégen keresztül juttatta el, amely korábban szerződésben állt a BKV-val.

"Hagyó Miklós leírhatatlan módon tudta terrorizálni az embereket, üvöltött" - közölte Balogh Zsolt. Hozzátette: ez történt akkor is, amikor közölte Hagyóval, hogy nem adja be pályázatát a BKV vezérigazgatói posztjára, mert alkalmatlannak tartja magát a tisztségre.

A volt vezérigazgató láthatóan megtörve azt mondta: augusztusban távozott a cégtől, majd két hónapnyi "vergődés" után októberben úgy döntött, hogy elmondja a rendőrségnek, mi történt a BKV-nál, és ezt az ügyvédjén keresztül jelezte is a hatóságoknak. "Tudtam, hogy értem fognak jönni" - közölte.

A Magyar Nemzet szombaton közölt interjút Balogh Zsolttal, aki arról beszélt, hogyan került a BKV-tól Hagyó Miklóshoz több tízmillió forint, és azt is, milyen elvárásoknak kellett megfelelnie.
 
A szentendrei HÉV utastájékoztató rendszerének kiépítésével kapcsolatban a BKV feljelentést tett a rendőrségen. A korábban az MTI birtokába került dokumentum szerint 100 millió forintot fizettek ki a rendszerért a kivitelező C.C. Soft Kft.-nek, de a rendszert soha nem helyeztek véglegesen üzembe, mert az nem működött hibamentesen 30 napig. Kijelzőként szobai LCD-tévéket, azok üzemi hőmérsékleten tartására pedig kézi hőlégbefúvókat használtak, amelyeket a tévék hátuljára rögzítettek.


MSZP: Hagyó Miklós felfüggesztette párttagságát és lemondott kerületi elnöki posztjáról

Hagyó Miklós szocialista országgyűlési képviselő felfüggesztette párttagságát és lemondott XII. kerületi pártelnöki posztjáról - mondta az MSZP szóvivője Budapesten vasárnap.

Nyakó Istvánt sajtótájékoztatóján a BKV-üggyel kapcsolatban szombaton a Magyar Nemzetben napvilágot látott információkkal összefüggésben kérdezte a HírTv újságírója. A szóvivő elmondta, hogy Hagyó Miklós vasárnap jelentette be döntését, mert nem kívánja nehezíteni a szocialista párt választási kampányát.

"Mi hiszünk Hagyó Miklós igazában" - jegyezte meg a szocialisták szóvivője, aki az érdeklődő újságírónak azt javasolta, hogy ebben a témakörben keresse meg Kaya Ibrahimot, Josip Totot, esetleg kérdezze meg Orbán Viktort, merre vannak államilag támogatott szőlői, vagy apja bányái.

Az MSZP szóvivője a további újságírói kérdéseket elhárítva távozott a sajtótájékoztatóról.

A szombati Magyar Nemzetben Balogh Zsolt, a BKV Zrt. volt megbízott vezérigazgatója azt nyilatkozta, hogy az ő közvetítésével mintegy hetvenmillió forint jutott Hagyó Miklóshoz. Balogh Zsolt azt is elmondta, hogy a BKV-ért is felelős volt főpolgármester-helyettessel minden apró szervezeti és személyi döntésről egyeztetnie kellett.

Ugyanakkor Hagyó Miklós szombaton azt hangsúlyozta, hogy minden, a Magyar Nemzetben megjelent, rá vonatkozó "rágalmazó kijelentés" valótlan; és bármely, a tevékenységét vizsgáló fórum elé tiszta lelkiismerettel áll.

Navracsics Tibor, a Fidesz frakcióvezetője vasárnapi sajtótájékoztatóján arról beszélt, hogy a Fidesz felszólítja az MSZP elnökségének tagjait: adják vissza mandátumukat a párt kongresszusának, és a párt nézzen szembe a korrupciós vádakkal, ugyanis kizárt, hogy az MSZP elnöksége ne tudott volna Hagyó Miklós "korrupciós ügyeiről". Ezzel összefüggésben Nyakó István annyit mondott: Navracsics Tibor nem illetékes az MSZP elnökségének visszahívása ügyében.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!