Belföld

2010.10.05. 21:23

Orbán: Matolcsy a jobbkezem - nem távozik a gazdasági miniszter

Matolcsy György a jobbkezem"- válaszolta Orbán Viktor kedden a nemzetgazdasági miniszter távozásáról szóló hírekkel kapcsolatos újságírói felvetésre.

MTI

"Nem tud senki sem mondani olyan összeget, amelyért a jobbkezemről hajlandó lennék lemondani" - közölte a miniszterelnök Budapesten, sajtótájékoztatón.

Orbán Viktor azt mondta, "mi mindig is úgy gondolkoztunk Matolcsy miniszter úrral, hogy a munkamegosztás közöttünk az úgy fest, mint Németország újjáépítésekor. Tehát, hogy a miniszterelnök az kvázi Adenauer és a gazdasági miniszter meg kvázi Erhard". Hozzátette: "ez szerénytelenül hangzik, de a struktúra így fest. Sosem vált meg egyik a másiktól".

A Magyar Nemzet hétfőn megjelent "Fogyóban a levegő Matolcsy György körül" című cikke után kedden több lap is foglalkozott a nemzetgazdasági miniszter esetleges menesztésével. A Magyar Nemzet hétfőn azt írta, fogy a levegő a miniszter körül, hamarosan napirendre kerül a leváltása.

OLDALTÖRÉS: A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye


A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye


A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye


A Nemzetgazdasági Minisztérium közleménye

Miniszteri kinevezése óta téves információkra, találgatásokra és légből kapott hírekre hagyatkozva több sajtóorgánum megalapozatlan támadást indított Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter személye ellen. A ferdítéseket, csúsztatásokat, sőt hazugságokat is tartalmazó cikkek hónapok óta egy előre felépített koncepció szerint jelennek meg, s híreink szerint hasonló témájú cikkek megjelenésére a közeljövőben is számítani lehet.

A Nemzetgazdasági Minisztérium az elmúlt négy hónapban kulcsfontosságú szerepet játszott abban, hogy új időszámítás kezdődjön a magyar gazdaságpolitikában. 

A tárca döntései nyomán korrigálta az idei költségvetés terven felüli hiányát, és így vált tarthatóvá az idei 3,8 százalékos hiánycél is. Mindemellett a társasági adó kulcsa 10 százalékra csökkent, megszűnt 10 kisadó, bevezetésre került a bankok különadója, melynek időarányos része a költségvetésbe be is folyt. Megvalósult a sokak által régóta kívánt öröklési és ajándékozási illetékmentesség, bevezetésre került az egyszerűsített foglalkoztatás, mérséklődtek a vállalkozások adminisztrációs terhei, egyszerűsödtek a beruházások engedélyezési eljárásai, a Széchenyi Kártya Program pedig elérhetővé vált a hazai kis- és középvállalkozások számára. Múlt hónapban egy héten belül két nagyberuházó, az Opel és az Audi is befektetése színhelyéül választotta hazánkat és - a jelenleg is folyó széles körű társadalmi konzultációt követően - 2010. január 15-én elindul az Új Széchenyi Terv, Magyarország felemelkedésének programja. Mindezen kormányzati döntés előkészítése és végrehajtása mögött a Nemzetgazdasági Minisztérium mint főfelelős állt. 

Az Index és a Magyar Nemzet több téves állítást írt le. Az alábbi tények egyértelműen igazolják a leírtak valótlanságát. 

- A Magyar Nemzet állítja: A 2009-es költségvetés zárszámadása kapcsán az NGM több ponton is méltatta a Bajnai-kormány erőfeszítéseit.
Tény: a 2009-és költségvetésről szóló zárszámadási törvény - mint minden évben - csak a pénzforgalmi adatok alapján összeállított "főkönyvi" kivonat. Ebben a számok tehát azért stimmelnek, mert a törvény szerint ezt pénzforgalmi adatok alapján kell elkészíteni.
   
- A Magyar Nemzet állítja: "Orbán Viktor azt jelentette be, hogy közel 100 milliárd forint hiányzik a tavalyi elszámolásból, és emiatt 3,9 helyett 4,4 százalékra nőtt utólag a 2009. évi hiány. Ehhez képest a Matolcsy György által jegyzett dokumentum szerint az IMF-hitel felvételére szükségünk volt."
Tény:
    a) az Európai Unió az úgynevezett eredményszemléletű költségvetéssel számol. E szerint minden olyan kiadás és bevétel is beleszámít az adott év költségvetésébe, amelynek elszámolása, tényleges utalványozása esetleg már az előző vagy a rákövetkező évben történik. Vagyis ez esetben a tételek időbeli elszámolását tisztázták az Eurostat és a magyar fél szakemberei.
    b) Orbán Viktor: "Az a hitel, amelyet 2008-ban vett fel Magyarország, ezt a hitelt megtestesítő szerződés egy rossz gazdaságpolitika következménye. Az IMF-nek valójában köszönettel tartozunk azért, hogy amikor az előző kormány és a Nemzeti Bank rossz politikája csődbe vagy csőd határára sodorta Magyarországot, akkor volt egy szervezet, amely kihúzott bennünket a bajból." (Parlament, 2010. július 22.)

