Belföld

2010.08.01. 14:54

Romagyilkosságok: nyilvánosságra hozzák a nyomozás eredményét

A közeljövőben sajtótájékoztatón ismerteti a hat halálos áldozatot követelő romák elleni támadássorozat nyomozati adatait az ügyben eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI).

MTI

A romák elleni kilenc támadással négy Hajdú-Bihar megyei férfit gyanúsítanak, akiket a kommandósok 2009. augusztus 21-ére virradóra  fogtak el egy debreceni szórakozóhelyen. Az NNI bűnszervezetben, több emberen elkövetett emberölés, rablás, lőfegyverrel való visszaélés, valamint rongálás miatt mind a négy előzetes letartóztatásban lévő gyanúsítottal szemben vádemelést javasol. A négy gyanúsított közül hárman tettesek, egyikük bűnsegéd.
   
A gyanúsítottak jogi képviselőinek tájékoztatása szerint az iratismertetés júliusban befejeződött, és az NNI vádemelési javaslattal még augusztusban továbbítja az iratokat az ügyészségre.
Az NNI helyettes szóvivője, Csécsi Soma sem a nyomozás részleteiről, sem annak eredményéről nem kívánt nyilatkozni, az MTI megkeresésére mindössze annyit mondott: „a közeljövőben”, amely lehet pár nap, vagy hét, részletesen tájékoztatni fogják a sajtót.
   
Az NNI kilenc bűncselekmény ügyében folytatott eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, tavaly február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy testvérpár, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves apa és 5 éves kisfia vesztette életét.
   
Az eddig nyilvánosságra hozott nyomozati adatok szerint a hat halálos áldozatot követelő, romák elleni támadássorozatban használt fegyverek egy besenyszögi fegyveres rablásból származnak: négy csuklyás férfi 2008. március 7-én tört rá egy vadőr családjára a Szolnok megyei településen, a férfi két gyermekét és a feleségét megkötözték, szájukat beragasztották, a vadőrt pedig halántékához szorított fegyverrel kényszerítették hét fegyverének átadására.
   
Az NNI korábbi közlése szerint a gyilkosságsorozat egyik gyanúsítottja, P. Zsolt követte el társaival a rablást, ezért fegyveres, csoportos rablás elkövetésének megalapozott gyanúja miatt is vádemelést javasolnak ellene. P. Zsoltot a rendőrség a galgagyörki, a piricsei és a tarnabodi támadással hozta összefüggésbe, és társtettesként gyanúsították meg a tatárszentgyörgyi gyilkosságban is.
   
K. Árpád Sándor, a romák elleni támadás fő gyanúsítottja beismerte a galgagyörki helyszíni kihallgatáson, hogy puskával rálőtt több, cigány családok által lakott házra, azt azonban tagadta, hogy bárkit is meg akart volna ölni. 
Öccsét, K. Istvánt - akit a polgári titkosszolgálatok éveken át figyeltek - szintén meggyanúsították a besenyszögi rablással, míg a romák elleni támadás nyolc ügyében társtettesként javasolnak vádemelést ellen. A gyanúsított a Molotov-koktélos támadásokat elismerte, de azt tagadta, hogy embert akart volna ölni. 
A beszerzett bizonyítékok, valamint a gyanúsított vallomása alapján magyar KFOR-misszióban Koszovót is megjárt volt szerződéses katona, Cs. István, aki évekkel ezelőtt egy szkinhedcsoport tagja volt, az eddig nyilvánosságra hozott adatok szerint a tiszalöki emberölésben bűnsegédként vett részt. (Elfogásáról szólva egy sajtónyilatkozatában elmondta, amikor a rendőrök a debreceni Perényi 1 nevű szórakozóhelyen lecsaptak a gyanúsítottakra, igazoltatása után elengedték, majd miután telefonon visszahívták a sörözőbe,  akkor vették őrizetbe.)
  
A romagyilkosságok felderítésének titkosszolgálati hátterét vizsgáló országgyűlési képviselőkből álló tényfeltáró munkacsoport a nemzetbiztonsági szolgálatok vezetőinek személyi és politikai felelősségét is megállapította. Tavaly szeptember 8-án Ficsor Ádám, a polgári titkosszolgálatokat felügyelő akkori miniszter a bizottsági ülésen elismerte: a Nemzetbiztonsági Hivatalnál követtek el olyan hibákat, amelyek nélkül hamarabb felmerülhetett volna a hat halálos áldozatot követelő támadássorozat feltételezett elkövetőinek neve.



