Belföld

2010.04.07. 15:12

Választás 2010 - Eddig 57 ezren szavaznának más településen

Szerda délutánig 57.266-an jelezték, hogy az áprilisi országgyűlési választás valamelyik, vagy mindkét fordulójában nem a lakóhelyükön, hanem más magyarországi településen kívánnak szavazni.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Az a választópolgár, aki a szavazás napján nem tartózkodik lakóhelyén, de Magyarország egy másik településén élni kíván a választójogával, igazolással szavazhat. Igazolást személyesen vagy meghatalmazott útján április 9-én, péntek 16 óráig lehet kérni a lakóhely szerinti jegyzőtől.

Ezt szerda délutánig 57.266-an tették meg az első és 48.476-an a második fordulóra. (2006-ban az első fordulóra 57.999-en kértek igazolást, a második fordulóra pedig 46.144-en.) 

Az igazolással szavazók száma napról napra nő, a hétvégén még 41 ezer volt a jelentkezők száma. Ha valaki mindkét fordulóra igazolást kér, a két igazolást egy nyomtatványon kapja meg, és ha valaki az egyik fordulóra már kért igazolást, és a másik fordulóra ezt követően szeretne igazolást kérni, az előzőleg kapott igazolást vissza kell adnia, és a két igazolást egy új nyomtatványon kapja meg. 

Az igazoláson szerepel, hogy a választópolgár melyik településen élhet választójogával, valamint annak a szavazóhelyiségnek a címe, ahol leadhatja szavazatát. 

Fontos, a korábbiaktól eltérő szabály, hogy ha valaki igazolást kapott (akár az első, akár a második, akár mindkét fordulóra), a második fordulóban csak akkor szavazhat, ha az első forduló - abban a választókerületben, ahol szavazott vagy szavazhatott volna - nem volt eredményes.

Ha az első forduló eredményes volt, hiába jelentkezik a választópolgár az igazolásával a második fordulóban, mivel a szavazatszámláló bizottság ellenőrzi, hogy érvényes volt-e az első forduló ott, ahol a választópolgár szavazott vagy szavazhatott volna, és ha az volt, akkor nem engedik voksolni.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!