Belföld

2010.11.17. 19:33

Magas finn állami kitüntetést vehetett át Pusztay János

A Finn Oroszlán Lovagrend első osztályú érdemrendje kitüntetést vehette át szerdán Pusztay János.

MTI

A kitüntetett a Nyugat-magyarországi Egyetem Bölcsészettudományi Karán vezeti az uralisztikai intézetet Szombathelyen. A finn köztársasági elnök által adományozott kitüntetést az egyetem bölcsészettudományi kara által rendezett ünnepség keretében Jari Vilén, a Finn Köztársaság budapesti nagykövete adta át.

A nagykövet tolmácsolta Tarja Halonen köztársasági elnök asszony elismerő szavait, amellyel Pusztay János a finnugor nyelvészet, első sorban a kis népek nyelvének kutatásában végzett munkásságát méltatta.

A nagykövet szólt arról, hogy a finnül kiválóan beszélő és publikáló Pusztay János professzor tudományos munkáját Finnországban széles körben ismerik, elismerik, sőt, a tudós nemzetközi szinten is nagy elismertséget vívott ki magának.

Pusztay János a kitüntetést természetesen finnül köszönte meg, melyben a kis népek nyelvének védelmét fontos és ugyanakkor reménytelennek látszó feladatként feladatnak nevezte, önmagát pedig - bizonyára nem véletlenül - a szélmalomharcot vívó Don Quijotehoz hasonlította.

A tudomány kategóriában 2008-ban Prima Primissima-díjat is elnyert professzor beszédében megemlékezett arról is, hogy az 1990-es évek elején az elsők között kezdeményezte, hogy az akkor általa igazgatott Berzsenyi Dániel Tanárképző Főiskola (BDF) az egyetemi integráció útjára lépjen. Az integráció azonban csak majd két évtizeddel később, 2008-ban valósulhatott meg.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!