Belföld

2011.01.30. 20:10

4,7-es erősségű földrengés: volt morajlás, lökés és minden mozgott

A Richter-skála szerint 4,7-es erősségű volt a szombaton kora este történt földrengés, amelynek epicentruma Oroszlány térsége.1985 óta nem volt ilyen erejű földrengés Magyarországon. Személyi sérülésről nem érkezett jelzés, azonban több épületben is károk keletkeztek. Az interneten többen is beszámoltak arról, amit átéltek, ezek közül gyűjtöttünk ki néhányat.

Vas Népe

 

A Magyar Tudományos Akadémia Szeizmológiai Obszervatóriumának tájékoztatása szerint a szombat kora esti földrengés a Richter-skála szerint 4,7 erősségű volt, s 18 óra 41 perckor kezdődött. Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) szóvivőjének közleménye szerint a földfelszíntől 10 kilométer mélységben történt a rengés.


Oroszlányban, Kecskéden, Vértessomlón és Várgesztesen keletkezett a legtöbb kár


Oroszlány mellett Kecskéden, Vértessomlón és Várgesztesen keletkezett a legtöbb kár a szombati földrengést követően - hangzott el a védelmi bizottság vasárnapi ülésén Oroszlányban.
   
Takács Károly oroszlányi polgármester elmondta, hogy több panel épületen fedeztek fel repedéseket a szemle során, illetve megrongálódott több régi épület kéménye is. A kárbejelentéseket folyamatosan fogadják.
   
Kecskéden szinte minden épületen található hajszálrepedés, de komolyabb károkról nem kapott információt Grúber Zoltán polgármester.
   
Vértessomlón délelőtt a helyi tűzoltók is segítettek a károsodott kémények lebontásában, a balesetveszély megszüntetésében. A faluban 21 ingatlanban keletkeztek repedések, elsősorban az idősebb épületeken - mondta Hartdégen József polgármester.
   
Menoni Gabriella, Várgesztes polgármestere az ülésen elmondta, hogy a település nemrég felújított templomának falain komoly repedések jelentek meg a földrengés nyomán, az épületet jelenleg statikus vizsgálja.
   
A védelmi bizottság ülésén Bokod, Dad és Szákszend polgármestere nem számolt be számottevő károkról. A bizottság következő, összegző ülését kedden tartják az oroszlányi városházán.

A veszélyes ipari üzemekben sem okozott kárt a földrengés


A szombat esti, 4,7-es erősségű földrengést nem okozott kárt az Komárom-Esztergom megyei veszélyes ipari üzemekben - közölte az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) az MTI-vel vasárnap.

A megyei katasztrófavédelmi igazgatóság kiemelt figyelmet fordított a megyében működő veszélyes ipari üzemeknek minősülő - SEVESO hatálya alá tartozó - veszélyes ipari üzemekre, a megyében található iszap- és zagytározókra, illetve mindazon kritikus infrastruktúra elemekre, amelyek a lakosság ellátásában döntő fontossággal bírnak.

A SEVESO uniós jogszabály hatálya alá tartozó üzemek épületeiben, technológiákban az üzemszerű működésben nem okozott károkat a földrengés. Még az éjszaka folyamán megvizsgálták valamennyi iszap- és zagytározót a bányakapitányság szakembereivel. A vizsgálatokat vasárnap délelőtt fejezték be, és megállapították, hogy a tározókban sem keletkeztek károk.
   
A lakossági ellátásban (víz, gáz, villamos energia) sem volt fennakadás.
   
Személyi sérülés nem történt az országban az esti földrengéssel összefüggésben, továbbá lakosságvédelmi intézkedésre sem volt eddig szükség - áll az OKF közleményében.


A fővárosi Duna-hidak nem károsodtak a földrengésben


A szombat esti, 4,7 erősségű földrengésben nem károsodtak a fővárosi Duna-hidak és aluljárók - állapította meg a Fővárosi Közterület-fenntartó Zrt. (FKF) vizsgálata, amelyet a főpolgármester és a Budapesti Közlekedési Központ (BKK)intézkedése nyomán végeztek el szombat éjjel.

