Belföld

2010.03.27. 11:58

Egy hét múlva választási rajt Amerikában

Április 3-án, szombaton az amerikai kontinensen kezdődik meg az országgyűlési képviselő-választás első fordulója, majd másnap a többi földrész magyar külképviseletein folytatódik.

MTI

A kontinens magyar nagykövetségein és főkonzulátusain azok adhatják le voksukat, akik március 19-éig felvetették magukat a külképviseleti névjegyzékbe és jelezték, melyik városban akarnak szavazni.
   
Azért kell korábban, egy héttel a magyarországi szavazás előtt megtartani az összes magyar külképviseleten az első fordulót, hogy az urnák időben hazaérkezhessenek.
   
Ez azt jelenti, hogy a külképviseleteken április 4-én, azaz húsvét vasárnap lesz a voksolás, Amerikában pedig - az időeltolódás miatt - még egy nappal korábban, április 3-án.
   
A második fordulót már a magyarországi szavazással egy időben tartják a külképviseleteken, illetve Amerikában ezt is egy nappal korábban.
   
A külképviseleteken jövő szombaton és vasárnap csaknem kilencezren (8.801-en) szavazhatnak majd. (2006-ban az országgyűlési választás első fordulójában 8.112-en szerepeltek a külképviseleti névjegyzékben.) A választópolgárok 88 nagykövetségen, illetve konzulátuson adhatják le voksukat. A legnépszerűbb London, ahol több mint kétezren (2.039-en) akarnak szavazni. Amerikában a legtöbben, 422-en New Yorkban szavazhatnak, de száz felett van a névjegyzékben szereplők száma Washingtonban (122) és a kanadai Ottawában (123) is.
   
A www.valasztas.hu oldalon megtalálható a külképviseletek címe és az ottani szavazás ideje is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!