Belföld

2010.12.20. 11:52

Ötmilliárd forint és másfél év kell a borsodi árvízvédelmi munkák elvégzéséhez

Illés Zoltán környezetvédelmi államtitkár szerint a Borsod-Abaúj-Zemplén megyei települések árvíz- és belvízvédelmi feladatainak elvégzéséhez ötmilliárd forintra és legalább másfél évre van szükség.

MTI

A Vidékfejlesztési Minisztérium államtitkára hétfői budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta, a napokban bontották el Felsőzsolcán az árvíz miatt megrongálódott hidat, és elkezdték a kerékpárút árvízlevezetését segítő helyreállítását, a Sajó és a Bódva medrének kotrását. Ezekre a feladatokra 400 millió forint áll rendelkezésre.
   
A következő feladat Felsőzsolcától északra tervezett árvízi és záportározók megépítése, a munka a tavasszal kezdődik, és másfél évig tart. Addig, amíg ezek nem épülnek meg, a kormány mobil gátakat vásárol, a felállítás helyszínéről a következő hetekben egyeztetnek.
   
Több mint kilencven település most elkészítheti az árvízvédelmi terveket, amelyeket eddig pénzhiány miatt nem tettek meg. A kormány átvállalja ennek pénzügyi terhét, amely településenként hárommillió forint. A tervek elkészítésének határideje 2011. március 31. - ismertette az államtitkár.
   
Hangsúlyozta, elfogadhatatlan, hogy az előző kormányzat az önkormányzatokra bízta az ár- és belvízvédelmi feladatok ellátását, de pénzt nem adott rá. Át kell venni ezt a feladatot az önkormányzatoktól, ellátásukra pedig közmunkásokat is igénybe kell venni - mondta.   
   
A hosszabb távú stratégiáról szólva Illés Zoltán közölte: újra felállítják az árvízi, belvízi központi szolgálatot, a védekezésben pedig 2014-ig tízezer közmunkásnak adnának munkát.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!