Belföld

2010.06.21. 17:23

Országgyűlés: Már az őszi önkormányzati választás előtt új OVB alakul

Minden általános választás - az országgyűlési, az önkormányzati és az európai parlamenti voksolás - előtt megújul az Országos Választási Bizottság (OVB) - döntött hétfőn az Országgyűlés.

MTI

A fideszes Horváth Zsolt indítványának elfogadásával már az őszi önkormányzati választások előtt új tagokat választanak a jelenlegi testületbe, amelynek tagjait az áprilisi országgyűlési választások előtt választották meg négyéves mandátummal.

Horváth Zsolt (Fidesz) képviselő javaslatát a választási eljárásról szóló törvény módosítására 259 igen, 98 nem szavazattal fogadta el a Ház. 

Az OVB választott tagjait az említett választások kitűzését követően, legkésőbb a szavazás napja előtti 42. napon kell a törvény kihirdetését követően megválasztani. 

A hatályos törvény úgy rendelkezett, hogy az új OVB tagjait az országgyűlési képviselők általános választásának kitűzését követően, legkésőbb a szavazás előtti 51. napon kell megválasztani.

Az időpont változása összefügg azzal, hogy a Fidesz kezdeményezésére a nap folyamán már egyszer módosították a választási eljárási törvényt. A módosítás értelmében a választást legkésőbb 60 nappal a szavazás napja előtt kell kitűzni a hatályos szabályozásban szereplő 72 nap helyett. Ezzel a Kósa Lajos, Szakács Imre és Kovács Zoltán fideszes képviselők által jegyzett előterjesztéssel már az őszi önkormányzati választáson lerövidíthető a kampány.

A választási eljárásról szóló törvény módosításának általános vitájában az OVB tervezett átalakításával kapcsolatban Kósa Lajos korábban azt hangsúlyozta: olyan működési struktúrát kell kialakítani az Országos Választási Bizottságban, amely lehetőséget teremt a mindenkori parlamentnek, hogy újragondolja és értékelje a testület működését.

A kormánypárti politikus úgy fogalmazott, hogy az OVB "betlit adott elő" a tavaszi országgyűlési választásokon, így nem érti, hogy az ellenzék miért kifogásolja a testület átalakítására vonatkozó fideszes javaslatot. A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!