 A BKK vasárnapi, az MTI-nek eljuttatott közleménye szerint a fővárosban a földrengés után az útellenőrök folyamatosan ellenőrzik a közel 300 hidat és aluljárót, hogy felmérjék a rengések utáni esetleges károsodásokat.
   
Az FKF Zrt. útellenőri szolgálata az ellenőrzések során a Duna-hidakon és nagyobb felüljárókon károsodást, repedést nem észlelt - áll a közleményben.
   
Az útellenőrök  vasárnap és hétfőn is folytatják az ellenőrzéseket. A BKK és az FKF vezetése állandó kapcsolatban áll az útellenőri szolgálattal és hiba észlelése esetén dönt statikus szakértő bevonásáról, az esetleges forgalomkorlátozás elrendeléséről.  Az FKF Zrt. 24 órás ügyeletéhez sem érkezett bejelentés károsodásról vagy bármiféle hibáról a földrengés óta eltelt időszakban.


Négy épület fala repedt meg Pázmándon


Négy épület falán fedeztek fel repedést a Fejér megyei Pázmándon a szombat esti földrengés után; Székesfehérvárról csak néhány belső falrepedésről érkezett bejelentés - közölte az MTI érdeklődésére vasárnap a Fejér megyei katasztrófavédelmi igazgatóság ügyeletese.
   
A pázmándi károkról a falu polgármestere értesítette vasárnap a katasztrófavédelmi igazgatóságot; a repedések jellegéről, mértékéről még nincs információ.
   
Székesfehérváron két panellakásból, illetve egy családi házból jelezték, hogy a belső falon repedések keletkeztek. A statikai vizsgálatot már elvégezték, a keletkezett kár egyik helyen sem jelentős.
   
Kisebb repedésekről számoltak be Velencéről is.




Megrepedtek a várgesztesi templom falai, az épületet statikus vizsgálja

Repedések keletkeztek a szombati földrengés nyomán a várgesztesi templom falain, az épületet jelenleg statikus vizsgálja - mondta az MTI-nek Menoni Gabriella, a Komárom-Esztergom megyei település polgármestere vasárnap.
    
Hozzátette, hogy a nemrégiben felújított templomról több helyen lehullott a vakolat, és komoly repedés jelent meg az épület és a torony találkozásánál. A vasárnap délelőtti misét mindezek ellenére megtartották, de a karzatra nem engedték fel a híveket.
   
A polgármester elmondta, hogy a karzatot mindaddig nem lehet használni, amíg a statikus nem végez a vizsgálatokkal.
   
Jelezte, hogy a településen a faluház épülete is több helyen megrepedt, ám a károk nem olyan súlyosak, mint amelyek a templomon keletkeztek.

 

Vasban is volt hasonló: tavaly nyáron Körmendnél rengett a föld

2010 augusztusában hangos morajlásra, s rengésre riadtak fel éjjel fél egykor a Körmend és térségének lakói. A rengés csupán pár másodpercig tartott, s a riadalmon kívül más kárt nem okozott. A Richter-skála szerint hármas erősségű földrengést mértek, az epicentruma a várostól nyugatra volt.
Folytatás itt!

 

Lapozzon!

OLDALTÖRÉS: Kisebb utórengések voltak szombatról vasárnapra virradóra


Kisebb utórengések voltak szombatról vasárnapra virradóra


Kisebb utórengések voltak szombatról vasárnapra virradóra


Kisebb utórengések voltak szombatról vasárnapra virradóra

A szombat esti, 4,7 erősségű magyarországi földrengést több kisebb utórengés is követte éjszaka, ám ezek annyira gyengék voltak, hogy károkat nem okozhattak - mondta el Tóth László szeizmológus az MTI-nek vasárnap reggel.
   
