Belföld

2010.03.26. 16:35

Gyurcsány: a magyar baloldal tele van erővel és tisztességes politikusokkal

Akik azt akarják, hogy Magyarország erősebb legyen, azoknak nem elég a markukat tartaniuk, tenniük is kell ezért - jelentette ki Gyurcsány Ferenc, az MSZP Társulás a szociáldemokrata értékekért platformjának jászberényi tanácskozásán pénteken. A volt miniszterelnök arról is beszélt, hogy szolidaritást érez az MDF tagjaival.

MTI

A szocialisták korábbi miniszterelnöke Gedei József polgármester és másik három szocialista politikus, Kökény Mihály, Korózs Lajos és Vitányi Iván után kért szót a Hová, merre Magyarország? című rendezvényen.

Beszédében egyebek mellett kiemelte: a rendszerváltás utáni magyar demokratikus baloldal a nemzeti progresszió leghűségesebb folytatója. Magának a progressziónak pedig nem csupán az a célja, hogy "szabaddá tegye az otthoni pálinkafőzést", hanem hogy egy nyugatos, polgári világot teremtsen Magyarországon.

A volt kormányfő kitért arra is: ma valamennyi politikai erőnek feladata, hogy a nemzeti progresszió tükrét maga elé tartva eldöntse: beleillenek-e ebbe a képbe saját politikai elképzelései.

"Ám eközben tenni kell végre azért, hogy hazánk ne csak mindig félúton legyen" - tette hozzá elismerve: "az elmúlt húsz évben nem figyeltünk arra, hogy a nyugatosság mentalitás, kultúra és gondolkodás kérdése".

Az MSZP-nek ki kell tartania e cél iránti elkötelezettsége mellett és fel kell vállalnia, hogy a következő parlamenti ciklusban a baloldali demokratikus erők gyűjtőpártjaként működjön tovább - fogalmazott Gyurcsány Ferenc, aki szerint "a magyar baloldal tele van erővel és tisztességes politikusokkal".

"Mi vagyunk Magyarország. Akik azt akarják, hogy hazánk erősebb legyen, azoknak nem elég a markukat tartaniuk, tenniük is kell ezért" - jelentette ki a politikus, emlékeztetve arra, hogy a nagyáruházak sokáig plakátokon kérték vevőiket, hogy tolják a helyükre a bevásárlókocsijukat. Majd miután ez nem vezetett eredményre, bevezették a pénzérmés rendszert és rend lett.

A volt miniszterelnök szerint az embereket a nagyobb dolgokban is így kell ösztönözni. Ezt az elvet követte a vizitdíj és követi minden hasonló modell, mely érdekeltté teszi a polgárokat és hozzájárulásukért cserébe feljogosítja őket a minőségi szolgáltatásra - magyarázta.

A korábban beidegződött szokásokon persze ahogy a magánéletben, úgy a társadalomban sem lehet konfliktusok nélkül változtatni - tette hozzá.

A választási kampányról szólva Gyurcsány Ferenc megemlítette: csalódottan figyeli az MDF körül zajló eseményeket. Mint mondta: ő nem szeretne úgy győzni, hogy eközben egy vetélytársát mondvacsinált okokkal kizárják a versenyből. Éppen ezért e tekintetben szolidaritást érez a Magyar Demokrata Fórum tagjaival - hangsúlyozta.

Szót ejtett arról is, hogy szerinte a jobboldal terveinek középpontjában az állam áll, amitől kapni akarnak és amely nevében ígérnek. Holott a politikus dolga nem az, hogy ígérjen, hanem hogy a közös munkát megszervezze. 

A baloldal és saját pártjának teendői kapcsán Gyurcsány Ferenc úgy fogalmazott: akár folytatják a kormányzást, akár nem, a korábban elkezdett munkát fel nem adva sok mindent újra kell gondolniuk.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!