Belföld

2010.11.22. 18:00

Elhibázott alkotmány-munkaanyag: megtörtént a felelősségre vonás

A Köztársasági Elnöki Hivatal (KEH) hétfői közlése szerint az alkotmány-előkészítő bizottsághoz elküldött munkaanyag nyilvánosságra kerülése ügyében megtörtént a személyi felelősségre vonás. A hivatal felelősségre vont munkatársa hétfőn szerződésének megszüntetését kérte, melyet a munkáltató elfogadott - tájékoztatta az elnöki hivatal az MTI-t.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

A KEH közleményében úgy fogalmaz: az új alkotmány előkészítésével kapcsolatban helytelenül a köztársasági elnöknek tulajdonított munkaanyag nyilvánosságra kerülése ügyében a Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője a belső vizsgálatát lefolytatta.
   
Hétfőn a hivatal felelősségre vont munkatársa szerződésének megszüntetését kérte, melyet a munkáltató elfogadott - teszik hozzá.
   
Az elnöki hivatal kiemeli: "az imént említett munkatárs bizonyos híresztelésekkel ellentétben nem Kontrát Nóra, aki az állampolgári, kegyelmi és a panaszos ügyek felelőseként dolgozik hivatalunkban".
    
Mint írják, a köztársasági elnök kedden az új alkotmánnyal kapcsolatos javaslatait eljuttatja az alkotmány-előkészítő eseti bizottság elnökének, melyet széleskörű egyeztetést követően készített el.
   
Az origo hírportál írt először arról, hogy eltávolították az internetről Schmitt Pál köztársasági elnök hivatalának a készülő új alkotmányhoz írt javaslatait, amely szavaik szerint "fogalmi félreértést és számos helyesírási hibát is tartalmazott".
   
Kiss Norbert, a Köztársasági Elnöki Hivatal Társadalmi Kapcsolatok Hivatalának vezetője múlt hét csütörtökön a Magyar Televízió Híradó című műsorában azt mondta: sem a köztársasági elnök, sem pedig ő maga nem látta azt az anyagot, amely az alkotmány-előkészítő eseti bizottság honlapjára felkerült, és amely javaslatokat tartalmazott a készülő új alkotmányhoz.
   
Ez egy olyan hiba volt, ami miatt megtörtént a felelősségre vonás - jelentette ki Kiss Norbert.
   
A Vasárnapi Hírek című lap legutóbbi számában írta azt: információik szerint "a köztársasági elnök hibáktól hemzsegő alkotmányjavaslatát a felterjesztési osztály 25 esztendős, friss diplomás vezetője, Kontrát Nóra írta, aki egyébként a Pintér Sándor vezette Belügyminisztérium államtitkárának, Kontrát Károlynak a lánya".
   
Kontrát Károly belügyi államtitkár hétfői közleményében azt írta: a Vasárnapi Hírek "Ki viszi el a balhét?" címmel megjelent, a Köztársasági Elnöki Hivatal "alkotmányjavaslata" írójának személyével kapcsolatban közzétett információ nem felel meg a valóságnak.
   
Hozzáteszi, hogy jogi lépéseket tesz mind a valótlan állítást megjelentetővel, mind pedig a rágalmazó információt átvevő és terjesztő sajtóorgánumokkal szemben. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!