Belföld

2010.10.14. 13:53

Az erdei emlékhelyek fontosságáról is szó esett a konferencián

Erdőgazdálkodás Vas megye állami erdeiben címmelt tartottak csütörtökön előadást az iskolás gyerekeknek, érdeklődő civileknek a szombathelyi erdőgazdaságban.

Greiner Júlia

Az Országos Erdőtanács október 8-tól október 15-ig jelölte ki az Erdők hetét, amelynek a célja a lakosság, a civil emberek megismertetése az erőgazdálkodással, az erdők védelmével.

A Saághy István Erdészeti információs Központ parkja ezen a héten megtelt kíváncsi óvodásokkal, iskolásokkal, felnőttekkel, akik új és fontos ismereteket szerezhettek az előadásokon.

- Ma Magyarország területének mintegy húsz százalékát erdő borítja - mondta Varga László, az Erdészeti Erdei iskola munkatársa. Vas megye állami tulajdonú erdeinek kezelője döntő többségben a Szombathelyi Erdészeti Zrt, amely 45.523 hektár erdővel gazdálkodik, a kezelés alatt álló területek negyvenöt százaléka védelem alatt áll.

Az Erdők hetét 1997. óta szervezik és tartják meg minden évben Magyarországon. Az idei év témája a biodiverzitás, vagyis az erdők és az élővilág sokszínűsége.

Az előadáson megtudhattuk, hogy hogyan alakítják és védik az erdészek, az erdőmérnökök az erdők sokféleségét. Megismerkedhettünk az erdő fogalmával, szerepével, és fontosságával. Elsajátíthattunk néhány erdészeti fogalmat is.

Az érdeklődők fotók segítségével bepillantást nyerhettek a fakitermelés folyamatába, az új erdők telepítésébe, ápolásába, és az erdőgazdálkodásban dolgozó emberek munkájába. Hallhattunk a vadgazdálkodás jelentőségéről, és a hivatásos vadászok, mérnökök munkájáról.

Mária Terézia rendeletei óta  - magyarázta Varga László - gondoskodni kell arról, hogy a kitermelt erdők helyére új erdőt telepítsünk. Mára új természetvédelmi és gazdasági szemlélet szerint kezelik az erdőket. Azt szeretnénk elérni, hogy a területeket folyamatos erdő takaró borítsa, és ne lehessen azt érzékelni, hogy eközben komoly erdőgazdálkodás történik bennük.

Az előadáson szó esett a természetvédelemről, az erdei emlékhelyek fontosságáról, a Vas megyei arborétumokról.
Az erdők pusztulását a klímaváltozás, a szú bogarak pusztítása, erdőtüzek okozzák, tudtuk meg, és nem a gazdálkodási tevékenység, amely óvja, ápolja is az erdőket.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!