Belföld

2010.04.08. 21:35

Itt a jobboldali kontra: a szocialisták is adatbázist építettek?

A szocialisták részletes adatbázist építettek fel az elmúlt évek során szimpatizánsaikról, továbbá politikai ellenfeleikről, azok szimpatizánsairól, aktivistáiról, valamint azok családtagjairól is - olvasható a Magyar Nemzet Online-on (MNO) csütörtökön megjelent írásban, amely egy, az interneten elérhető videófelvételre hívja fel a figyelmet.

MTI

"A YouTube videómegosztóra felkerült videón egy férfi beszél egy számítógép képernyője előtt. A gépen az MSZP adatbázis-kezelőjének működését magyarázza valakinek. A magyarázatból kiderül: a szocialisták sokkal mélyebb és alaposabb adatbázist építettek ki az elmúlt közel tíz év alatt, mint amivel most a Fideszt vádolják" - olvasható a www.mno.hu oldalon közölt cikkben, amelyen keresztül maga a videófelvétel is láthatóvá válik.
 
A videón egy sötét szobában, eltorzított hanggal arról beszél egy felismerhetetlen nyilatkozó, hogy ezzel a rendszerrel, amelyet Ron Werber, az MSZP egykori kommunikációs tanácsadója "hozott Magyarországra", nyerték meg a 2002-es választást. A szimpatizánsokat vasárnap is fel kellett hívni, el kellett menni hozzájuk, és akár el is kellett vinni az embereket szavazni - hallható a férfi előadásában a videón.

Mint az MNO írta, a férfi arról is beszél, hogy "már 2001 óta arra kérte az aktivistákat a párt, hogy gyűjtsék a szimpatizánsokról, támogatókról az adatokat".
 
A választást megelőző ajánlószelvény-gyűjtések során az ezen szereplő adatokat rögzítették, s a központ nyilvános és titkos adatbázisokból mindenkihez telefonszámot is rendelt, így azokat is el tudták érni, akik egyébként maguktól nem közölték a számukat - olvasható az MNO írásában.
 
A videón elhangzottak szerint adatokat rögzítettek az európai parlamenti és az önkormányzati választásoknál is.

A "központ" nyilvános és titkos adatbázisokból mindenkihez telefonszámot is rendelt, és ezáltal "mindenkihez tudni fogunk telefonszámokat", akkor is, ha azt az illető nem adja meg - hallható a videón.

Mint az ismeretlen férfi elmondta, van olyan "szűrés", amely révén fideszes politikusok, "külső bizottsági tagok", szavazatszámlálóknak és családtagjaik nevét és címét is el lehet olvasni. Más politikai párthoz tartozó szimpatizánsok, képviselők adatait is nyilvántartják - tette hozzá.

Mint az MNO írta, a férfi elárulja még, hogy az elmúlt nyolc év összes választásáról rendelkezésükre állnak az ajánlószelvény-adatok, s így össze tudják hasonlítani, mennyivel bővült vagy csökkent a támogatói körük.
 
Ron Werber, az Izraeli Munkapárt egykori pártigazgatója 2002-ben az MSZP média- és kampánytanácsadójaként vett részt az országgyűlési választások kampányában. Az MTI-hír kiadását közvetlenül megelőzően a YouTube rendszere a videófelvételről azt közölte, hogy az anyag két órája látható az interneten, s az adott pillanatig több mint háromszázan látták.
 
Szerdán egy ugyancsak a YouTube-on megjelent felvétel járta be az internetes portálokat, amelyen állítólag Kubatov Gábor, a Fidesz pártigazgatója tart előadást pártjának kampánymódszereiről, adatgyűjtéséről. Az anyagban az hallható, hogy a 2009-es pécsi időközi választáson csaknem mind a 38 ezer Fidesz-szavazó nevét, címét, korát és telefonszámát ismerték, sőt még azt is nyilvántartották, hogy mennyire erős támogatói a pártnak. A felvételen arra is utal a megszólaló, hogy nem csak saját szimpatizánsaikról voltak adataik. "Meg tudom mondani a városban, kik azok a komcsik, akik elmentek szavazni" - hangzik el többek között.

