Belföld

2010.09.26. 08:04

Minden kutya külön egyéniség

Büki György ötéves kora óta rajong a kutyákért. Ma okleveles kutyakiképzőként, bronzfokozattal bíró trénerként segíti a kutyatulajdonosok életét. Szerinte egy egyéniség, mindegyikkel máshogy kell bánni.

Bajdó Bettina

Büki György öt-hat éves kora óta megmagyarázhatatlan vonzalmat érez a kutyák iránt. Már akkor kérlelte szüleit, hogy örökbe fogadhasson egy ebet, ám akkor még nem voltak megfelelőek ehhez a körülményeik.

- Nyolc-tíz éves lehettem, amikor megkaptam az első ebem  - meséli a kutyakiképző. - Bár tömblakásban laktunk Szombathelyen, mégis megengedték a szüleim. Korábban mindig néztem a kutyaiskolában, hogyan oktatják az ebeket, s kutya nélkül én gondolatban elsajátítottam az alapokat. Aztán 14 éves koromban kaptam egy német juhászt, K1-es munkavizsgát is tett. Nem sokkal később bevonultam, s szerencsémre a katonai éveim alatt is kutyákkal foglalkoztam. Nem sokkal később már Dunakeszin voltam kutyakiképző, az akkori állomány objektum- és személyvédő kutyáit oktattam. Közel egy év után honvágyam lett, ezért hazajöttem Szombathelyre.

A vasi megyeszékhelyen kutyaiskolát is vezetett Büki György, s nemcsak munkakutyákat képez ki, hanem civileknek is ad tanácsot az ebtartással kapcsolatban. Kutyáit a világ több részén is ismerik, világbajnokságra is készít fel ebeket. Munkakutyáival számtalan cég őrizeti vagyonát, s hatóságoknak is képez ki ebeket.

- Sok mindenről szól a kutyatartás, s ezek nagy részéről szeretnek elfeledkezni a gazdik - teszi hozzá Büki György. - A legfontosabb, hogy tudni kell megfelelő kutyát választani. Tisztában kell lenni a kiszemelt eb belső értékeivel, idegrendszeri adottságaival, s természetesen azzal is, hogy mire kell nekünk a kutya.  Minden egyed más karakter és jellem, nem lehet ugyanazokkal a módszerekkel oktatni őket. Mivel más tulajdonságokkal bírnak, más metodikát kell alkalmazni. Eltérő bánásmódot igényelnek, más-más probléma merülhet fel náluk. S az is fontos, hogy a kutya lelkesen, lendületesen tanuljon, s örömét lelje a kiképzésben.

Büki György hangsúlyozza, hogy többen ugyanazokat a módszereket erőltetik rá a különféle ebekre, ez egyáltalán nem célravezető. A kutyatámadások 90 százaléka megelőzhető lenne felelősségteljes állattartással, és felelősségteljes tenyésztéssel. Egy csivava figyelmeztető morgását pont annyira komolyan kell venni, mint egy dobermann felhördülését, bár a méretkülönbségek miatt az ember hajlamos megmosolyogni a bokaszaggató zsebkutya pökhendiségét. Csírájában kell elfojtani a gondokat, és a gazdinak kötelessége tisztázni magában néhány szabályt a kutyatartással kapcsolatban.

- Nagy hiba, hogy a kutyatulajdonosok nem keresnek fel szakembert - emeli ki a kutyakiképző. - Én szaktanácsadással is foglalkozom. Nemcsak meglévő kutyák nevelésében tudok segíteni, hanem a döntésben is, hogy milyen kutyát válasszon a gazdi. Kapcsolatban állok a Fekete István Állatvédő Egyesülettel is, rajtuk keresztül is nyújtok segítséget utcára tett ebeknek. El tudom simítani a nézeteltéréseket a kutyák és a gazdák között, hogy kellemesen tudjanak együtt élni. Sajnos sok a nézeteltérés a kutyások és a nem kutyások között, ezek elkerülhetők, ha a gazdák betartják az állattartás írott és íratlan szabályait.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!