Belföld

2010.09.20. 11:33

Demszky szegénységkutatóként dolgozna

Demszky Gábor leköszönő főpolgármester a jövőben a szociálpolitika területén, akár szegénységkutatóként is dolgozna. A szociológus végzettségű szakember hétfőn az MTI-nek azt mondta: soha nem fogja elfelejteni ezt a szakterületet.

MTI

Közölte, ha ilyen jellegű tanácsadásra kérik fel, akkor azt nagyon szívesen elvállalja. Ugyancsak kérdésekre azt mondta, "általánosabb értelemben" már kapott is ilyen felkérést, de nem a városháza környezetéből.
   
Emlékeztetett arra, hogy korábban dolgozott a Szegényeket Támogató Alapnál, ezért nem érte váratlanul és felkészületlenül 1990-es főpolgármesterré választásakor a budapesti szegénység és hajléktalanság. (Demszky 1979-ben alapította meg barátaival a szegényeket segítő civil szervezetet, a Szetát.)
   
Demszky Gábor hétfő délelőtt a fővárosi hajléktalanokat és időseket gondozó intézmények vezetőitől köszönt el húsz év után a XI. kerületi Kocsis utcai szállón. Előttük beszélt arról, hogy csak főpolgármesterként búcsúzik tőlük, mert, mint mondta, valószínűleg a szakmájában fog dolgozni a jövőben. Jelezte: várhatóan találkozik még velük, de már "más minőségében".
   
A leköszönő városvezető arról is beszélt: azt várja október 3-án megválasztandó utódától, hogy a hajléktalanügyet humánusan, ne pedig rendészeti kérdésként kezelje. Azt is kérte: őrizzék meg a mintegy 70 ezer budapesti rászorulónak biztonságot adó közműdíj-kompenzációs támogatási rendszert. Ezzel összefüggésben arra mutatott rá, hogy még mindig olcsóbb és emberibb megoldás, ha a szegényeket a rezsi kifizetésében segítik, mintha a díjtartozások miatt utcára tett embereknek kellene hajléktalanellátást biztosítani.
   
Demszky Gábor az MTI kérdésére elmondta: jó ötletnek tartja, hogy Tarlós István, a Fidesz-KDNP főpolgármester-jelöltje a Magyar Máltai Szeretetszolgálattal szoros együttműködésben kíván a hajléktalanok problémáival foglakozni, de azt javasolja, hogy más segítő szervezetekkel, köztük a Menhely Alapítvánnyal és a Vöröskereszttel is dolgozzon együtt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!