Belföld

2010.11.08. 21:15

Elfogadták: fél százalékkal emelkedik a nyugdíjjárulék

Elfogadta az Országgyűlés kormánypárti többsége hétfőn azt az adótörvényekhez benyújtott módosító javaslatot, amely a biztosítottak és a nyugdíjas vállalkozók által fizetendő nyugdíjjárulék mértékét 9,5 százalékról 10 százalékra emeli.

MTI

A bruttó bért terhelő nyugdíjjárulék fél százalékponttal történő megemelése mintegy 40 milliárd forinttal növeli a költségvetés bevételeit.
   
A számvevőszéki és költségvetési bizottság javaslatát Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője szombaton azzal indokolta, hogy a nyugdíjjárulék-emelésből befolyó plusz pénzből a legalább negyvenéves munkaviszonnyal rendelkező nők nyugdíjba vonulását fedeznék.
   
Az MSZP, a Jobbik és az LMP elutasította a járulékemelést célzó indítványt.

 

OLDALTÖRÉS: Elfogadták a területfejlesztési törvényt


Elfogadták a területfejlesztési törvényt


Elfogadták a területfejlesztési törvényt


Elfogadták a területfejlesztési törvényt

A szabálytalan építkezések feltárást segíti elő többek között a területfejlesztési törvény, amelyet hétfőn fogadott el a parlament. A képviselők 264 igen szavazattal, 99 nem ellenében hagyták jóvá a jogszabályt, amelyet mindhárom ellenzéki frakció elutasított.

A területfejlesztési törvény, valamint az épített környezet alakításáról és védelméről szóló törvény módosításával kapcsolatos előterjesztés egyik célja, hogy elősegítse a szabálytalan építkezések feltárását. A jogszabály egyúttal lehetővé teszi a közterület "nem rendeltetésszerű" használatának megtiltását, s létrehozza az építésügyi monitoring rendszert. Ezzel lehetővé válik egy olyan elektronikus nyilvántartási rendszer kialakítása, amely az egyes területek, építmények térbeli jellemzőit tartalmazza.
   
A jogszabály az épített folyamatok figyelemmel kísérését, a szabálytalan építkezések hatékonyabb kiszűrését is lehetővé teszi. 

OLDALTÖRÉS: További két évig fennmaradhat a Robin Hood-adó

További két évig fennmaradhat a Robin Hood-adó

További két évig fennmaradhat a Robin Hood-adó

További két évig fennmaradhat a Robin Hood-adó

További két évig, 2013. január 1-ig hatályban maradhat az energetikai cégekre két évvel ezelőtt kivetett úgynevezett Robin Hood-adó. Az Országgyűlés hétfőn fogadata el a számvevőszéki és költségvetési bizottság vonatkozó, az adó- és járuléktörvényekhez benyújtott módosító javaslatát.

A kormány által is támogatott módosítás értelmében az extraadó még két adóévben, 2011-ben és 2012-ben is megmarad, és csak 2013. január elsejével szűnik meg.

A bizottsági javaslat azzal indokolta az adó hatályának meghosszabbítását, hogy forrást kell teremteni a távhőt felhasználó lakóépületek és lakások költségcsökkentő felújításához, így különösen egyedi fűtésszabályozás kialakításához. Az energiaellátók különadójának bevezetését 2008-ban ugyanezzel a szándékkal indokolta a Gyurcsány-kormány, akkor 2009. január 1-től 2010. december 31-ig kiszabva azt.
   
Az adó mértéke a pozitív adóalap 8 százaléka. Korábbi információk szerint éves szinten mintegy 30 milliárd forint költségvetési bevétel származik a Robin Hood névre keresztelt különadóból.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!