Hozzátette, hogy a földrengéseket követően egyre ritkábban és egyre kisebb erősségű utórengések még akár néhány hétig is jelentkezhetnek.
   
Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-nek vasárnap reggel azt mondta, hogy az ingatlanokban csak kisebb károk keletkeztek. Elsősorban Komárom-Esztergom, Fejér és Pest megyéből érkeztek bejelentések falrepedésekről, megdőlt kéményekről. Személyi sérülés nem történt, lakhatatlanná egyetlen épület sem vált, kiköltöztetni sem kellett senkit. Egyedül Vértesszőlősön bontották le egy ház kéményét, a dőlés megelőzése érdekében.
   
Az Országos Mentőszolgálat (OMSZ) arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a földrengésben érintett megyék 104-es segélyhívó vonalán szombaton este számos bejelentés érkezett.  Elsősorban a Komárom-Esztergom megyében élő magas vérnyomásos és idős, légzési elégtelenséggel küzdő betegek kérték a mentők tanácsait, többen az izgalom miatt ellátásra is szorultak.
   
A mentők az esetleges újabb rengésre felkészülve is intézkedéseket tettek, egy tömeges baleseti egységet (mely sok sérült ellátásra alkalmas felszereléseket tartalmaz) szombaton 19 órakor Tatabányára vezényeltek, a régió szabadnapos dolgozóit pedig otthonukban értesítették az esetlegesen várható riasztásukról. Újabb beavatkozásra azonban az éjszaka folyamán szerencsére nem volt szükség - tették hozzá.
  
 Az oroszlányi és a tatabányai mentőállomás épületében ugyan károk keletkeztek, a mentők munkáját, a betegellátást azonban ezek nem veszélyeztetik - áll a közleményben.
   
Tóth László korábbi ismertetése szerint a földrengés szombaton 18 óra 41 perckor kezdődött, epicentruma Oroszlánytól pár kilométerre északra volt. Magyarországon 1985 óta nem történt ilyen erejű földrengés.

 

OLDALTÖRÉS: Szemtanúk beszámolói

 

 

 

Szemtanúk beszámolói

Az Időkép időjárási portálon többen is beszámoltak arról, amit átéltek, ezek közül gyűjtöttünk ki néhányat:

- Szákszenden szüleimnél épp kint voltam az udvaron...a villanyvezeték, a faágak recsegtek, és hullott le a hó és zuzmara... az utcában az összes kutya ugatott és az a morajlás... még a nyakamat is behúztam... Szüleim a házban voltak, a szekrényben zörögtek az edények..

- Mosonmagyaróváron is éreztem a rengéseket, nagyon finom, több rezgés volt pár másodpercig egymás után. A szék megmozdult velem együtt.

- Kilötyögött a teám Véresbogláron! Még jó, hogy nem sör volt....huh :-) Erősen remegtek a bútorok, határozott morajlás kísérte a mozgást, elég ijesztő volt. Szerencsére nem tartott sokáig.


- Gánton megremegett a házunk aztan egy lökést éreztünk, azt hittem egy nagy kamion borult fel,közben anyuék kirohantak az udvarra, de ez félelmetes volt,Oroszlány hozzánk közel van, nem szeretnék több ilyet érezni! :(

- 8.kerület 10 emelet panel: Épp netezek, belemerültem egy videóba. Azt érzem hogy az egész szoba előre hátra olyan 20-30 centit kileng. Azt hittem rosszul vagyok. A páromra nézem aki tévézett. Rátom az arcán a rémületet... Akkor jött még egy löket. Akkor első gondolatom az volt hogy dől össze a ház, recsegett a parketta, remegett az ablaküveg és érezhetően kilengett az épület. Mint mikor egy relpülőgép enyhe turbulenciába kerül. Halálfélelmem volt de nem gyengén :(

- Veszprémben is érezni lehetett a pohár az asztalon remegett és a bútorok is mozogtak ! dúrva volt ! amúgy magyarországon a legföldrengésesebben veszélyes területe az veszprém és környéke ! :( Ilyet többet nee ! Berhidán is volt 1985-be de akkor házak is dőltek össze !