OLDALTÖRÉS: Az MNO-n látható videofelvételen elhangzottak leirata


 Az MNO-n látható videofelvételen elhangzottak leirata


 Az MNO-n látható videofelvételen elhangzottak leirata


 Az MNO-n látható videofelvételen elhangzottak leirata

A Magyar Nemzet Online-on (MNO) csütörtökön megjelent cikk szerint a szocialisták részletes adatbázist építettek fel az elmúlt évek során szimpatizánsaikról, továbbá politikai ellenfeleikről, azok szimpatizánsairól, aktivistáiról, valamint azok családtagjairól is.A cikk egy, az interneten elérhető videofelvételre hívja fel a figyelmet.     
 
A YouTube videomegosztóra felkerült videón egy férfi beszél egy számítógép képernyője előtt - olvasható a www.mno.hu oldalon, ahol a videofelvétel is megtekinthető. A felvételen a férfi az MSZP adatbázis-kezelőjének működését magyarázza el valakinek. "A magyarázatból kiderül: a szocialisták sokkal mélyebb és alaposabb adatbázist építettek ki az elmúlt közel tíz év alatt, mint amivel most a Fideszt vádolják" - írják.  
 
A videón egy sötét szobában, eltorzított hanggal arról beszél egy felismerhetetlen nyilatkozó, hogy ezzel a rendszerrel, amelyet Ron Werber, az MSZP egykori kommunikációs tanácsadója "hozott Magyarországra", nyerték meg a 2002-es választást. A szimpatizánsokat vasárnap is fel kellett hívni, el kellett menni hozzájuk, és akár el is kellett vinni az embereket szavazni - hallható a férfi előadásában a videón.

Az MTI elkészítette a portálon közzétett hangfelvétel leiratát. Az alábbi szöveg az elhangzottaktól csak a legcsekélyebb mértékben tér el. 

"Azt a rendszert, amit most látunk, Ron Werber hozta el Magyarországra. Ott tanultuk meg és alkalmaztuk először 2002-ben, így nyertük meg a választásokat is, hogy vasárnap is el kellett menni az állampolgárokhoz, a szimpatizánsainkhoz a házfelügyelőinknek, az embereinknek, be kellett hozzájuk kopogni, el kellett őket vinni szavazni, vasárnap is fel kellett őket hívni ez az adatbázis alapján, hogy menjenek el, menjenek el szavazni. 
 
Így tudtuk mozgósítani a szimpatizánsainkat, így nyertünk 2002-ben is. A kopogtatócédula-gyűjtést segítő adatbázist aktívvá tették, ez azt jelenti, hogy mindenki, akitől begyűjtjük az ajánlószelvényeket (...) Arra kértek minket a központban, már évek óta, 2001 óta, hogy ezeket folyamatosan rögzítsük be a rendszerbe, és ezeket tartsuk nyilván, és ezeket minden egyes ilyen akciónál, EP- vagy önkormányzati vagy országgyűlési választás, akkor ezeket felrögzítjük, és akkor ezeket különböző módon le tudjuk majd szűrni. 
 
S akkor itt látod, hogy itt a következő az, hogy a különböző adatbázisokban a központ mindenkihez különböző telefonszám-adatbázisokat rendel hozzá, és ezáltal mindenkihez fogunk tudni és tudunk telefonszámot, akkor is, hogyha éppen az illető állampolgár nem adja meg. Utána különböző utcajegyzékeket és különböző korcsoportos bontásokat láthatunk. 

Most rámegyünk itt a támogatói adatbázisra. Belépünk, itt (...) a támogatói kezelést hogyha kiválasztjuk, akkor le fogunk tudni kérdezni. A választókerületet ki kell választanom, hogy melyik választókerületben szeretnék dolgozni, és akkor azon belül különböző szavazóköröket tudok itt megmutogatni, valamint itt van ilyen (...) szűrés, olyan fideszes politikusok, külső bizottsági tagok, szavazatszámlálóknak a nevei, családtagjainak a nevét és címeit is itt olvashatjuk, hogy egészében fel vannak benne térképezve más politikai párthoz tartozó erősebb szimpatizánsok, képviselőknek az adatai is, és ezeket is nyilvántartjuk itt. 