- A Magyar Nemzet és az Index együtt állítja: Bathó Ferenc elbocsátását Varga Mihály, a Miniszterelnöki Hivatal államtitkára akadályozta meg.
Tény: a Miniszterelnök Úr szóvivője az Index hírére így reagált: Az Index.hu mai cikkének Varga Mihály államtitkárra és a Miniszterelnökségre vonatkozó állításai minden alapot nélkülöznek.
   
- A Magyar Nemzet és az Index együtt állítja: A KIM hatáskörébe tartozó - új főosztályvezetőkre vonatkozó - kiválasztási eljárást az NGM önállóan kívánta lefolytatni. A két minisztérium között ellentét alakult ki.
- Tény: a Nemzetgazdasági Minisztérium elsőként kezdte meg egy az új kormányzati struktúra elvárásainak megfelelő szervezet felépítését. A köztisztviselők jogállásáról szóló 1992. évi XXIII. törvény 10. paragrafus (4) bekezdése alapján a Kormányzati Személyügyi Szolgáltató és Közigazgatási Képzési Központ (KSZK) bevonására a lehetőség adott, de nem kötelező. Tehát az NGM minden vonatkozó törvényt betartott.
   
- A Magyar Nemzet állítja: A devizahiteleseknek ígért mentőcsomagot nem a tárca dolgozta ki, sőt látható szakmai munkát sem végez. 
Tény: először a Nemzeti Ügyek Kormány lépett, amikor a Nemzetgazdasági Minisztérium által kidolgozott 29 pontos gazdasági akcióterv keretében az emberek lakhatásának védelmében megtiltotta az ingatlanokat terhelő - devizakölcsönök fedezeteként szolgáló - jelzálogbejegyzést.
 Második lépésben - ahogy azt a Nemzeti Ügyek Kormánya még a nyáron is jelezte - a Nemzetgazdasági Minisztérium október 15-éig a kormány elé terjeszti a Nemzeti Eszközkelezőről szóló javaslatát. A Nemzetgazdasági Minisztérium szakemberei Matolcsy György miniszter vezetésével készítik például a 2011. január 1-jén életbelépő új, arányos és egykulcsos adórendszert, az új, 2011-es, 3 százalék alatti deficittel számoló költségvetést, a gazdaság talpra állításának zálogát jelentő Új Széchenyi Tervet. 
   
- A Magyar Nemzet állítja: Németh Dávid, az ING elemzője szerint mára kivonult Matolcsy mögül a kormányfő is.
Tény: Miniszterelnök Úr a 2010. október 1-jei Blikkben röviden úgy nyilatkozott: "Matolcsy egy húron pendül velem." Hosszabb nyilatkozatában pedig kifejti: "( ) a gazdasági miniszter, aki az adórendszerért felelős, egy húron pendül velem. Együtt alkottuk meg Magyarország talpra állításának programját, amellyel 10 év alatt egymillió új munkahelyet hozunk létre."
   
- A Magyar Nemzet állítja: A nemzetgazdasági miniszternek június 30-áig a kormány elé kellett volna terjesztenie a költségvetési irányelvelveket. 
Tény: a költségvetési menetrend a nyáron elfogadott, államháztartási törvényre vonatkozó törvénymódosítás alapján csak négy év múlva lép életbe. Az országgyűlés július 15-i hatállyal fogadta el az államháztartásról szóló törvény jelenleg hatályos módosítását, csak ekkor került a június végi dátum a normaszövegbe, ez értelemszerűen a 2011-es évre vonatkozik. Idén az NGM-nek október 15-éig kell a kormány elé terjesztenie a költségvetést.  
 
A Nemzetgazdasági Minisztériumhoz az ország jövőjét befolyásoló területek tartoznak, így itt csoportosulnak az érdekköröket leginkább sértő döntések. De minden kormányzati ciklusban a leghevesebben a pénzügyekért és a gazdasági stratégiáért felelős tárcát támadják. A Nemzetgazdasági Minisztériumot sem éri váratlanul a sajtóból érkező koncepciózus támadássorozat. Ugyanakkor a fent idézett sajtóorgánumok valótlan állításai nemcsak Matolcsy György személyére nézve méltánytalanok, de az egész magyar nemzetgazdaság pénzügyi függetlenségét is veszélyeztetik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!