- Igen-igen. Itt Bicskén is lengett az összes szobaberendezés! Itt is jöttek ki a panelházakból, hogy mi történhetett. Ez volt az első nekem, hirtelen azt sem tudtam mi a helyzet! :)

- Komoly volt Csákváron is: morajlás, lökés, minden mozgott. Azt hittem, hogy bedőlt az előttünk lévő árokba 1 nagy jármű vagy pedig felrobbant a közelünkben valami. /Oroszlány közel, csak a Vértes van köztünk./ A szívem még mindig hevesen ver.

- Bp., VII. ker., Rózsák tere. Saroklakásban lakunk. Olyan volt, mintha mindkét utcafronti falat megnyomta volna valami iszonyatos erővel, pl. légnyomás, közben az ablakok mozogtak, mi pedig mintha egy hajón ültünk volna, amit megdob egy hullám. Az egész pár másodperc volt. Fel tudunk ugrani a székekből és oda tudunk menni az ablakhoz, illetve az ajtóhoz, ez max. 2-3 másodperc, de az érzés olyan volt, mintha nem akarna véget érni. Párom nagyon megijedt, de én is elgondolkoztam, hogy most mi lesz...:)

- Herceghalomon is érezhető volt, néhány másodpercig, nagyon ijesztő és félelmetes volt. Soha többet nem szeretnék ilyet.:( A képek a falon mozogtak, az ágy, a szék alattunk táncolt. Azt olvastam, hogy 10ezer méterrel a földfelszín alatt keletkezett a rengés.

- Mi Kömlődön lakunk, az epicentrumtól, Oroszlánytól 12 km-re. Ez nagyon durva volt. A sógornőm sokkot kapott. Naponta akarok ilyet :) A csillárok kilengtek, a bor az üvegben hullámzott. Az épületben olyan volt, mintha egy nagy hajón ültünk volna, ami hullámokban úszott. Az emeleten a szekrény rendesen lengett a fal mellett. Szóval riadalom van mindenhol, és a telefonokon nincsen szolgáltatás, egyszerűen nem lehet telefonálni.

- Száron is rengett a föld, nagyon félelmetes volt. Kb. 3-5 másodpercig tartott, megszólaltak a lakásriasztók, a kutyák is megbolondultak!!

- Kapuváron is észlelhető volt, de sajnos én átautóztam, 5 perccel utána értem haza ahol ezzel a hírrel fogadtak, hogy 5-10 mp-ig inogtak a szekrények.

- Nálunk (Szákszenden-Oroszlánytól 20 Km-re) eléggé komolyan lehetett érezni... Ilyent még soha sem tapasztaltunk. A szekrények és a radiátorok erőteljes mozgásba kezdtek, a szekrényekről letáncoltak a poharak és egy pici ideig még morajlást is lehetett hallani. Nagyon félelmetes volt.

- Itt Várpalotán is éreztük,szekrények recsegtek-ropogtak a 3.-on lakunk.Megijedtünk kicsit.

- Fehérvárcsurgón is elég erőteljesen érezhető volt. Fel sem fogtam hirtelen de az akváriumból kilötyögött a víz egy kicsit....

 

OLDALTÖRÉS: 1985 óta nem volt ilyen erejű földrengés Magyarországon

 

 

 

1985 óta nem volt ilyen erejű földrengés Magyarországon

A MTA Szeizmológiai Intézete szerint 1985 óta nem volt ilyen erejű földrengés Magyarországon, mint szombaton kora este. A földrengésről leggyorsabban az internetes közösségi oldalakról lehetett tájékozódni.

