Belföld

2010.07.22. 22:20

Enyhébb elbírálás a kisvállalkozásoknak

Enyhébb elbírálásban részesülnek a kis- és középvállalkozások (kkv), ha hatályba lép a szektorról, a kkv-k fejlődésének támogatásáról szóló 2004-ben hozott törvény az Országgyűlés által csütörtökön elfogadott módosítása.

MTI

A parlament 319 igen, 31 nem szavazattal és egy tartózkodás mellett fogadta el a fideszes Szatmáry Kristóf által benyújtott, a kis- és középvállalkozásokról, fejlődésük támogatásáról szóló törvény módosítását.
 
Eszerint például a kkv-k ellenőrzésekor a szakhatóság - kivéve az adó- és vámhatóság - az első esetben figyelmeztetést alkalmazhat, és nem szabhat ki bírságot. Ez a rendelkezés jövő év január 1-jén lép hatályba.

A kiszabott és megfizetett bírságot viszont a hatóság nem használhatja fel közvetlenül a működésének költségeire. 

Az előterjesztésbe módosító javaslatként került be az, hogy a bírság kiszabásától nem lehet eltekinteni az első esetben akkor, ha a bírság alapját jelentő tény emberi életet, testi épséget vagy egészséget veszélyeztet, illetve károsítja a környezetet.

A 2004-ben hozott törvény kiegészül azzal, hogy a "Vállalkozásfejlesztési Tanács javaslatot fogalmaz meg a kkv-kat érintő szabályozási környezet kialakítására és javaslatot tesz ennek a vállalkozói körnek a helyzetére vonatkozó hatástanulmányok elkészítésére". 

Az eredeti törvény széles körű feladatot szab a Vállalkozásfejlesztési Tanácsnak. Többek között a testületnek kell javasolnia a kkv-fejlesztési stratégia megalapozását szolgáló szakmai programokat és véleményeznie kell a kkv-kat érintő törvénytervezeteket.

A törvénymódosítás általános indoklása kiemeli: a foglalkoztatottak 80 százaléka ebben a szektorban dolgozik és a járulék befizetések nagyobb hányada is innen érkezik. Ezért a kis- és középvállalkozásokat "a jelenleginél szélesebb körű és minőségében is magasabb színvonalú támogatásban kell részesíteni".

A törvény - a kkv-k bírságolására vonatkozó rész kivételével - a jogszabály kihirdetésének napját követő hónap első napján lép hatályba. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!