Összecsapottnak érzi a nyomozás eredményét az egyik gyanúsított ügyvédje - Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Összecsapottnak érzi a nyomozás eredményét az egyik gyanúsított ügyvédje





Összecsapottnak érzi a nyomozás eredményét az egyik gyanúsított ügyvédje





Összecsapottnak érzi a nyomozás eredményét az egyik gyanúsított ügyvédje





Összecsapottnak érzi a nyomozás eredményét az egyik gyanúsított ügyvédje


Összecsapottnak érzi a rendőrségi nyomozás eredményét a hat halálos áldozatot követelő romák elleni támadássorozat egyik gyanúsítottjának ügyvédje, aki az MTI-nek vasárnap azt is elmondta, az iratismertetés befejeződött, és hamarosan vádat emelhetnek a gyanúsítottak ellen.

 A Nemzeti Nyomozó Iroda (NNI) kilenc bűncselekmény ügyében folytatott eljárást: 2008. július 21-én Galgagyörkön, augusztus 8-án Piricsén, szeptember 5-én Nyíradonyban, szeptember 29-én Tarnabodon, november 3-án Nagycsécsen, december 15-én Alsózsolcán, tavaly február 23-án Tatárszentgyörgyön, április 22-én Tiszalökön, augusztus 3-án Kislétán támadtak romákra. A kislétai és a tiszalöki bűncselekményben egy-egy ember halt meg, míg Nagycsécsen egy  testvérpár, Tatárszentgyörgyön egy 27 éves apa és 5 éves kisfia vesztette életét.
   
A támadássorozat négy feltételezett elkövetőjét tavaly augusztus 21-én egy debreceni szórakozóhelyen fogták el a rendőrök.
Gerecs Krisztián, az egyik gyanúsított, K. István védője az MTI-nek vasárnap azt mondta: ügyfelét mind a kilenc támadással és a romák elleni támadások során használt fegyverek beszerzésére irányult besenyszögi rablással is meggyanúsították. 
Gerecs Krisztián tájékoztatása szerint az iratismertetés már befejeződött, a védők abba betekinthettek, másolatokat pedig a jövő héten kaphatják meg.
A védőügyvéd azt mondta: sok probléma merült fel a nyomozás során, és annak eredményét más, kisebb horderejű ügyekhez viszonyítva „összecsapottnak” érzi, amely véleménye szerint az ügyben elvárt és támasztott társadalmi és politikai nyomás miatt alakulhatott így. Arról, hogy milyen konkrét bizonyítékokkal rendelkezik ügyfele bűnösségéről a rendőrség, Gerecs Krisztián nem kívánt nyilatkozni. 
Annyit mindenesetre megjegyzett, több bizonyítékról, például a bűncselekmény helyszínén rögzített lábnyomról, kiderült, hogy nem az ügyfeléé. 
Az ügyvéd elmondása szerint K. István a kihallgatások során tagadta, hogy embert ölt volna, annyit viszont elismert, hogy a Molotov-koktélos támadásokban részt vett. Gerecs Krisztián az MTI-nek azt mondta, védence cselekedeteit azzal magyarázta, hogy „egy súlyos társadalmi problémára akarta felhívni a figyelmet”.
   
A bűnbanda a legutolsó támadását egy évvel ezelőtt, a roma holokauszt áldozatainak emléknapján, Kislétán követte el. Egy 45 éves anyát, Balog Máriát ágyában lőtték agyon, 13 éves kislányát pedig életveszélyesen megfenyegették. 
A hat halálos áldozatot követelő romák elleni támadássorozat ügyében eljáró Nemzeti Nyomozó Iroda szóvivője az MTI-nek vasárnap azt mondta: a közeljövőben tájékoztatást adnak a nyomozás adatairól.
   
Az NNI korábbi közlése szerint a szakértői véleményeken felül nagy számú személyi és tárgyi bizonyíték is a rendelkezésükre áll, amelyek összességében elegendőek a gyanúsításhoz, valamint egyes bűncselekmények és a gyanúsítottak tevékenységének rekonstruálásához.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!