Belföld

2010.03.01. 16:34

Rágalmazás miatt az UD Zrt.-ügyben elítélték Debreczeni Józsefet

Százezer forint pénzbüntetésre ítélte rágalmazás miatt Debreczeni József közírót, az MDF képviselőjelöltjét az UD Zrt.-ügyben a főváros II-III. kerületi bírósága nem jogerősen hétfőn.

MTI

A szóbeli indoklás szerint Debreczeni megvalósította a nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazást, amikor A diktatúra árnyéka című, 2008. szeptember 21-én - az UD Zrt.-ügy kipattanása után néhány nappal -  a Népszabadságban megjelent cikkében arról írt, hogy azt UD Zrt. titkos hálózatot hozott létre törvénytelen eszközökkel történő információszerzésre, ezt pedig a büntetőperben nem sikerült bizonyítania.

A vádlott cikkében az információk egy részét egyoldalúan kiragadta és tényként közölte, hogy az UD Zrt. bűncselekményeket követett el, azt pedig meg sem említette, hogy ezzel kapcsolatban már cikke megjelenése előtt cáfolatok jelentek meg a sajtóban.  

A bíróság rámutatott arra is, hogy a véleménynyilvánítás szabadsága nem korlátok nélküli, többi között mások jó hírnevének és jogainak védelme érdekében is korlátozható.     

A védelem fellebbezett, így az elsőfokú ítélet nem jogerős, a Fővárosi Bíróságon folytatódik tovább az ügy.  Debreczeni és védője a perben egyebek között azzal érvelt, hogy nem újságíró, hanem publicista, és így a hivatásszerűen tájékoztatással foglalkozóktól eltérően, neki nem kötelessége például az ellenérdekű felek véleményének közzététele. 

Debreczeni az utolsó szó jogán abszurd álomnak minősítette az UD Zrt. által ellene indított büntetőeljárást, és megalapozatlannak a nagy nyilvánosság előtt, aljas indokból, jelentős érdeksérelmet okozó rágalmazás vádját. 

A közíró, MDF-es képviselőjelölt kiemelte, hogy cikkében csak a mások, így például a nemzetbiztonság és a rendőrség által már korábban közzétett tényeket gyűjtötte csokorba, majd a véleménynyilvánítás alkotmányos jogával élve megfogalmazta ezekkel kapcsolatos következtetéseit, értékítéleteit. 

"Én a demokrácia védelmében emeltem fel a szavam" - hangoztatta Debreczeni, aki szerint A diktatúra árnyéka című cikke nem egy őrző-védő cég "csínytevéseiről", hanem a Fideszről szól. 

Debreczeni hozzátette, hogy ha a bíróság az "abszurd" vádnak helyt ad, azzal igazolni fogja a cikkben írtakat, illetve megerősíti az abban foglalt aggodalmakat.  

A kerületi bíróság nagy nyilvánosság előtt elkövetett rágalmazásban mondta ki Debreczeni bűnösségét és 200 napi tétel pénzbüntetésre ítélte, azzal, hogy egynapi tétel összegét 500 forintban határozta meg. Hozzáfűzte, hogy a törvény szerint a pénzbüntetés meg nem fizetése esetén a 200 napot fogházban le kell ülni. 

A bíróság súlyosító körülményként értékelte a "hasonló esetek elszaporodottságát".  Az elmarasztaló döntés után Debreczeni újságíróknak arról beszélt, hogy megfontolja a pénzbüntetés "leülését", illetve, hogy a cikkében foglaltakat fenntartja, továbbá ezzel az ítélettel "ma délután a jövő elkezdődött".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!