Belföld

2010.12.20. 17:08

Országgyűlés: szigorodnak a polgármesteri összeférhetetlenség szabályok

Több, az önkormányzatok működését szabályozó rendelkezést fogadott az Országgyűlés: a jövőben több aljegyzőt is kinevezhetnek a megyei jogú városok, a fővárosi kerületek és a megyei közgyűlések is; szigorodnak a polgármesterekre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok; a képviselő-testületek csökkenthetik a polgármesterük díjazását.

MTI

Az Országgyűlés hétfőn 291 igen és 60 nem mellett elfogadta a Kósa Lajos, Kovács Zoltán fideszes képviselők által jegyezett, a helyi önkormányzatokról szóló törvény módosítását; igennel voksolt a Fidesz, a KDNP és a Jobbik, nemmel pedig az MSZP és az LMP,  és két független képviselő (Ivády Gábor és Szili Katalin).

A parlament döntött arról is, hogy az államfőtől kéri a törvény sürgős kihirdetését. A törvény lehetőséget ad arra, hogy a fővárosi önkormányzaton túl a kerületekben, a megyei jogú városokban, és a megyei önkormányzatoknál is lehessen több aljegyezőt kinevezni.

Egy másik passzus összhangba hozza a szabályokat az alpolgármestereket illetően, kimondja: a képviselő-testület a polgármester javaslatára, titkos szavazással, minősített többséggel a polgármester helyettesítésére, munkájának segítésére egy vagy több alpolgármestert választhat; a fővárosban pedig több főpolgármester-helyettest, a megyei közgyűlésben pedig több alelnököt választhatnak.

A törvény a polgármesterekre vonatkozó összeférhetetlenségi szabályok körét is bővítette. E szerint meg kell szüntetni annak a polgármesternek a megbízatását, akit a közügyek gyakorlásától jogerősen eltiltottak, vagy bűntett miatt jogerősen szabadságvesztésre ítéltek, vagy akinek az állammal szemben köztartozása áll fenn, és azt az erről szóló értesítés kézhezvételétől számított hatvan napon belül nem rendezi, illetve kényszergyógykezelését a bíróság jogerősen elrendelte.

Az új szabályok szerint a polgármesternek az ellene indított büntetőeljárás során az első tárgyalás időpontjáról, illetve a bűnösséget megállapító jogerős ítéletről az idézés, illetve a jogerős ítélet kézhezvételétől számított három napon belül tájékoztatni kell a képviselő-testületet, a helyi választási bizottságot és a helyi önkormányzatok törvényességi ellen őrzéséért felelős szervet.

A törvény a kihirdetését követő napon lép hatályba. Az Országgyűlés 300 igen és 62 nem mellett elfogadott egy másik, az önkormányzatok működését befolyásoló fideszes törvényjavaslatot is. 

A Fidesz és a KDNP mellett a Jobbik képviselői is támogatták a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvényt, nemmel voksolt az MSZP- és az LMP-frakció, valamint két független képviselő (Ivády Gábor és Szili Katalin).

A parlament az államfőtől a törvény sürgős kihirdetését kéri. A Kósa Lajos és Kovács Zoltán által jegyezett, a polgármesteri tisztség ellátásának egyes kérdéseiről és az önkormányzati képviselők tiszteletdíjáról szóló törvény módosítása lehetővé teszi, hogy a jövőben a képviselő-testületek csökkenthetik a polgármesterük díját.

A törvénymódosítással ugyanis elhagyják azt a passzust, amely kimondta: "a polgármester illetményének, tiszteletdíjának a választást követően megállapított összege a megválasztását megelőző polgármesteri illetménye, tiszteletdíja összegénél nem lehet kevesebb".

Az előterjesztés egy másik passzusa pedig egyértelműsíti alpolgármesteri tisztség megszűnésére vonatkozó szabályokat: az alpolgármester megbízatása megszűnik az önkormányzati választás napján, ha nem választják képviselővé.

A törvénymódosítással kikerül a jogszabályból az a passzus, amely kimondta: a polgármester tisztsége megszűnik a tisztségével összefüggő bűncselekménye miatt, a büntetőjogi felelősség jogerős megállapításával, az ítélet jogerőre emelkedésének a napjával. A törvényjavaslat a kihirdetését követő napon lépne hatályba.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!