És akkor itt különböző módon még azt is, férfit, nőt, intézményt akarok látni, céget akarok látni, más pártszimpatizánst akarok látni, és akkor ezt, mondjuk, meg akarom esetleg tekinteni, egyből le tudom, ezt meg tudom kapni ilyen Excel-formátumban, korcsoportos szűrés alapján, régen egyébként úgy volt nyilvántartva, hogy aktív választópolgárok, középkorú, idős választópolgárok, első szavazók, régen ezeket így tartották nyilván. 
 
Utóbbi két és fél, három hétben, talán egy hónapban volt az, hogy ezeket megváltoztatták. Meg tudjuk nézni térképen, ez azt jelenti, hogy még segítséget is tudnak kapni az aktivisták ahhoz, amikor kimennek, itt már látod a nevét, a címét, az e-mail címeket, mindenkihez, mindenkihez van telefonszám. Ezt különböző titkosított, meg nem titkosított adatbázisokból föltöltik, általában a központban töltik hozzájuk azokat a telefonszámokat, amiket itt mi már nem tudunk begyűjteni, a választási adatokban pedig utána tudunk nézni minden évre visszamenőleg, hogy a szimpatizánsaink hogy bővültek, vagy például ajánlószelvényeket kitől kaptuk meg és kitől nem, ezt a kopogtatócédula-adminisztrációban tehetjük meg, és akkor így néz ki: meglátogattam, megkaptam, nem látogattam, nem volt otthon, még nem látogattam meg, és akkor így tudjuk berögzíteni.

Itt a választópolgár neve, lakcíme, és utána pedig, utána van itt benne egy egyéni azonosító kódja, és utána pedig azt látjuk, olyan cédulát választhatjuk, és csak egyszerűen betesszük oda az ikszet, ez alapján egyébként jól ki lehet válogatni, hogy ki tartozik a mi választói bázisunkhoz, és ki tartozik más pártokhoz, és egyébként hogy azt kitől kaptuk meg, látod, megnézzük itt az EP-kopogtatót, ott is le tudunk ilyeneket kérdezni, és akkor ott meg tudjuk azt nézni, hogy az EP ideje alatt akkor pedig kik azok, akiktől megkaptuk a kopogtatócédulát, és kik azok, akiktől pedig nem."
 

OLDALTÖRÉS: MSZP: provokáció az MNO-n megjelent videó

 

 

 

MSZP: provokáció az MNO-n megjelent videó

Az MSZP szerint provokáció a Magyar Nemzet Online-on (MNO) megjelent videó, a Fidesz kétségbeesett kísérlete arra, hogy megpróbálja elterelni a figyelmet Kubatov Gábor beismerő vallomásáról a törvénytelen Fidesz-adatgyűjtés ügyében.

Budai Bernadett az MTI-nek csütörtökön hangsúlyozta: az MSZP-nek kizárólag legális adatbázisa van, amelyet pénteken egy sajtó-háttérbeszélgetésen készek is bemutatni.

"Addig viszont követeljük az érdemi választ a Fidesztől, hiszen a párt két napja hallgat a kampány legnagyobb botrányáról, úgy, hogy már az Országos Választási Bizottság és az adatvédelmi biztos is vizsgálódik" - közölte. Az MSZP szóvivője megjegyezte: a videón szereplő férfi nem ismerős nekik, az - mint mondta - "vélhetően" egy fideszes statiszta.

Szigetvári Viktor, az MSZP kampányigazgatója - aki közlése szerint pénteken újságíróknak megmutatja majd az MSZP adatbázisát - az MTI-nek csütörtök este elmondta: az MNO-n megjelent MSZP adatbázis létezik ugyan, de azt "provokatívan, hazug és lejárató módon" mutatta be a portál.
 
Az MSZP-nek ez ügyben semmilyen titkolnivalója nincs, szemben Kubatov Gáborral, aki nem jelenik meg a nyilvánosan, nem mutatja meg, hogyan tartanak nyilván állítása szerint "komcsikat" - hangoztatta.

A kampányigazgató szavai szerint politikai ellenfeleiket azonosító adat semmilyen formában nincsen az MSZP adatbázisában. Aki ezt állítja, az hazudik és - a Fidesszel ellentétben, amely lapít -  az MSZP jogi eljárást indít vele szemben - jelentette ki.
 