Az MTI szerkesztőségébe sok helyről telefonáltak azzal, hogy érezték a földrengést, amely a Richter-skála szerint 4,8 erősségű volt. Többen arról számoltak be, hogy megmozdult alattuk az ágy vagy a fotel, recsegett a padló vagy összecsörrentek a poharak a polcokon. Többen azt mondták, olyan volt, mintha kihúzták volna alóluk a széket.
Budapesten nemcsak a budai kerületekben, hanem Pesten is több helyen érezték a rezgést. Telefonáltak a Ferencvárosból, a XIII. kerületi Róbert Károly körútról is, itt a beszámolók alapján úgy tűnt, hogy inkább csak a magasabb épületekben érezték a rengést.
Fejér megyéből több településről is jelezték, hogy a földrengés erejétől a lakásokban a szekrények megmozdultak, a csillárok kilengtek. A rengéseket Veszprémben, és Balatonalmádi térségében is érezték.
Földmozgást észleltek Délnyugat-Szlovákiában is: Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban, Érsekújvárban, Léván és néhány más városban. Károkról nem érkezett jelentés.

A rengés után percekkel a Facebook közösségi portálon szinte azonnal megjelentek a földrengést észlelő üzenetek.
A földrengés után egy órával már külön Facebook-csoport alakult, "Földrengés 2011" címmel, amelynek rövid idő alatt több mint 700 tagja lett. Sokan itt is beszámoltak arról, mit éreztek a rengéskor.
   
Legutóbb december 14-én volt földrengés Magyarországon: akkor Miskolcon 2,9-es földrengést mértek, este 22 óra 29 perckor, károkról nem érkezett jelentés. 2010 augusztusában több, egymást követő napon is volt földrengés Miskolc, illetve Sellye térségében, utóbbi településen volt, hogy egy nap háromszor is megrengett a föld.
   
Ismereteink szerint Magyarországon 1763-ban, Komáromban mérték a legnagyobb földrengést, annak magnitúdója körülbelül 6,3 volt. Akkor a város egyharmada elpusztult, több mint hatvanan meghaltak. A legutóbbi nagyobb, károkat is okozó földrengés 25 éve, 1985. augusztus 15-én a Veszprém megyei Berhidán volt, akkor a Richter-skála szerinti 5-ös erősségű földrengés volt.

OLDALTÖRÉS: Egy székesfehérvári lakásból kisebb, belső falrepedést jeleztek

 

 

 

Egy székesfehérvári lakásból kisebb, belső falrepedést jeleztek


Kisebb belső repedést jeleztek egy 10 emeletes székesfehérvári panelház egyik lakásából a szombat esti földmozgást követően; a lakás statikai vizsgálata megkezdődött - közölte az MTI-vel a Fejér Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság ügyeletese.
   
Az elsődleges hírek szerint a Széchenyi utcai panelépület lakásában maga a fal nem repedt meg, csupán a belső falfestésen észleltek a lakók repedést. A sérülés mértékéről a statikus nyilatkozik majd.
   
Fejér megyében Székesfehérvár mellett számos helységben észlelték a rövid ideig tartó földmozgást. Az Oroszlány és Székesfehérvár közötti "vonalon" szinte minden településen érezhető volt a földrengés: megmozdultak a csillárok és a kisebb bútorok, s volt, aki úgy érezte, mintha ki akarták volna húzni alóla a fotelt.
   
Mintegy 20 percig szinte "égtek" a katasztrófavédelem telefonvonalai: voltak, akik csak jelezték a rengés észlelését, de sokan kérdezték, mi a teendő, ha ismét megmozdul a föld, s jelezhető-e előre az utórengések időpontja. Sokan megijedtek, a székesfehérvári panelházakból többen az utcára szaladtak, majd rövid idő után visszatértek az otthonaikba.
   
A székesfehérvári lakásban észlelt repedésen kívül más kárról szombat este nem érkezett bejelentés - erősítette meg a megyei katasztrófavédelem ügyeletese.

