Belföld

2010.12.03. 17:09

Omninvest-ügy: feljelentést tett a Nemzetgazdasági Minisztérium

Különösen nagy vagyoni hátrányt okozó hűtlen kezelés bűntettének gyanúja miatt feljelentést tett ismeretlen tettes ellen a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) az Omninvest Development Kft. számára 2006-ban nyújtott kétmilliárd forint összegű állami támogatás odaítélése ügyében az V. kerületi rendőrkapitányságon.

MTI

A minisztérium álláspontja szerint az irányadó jogszabályok szándékos megsértésével ítélték oda és fizették ki Az influenza "A" vírus okozta pandémia elleni védekezés K+F feladatai című projektre nyújtott támogatást az Omninvest Development Kft.-nek, ennek következtében a magyar államot kétmilliárd forint kár érte.
   
A Nemzetgazdasági Minisztérium az ügy vizsgálata során több, büntetőeljárás megindítására okot adó hiányosságot, ellentmondást tárt fel, ezért fordult az illetékes nyomozó hatósághoz - áll a közleményben.
   
A nemzetgazdasági miniszter június végén indított vizsgálatot az Omninvest állami támogatásával kapcsolatban, a tárca akkor azt közölte:lehetséges, hogy "a cég önmagát bízta meg a H1N1-influenzajárvány elleni oltóanyag kifejlesztésével". Mint hozzátette, az Európai Bizottság Versenyjogi Főigazgatósága is vizsgálatot folytat az ügyben.
   
Ezt követően július végén Papcsák Ferenc kormánybiztos jelentette be, hogy a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (Kehi) vizsgálja az állam Omninvest Kft.-vel kötött szerződéseit is. Erre reagálva a cég annyit közölt, hogy "az Omninvest, ahogy eddig, úgy ezután is nyitottan áll minden vizsgálat elé".
   
Október végén a Magyar Televízió híradójában hangzott el, hogy a vám- és pénzügyőrség nyomozást folytat jogosulatlan gazdasági előny megszerzése és adócsalás gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen.
   
Ezután a Kehi közölte, várhatóan feljelentést tesznek a cég ellen, erre az Omninvest Kft. úgy reagált: a 2006-os pályázati támogatás felhasználása során az Omninvest Kft. leányvállalata, az Omninvest Development Kft. az akkor hatályos magyar jogszabályoknak megfelelően járt el, amikor anyavállalatával együttműködésben végezte el a kutatást.
   
Az Omninvest Kft. novemberben teljes összegben átutalta a Nemzeti Kutatási és Technológiai Hivatalnak (NKTH) azt a kétmilliárd forintot, ezzel a hatóságok szerint jogtalanul felhasznált állami támogatást fizették vissza. A cég szóvivője, Németh Zsolt az MR1-Kossuth Rádiónak azt mondta: alapvetően amiatt ajánlották fel a pénz visszafizetését, mert az Európai Bizottság versenypolitikai főigazgatósága szerint is uniós rendeletbe ütközik a támogatás. Ismét leszögezte ugyanakkor: "ez nem jelenti azt, hogy a cég bármilyen vádaskodást elismerne".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!