Hozzátette: az MSZP kéri az adatvédelmi biztostól, hogy - ahogyan korábban is, most is - vizsgálja meg a párt adatkezelését. Megjegyezte: az ombudsman ezt már többször megtette, és nem marasztalta el az MSZP-t.

Szigetvári Viktor leszögezte: az MSZP kizárólag legális adatokkal rendelkezik és legális adatokat kezel. Úgy fogalmazott: rágalmazó csúsztatás az, hogy az adatbázisban a fideszes szimpatizánsokat és azok családjait is nyilvántartja az MSZP.
 
A kampányigazgató tájékoztatása szerint az MSZP adatbázisának egyik eleme a pártok számára jelöltállító szervezetként legálisan, pénzért hozzáférhető teljes választói névjegyzék. Ezt az Országos Választási Iroda (OVI) versenysemlegesen minden magyarországi jelöltállító szervezet számára biztosítja - akár digitális formában - úgy, hogy az anyag tartalmazza a szavazó nevét, szavazókörét, egyéni és területi választókerületét és lakcímét. Ezen kívül szintén megvásárolható évtizedes bontásban a választók életkora is, ami azt jelenti, hogy csak azt tudják az adott választóról, hogy életének hanyadik évtizedében jár, illetve fel vannak tüntetve az első választók, a nemük pedig a nevükből egyértelműen következik.

Kiemelte: az MNO-n bemutatott online adatbázisban nem szerepel sem 2002-es, sem 2006-os, sem korábbi választói névjegyzék, mert azokat az MSZP megsemmisítette, hiszen ez kötelező a választások lezárulta után. Az MSZP online adatbázisában jelenleg az ezekben a napokban legálisan használható teljes, nyolcmillió adatot tartalmazó választási névjegyzék szerepel, és ahogyan ezt eddig mindig, az MSZP a második forduló után most is meg fogja semmisíteni. Ebben szerepelnek állampolgárként fideszes politikusok is - jegyezte meg, hozzátéve: a Fidesz is megvette idén sok MSZP-s politikus nevét, címét is, mások adatával együtt.
 
Szigetvári Viktor közölte: az MSZP online adatbázisában benne vannak továbbá a Központi Statisztikai Hivataltól (KSH) megvásárolható azon információk, amelyek tartalmazzák a települések adatait a csatornázottságtól a népesség összetételéig. A kampányban egy adott területen élő aktivista innen tölthette le a településére, megyéjére vonatkozó adatokat, számokat - tette hozzá.

Az MSZP online adatbázisának harmadik eleme az a párt által sosem tagadott sok százezres támogatói adatbázis, amely kizárólag azokat a választókat tartalmazza, akik szimpatizánsként 2006-ban, az EP választáson vagy azóta hozzájárultak ehhez. A támogatói adatbázisban szereplők vagy aláírtak egy dokumentumot, vagy pedig telefonon hozzájárultak a személyes adataik párt általi kezeléséhez, és elfogadták, hogy a szocialisták meghívókat, politikai tájékoztatást küldenek nekik - jelezte.
 
Emlékeztetett arra, hogy támogatói adatbázis létrehozására és kezelésére az adatvédelmi törvény lehetőséget ad, az adatkezelési gyakorlatukat az adatvédelmi ombudsman az elmúlt években eseti vizsgálatokkal többször is ellenőrizte, és nem emelt kifogást ellene.

Az MSZP adatbázisa tartalmazza ezeken kívül még a korábbi országgyűlési választások eredményeit részletes bontásban, szavazóköri mélységben.
 
A kampányigazgató kitért arra: hazug és félrevezető, amit a videó állít az adatbázisról az ajánlószelvényekkel kapcsolatban. Leszögezte: az MSZP adatbázisában nem található meg, hogy kik adták oda az ajánlószelvényüket a pártnak. Mint mondta: azoknak az adatai találhatók meg az MSZP-nél, akik támogatóként - egy telefonos kampányakció részeként -  kérték a párttól, hogy menjenek ki a lakásukra a kopogtatócéduláért. "A támogatói adatbázis ezen részének van térképes változata, ezt az Obama-kampányból tanultuk" - mondta Szigetvári Viktor.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!