 

OLDALTÖRÉS: Nem kellett senkit sem kiköltöztetni a III. kerületi panelépületekből

 

 

 

Nem kellett senkit sem kiköltöztetni a III. kerületi panelépületekből


Nem kellett senkit sem kiköltöztetni abból a két III. kerületi panelépületből, ahol a szombat esti földrengés után a falakon repedéseket találtak - közölte a kerületi polgári védelmi parancsnok az MTI-vel.
   
Gudor István elmondta, a statikusok sem a Huszti, sem pedig a Hollós Korvin Lajos utcai épületeken nem találtak a földrengéssel összefüggésbe hozható sérüléseket, repedéseket. Az épületeken lévő sérülések korábbiak, és a statikai helyzetet nem befolyásolják.
   
Egy XI. kerületi panelépületben is keletkeztek kisebb károk, a lakóknak itt sem kellett elhagyniuk az épületet. A Gazdagréti téren lévő tízemeletes házban - az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint - a 7., a 8. és a 9. emeleten a lépcsőházban vakolatdarabok estek le.

  

OLDALTÖRÉS: Budapesten nincsenek komoly károk

 

 

 

Budapesten nincsenek komoly károk


Budapesten sehol sem kellett elhagyniuk lakásaikat a lakóknak, az épületekben sehol nem keletkezett komolyabb kár vagy sérülés a szombat esti földrengés következtében - közölte a fővárosi tűzoltóság ügyeletes tisztje szombat éjjel.
   
A tűzoltóknál folyamatosan csörgött a telefon, este háromnegyed hét óta eddig több mint tíz helyről jelezték az ijedt lakók, hogy repedéseket találtak házukon.
   
A tűzoltók minden egyes esetben kivonultak a helyszínre, megvárták, illetve megvárják az ügyeletes statikust, aki eddig mindannyiszor megállapította, hogy a repedések vagy korábbiak, vagy csak a vakolaton, illetve a festéken keletkeztek vékony repedések. Ezek a repedések sehol nem veszélyeztetik a házak statikai állapotát, így aggodalomra nincs ok, és mindenhol megnyugodhattak a lakók.
   
Gudor István, a III. kerület polgári védelmi parancsnoka korábban közölte, hogy nem kellett senkit sem kiköltöztetni abból a két panelépületből, ahol a falakon repedéseket találtak. A statikusok sem a Huszti, sem pedig a Hollós Korvin Lajos utcai épületeken nem találtak a földrengéssel összefüggésbe hozható sérüléseket, repedéseket.
   
Egy XI. kerületi panelépületben is keletkeztek kisebb károk, a lakóknak itt sem kellett elhagyniuk az épületet. A Gazdagréti téren lévő tízemeletes házban - az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint - a 7., a 8. és a 9. emeleten a lépcsőházban vakolatdarabok estek le.

OLDALTÖRÉS: Kisebb károkat okozott a földrengés

 

 

 

Három budapesti panelépületben is károk keletkeztek

Az első beszámolók szerint csak kisebb károk keletkeztek három budapesti panelépületben a szombat esti földrengésben: a  III. kerületben kettő, a XI. kerületben pedig egy tízemeletes épületből jeleztek - nem jelentős - falrepedéseket és vakolatomlást. Komárom-Esztergom megyében több településen ugyancsak falrepedéseket jelentettek a tűzoltóknak.

Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője az MTI-vel közölte, hogy a budapesti helyszínekre már úton vannak a statikusok. Egyik épületet sem kellett elhagyniuk a lakóknak.
A III. kerületben a Hollós Korvin Lajos utcában és a Huszti úton álló tízemeletesben keletkeztek kisebb károk, a XI. kerületben pedig a Gazdagréti téren lévő lakótelepi épületből jeleztek szerkezeti rongálódásokat.
A Huszti úti épületben az MTI tudósítójának a IX. emeleti folyosón mutattak egy függőleges, 2-3 méteres - már meglévő - vékony repedést, amiről azt vélték a lakók, hogy a rengéstől nagyobb lett. A helyszínen ezért most a statikusokat várják.
A Gazdagréti téren lévő tízemeletes épületben - az MTI helyszínen tartózkodó tudósítója szerint - a 7., a 8. és a 9. emeleten a lépcsőházban vakolatdarabok estek le.
A tűzoltók jelenleg a statikust várják a helyszínen.
A környéken teljes a nyugalom, a közeli üzlet előtt beszélgetnek csak néhányan.
A Komárom-Esztergom Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság központi ügyelete arról tájékoztatta az MTI-t, hogy a megyében több településén is kisebb falrepedéseket jeleztek a tűzoltóknak.
Lakossági intézkedésre eddig nem került sor, nagyobb károkról nem érkezett jelentés. Felhívták a figyelmet arra, hogy az embereknek nem kellett elhagyniuk a házaikat.
Az ügyeletvezető azt mondta, azért lehetett Oroszlányban morajlást hallani, mert a földrengés viszonylag közel, 8 kilométerre volt csak a föld alatt.Popovics György, a Komárom-esztergom Megyei Közgyűlés elnöke arról tájékoztatta az MTI-t, hogy elővigyázatosságból megkezdték a veszélyes üzemek ellenőrzését. A vizsgálatok szerint a technológiában nem esett kár, intézkedésre sehol nem volt szükség.
Oroszlányban a helyi védelmi bizottság ülésezik, ahol áttekintik a károkat.

 

OLDALTÖRÉS: Pest megye több településén is érezték a földmozgást


Pest megye több településén is érezték a földmozgást


Pest megye több településén is érezték a földmozgást


Pest megye több településén is érezték a földmozgást

Pest megye több településéről is érkeztek bejelentések a szombati földrengés miatt, de károkról egyelőre nem tudni - közölte a megyei katasztrófavédelem szóvivője az MTI-vel.

Loch Erika tájékoztatása szerint főként Százhalombattáról, Piliscsabáról, Budaörsről, Biatorbágyról és Telkiből hívták a katasztrófavédelem megyei ügyeletét. A legtöbben arról számoltak be, hogy mozogtak a plafonon a csillárok, illetve hogy "dübörgött" alattuk a fotel.
Károkról egyelőre nem érkezett jelentés.
Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság (OKF) tájékoztatása szerint a Richter-skála szerint 4,8 erősségű földrengés volt szombaton kora este Magyarországon, amelynek epicentruma Oroszlány térsége.





OLDALTÖRÉS: Az első információk a földrengésről











Az első információk a földrengésről











Az első információk a földrengésről











Az első információk a földrengésről

Gyenge földrengést észleltek szombaton 18 óra 42 perc körül a Dunántúlon. A földmozgás 4,2-4,8-as erősségű lehetett, és az epicentruma 20 kilométer mélyen volt. A földmozgás többek közt Budapesten, Székesfehérváron és Győrött is észlelhető volt. A szakértők szerint a mostani rengés erősnek számít, melyhez hasonlót 1985-ben a Veszprém megyei Berhidán tapasztaltak.

Komárom-Esztergom, Győr-Moson-Sopron, és Fejér megyéből, valamint a fővárosból érkezett a katasztrófavédelemhez bejelentés a földrengésről. Továbbá Dél-Szlovákiában is észlelték a földmozgást. Kárról mostanáig nem érkezett bejelentés - mondta Petróczi Tímea, az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság szóvivője.

A földrengés epicentruma Oroszlánynál volt, a hozzá közel eső Mór településen érezték a legerősebben  Fejér megyében a mozgást. Itt az utcára szaladtak az emberek, majd percekig beszélgettek arról, miként mozogtak a tárgyak otthonaikban. Kisebb földrengést jeleztek Székesfehérvárról, de Budapesten, Gödön, Budaörsön, Pécsett, Dorogon és Tatabányán is felfigyeltek a rengésre.

Az fmh.hu információi szerint  Fejér megyében nem csak Székesfehérváron, de a környező településeken is megrázta a házakat a földrengés. Sokan kiszaladtak a házak elé az ijedtségtől, főként a panel épületekben. A telefonos hálózatok is sokáig használhatatlanok, illetve foglaltak voltak.

Egy 4,5 méretű földrengés kipattanásakor nagyjából akkora energia szabadul fel, mint egy kisebb atombomba robbanásakor - áll a Wikipedia értelmezésében. 
4,7-es erősségnél a kisebb tárgyak a polcokról lezuhanhatnak, illetve a földben és a falakban lévő gyengébb vezetékek megrepedhetnek. Amennyiben valaki gázszagot éret, ha teheti, feltétlenül zárja el a gázcsapot!

Az MTI-hez szombat este háromnegyed hét után számtalan telefonhívás érkezett Budapestről és környékéről, hogy megmozdult a föld. Az MTI I. kerületi, Naphegy téri épületét is megmozdította egy lökés. Kisebb földrengést jeleztek Budapest több kerületéből, továbbá Gödről, Környéről, Budaörsről, Pécsről, Dorogról valamint Tatabányáról is.






 

OLDALTÖRÉS: Egy amerikai weboldal szerint 4,2-es volt a magyarországi földrengés









Egy amerikai weboldal szerint 4,2-es volt a magyarországi földrengés

A Richter-skála szerint 4,2 magnitúdójú volt a Magyarországi földrengés, amelynek epicentrumát egy amerikai honlap a Komárom-Esztergom megyei Kecskéd és Oroszlány közelében határozza meg.

A http://earthquake.usgs.gov/ címen elérhető, az Amerikai Egyesült Államok földtani szolgálatának weboldala szerint a szombaton kora este történt földrengés centruma 8,3 kilométerrel volt a föld alatt. 
A műszerek szerint a rengés kiterjedése észak-nyugati irányba 113, nyugatra 54, észak-keletre pedig 53 kilométeres volt. A honlap adatai szerint a földrengés 18:41-kor történt.









Egy amerikai weboldal szerint 4,2-es volt a magyarországi földrengés

A Richter-skála szerint 4,2 magnitúdójú volt a Magyarországi földrengés, amelynek epicentrumát egy amerikai honlap a Komárom-Esztergom megyei Kecskéd és Oroszlány közelében határozza meg.

A http://earthquake.usgs.gov/ címen elérhető, az Amerikai Egyesült Államok földtani szolgálatának weboldala szerint a szombaton kora este történt földrengés centruma 8,3 kilométerrel volt a föld alatt. 
A műszerek szerint a rengés kiterjedése észak-nyugati irányba 113, nyugatra 54, észak-keletre pedig 53 kilométeres volt. A honlap adatai szerint a földrengés 18:41-kor történt.









Egy amerikai weboldal szerint 4,2-es volt a magyarországi földrengés

A Richter-skála szerint 4,2 magnitúdójú volt a Magyarországi földrengés, amelynek epicentrumát egy amerikai honlap a Komárom-Esztergom megyei Kecskéd és Oroszlány közelében határozza meg.

A http://earthquake.usgs.gov/ címen elérhető, az Amerikai Egyesült Államok földtani szolgálatának weboldala szerint a szombaton kora este történt földrengés centruma 8,3 kilométerrel volt a föld alatt. 
A műszerek szerint a rengés kiterjedése észak-nyugati irányba 113, nyugatra 54, észak-keletre pedig 53 kilométeres volt. A honlap adatai szerint a földrengés 18:41-kor történt.












OLDALTÖRÉS: Földrengés volt Délnyugat-Szlovákiában










Földrengés volt Délnyugat-Szlovákiában










Földrengés volt Délnyugat-Szlovákiában










Földrengés volt Délnyugat-Szlovákiában

Kisebb erejű földrengés volt szombaton este Délnyugat-Szlovákiában.

A Markíza televízió jelentése szerint háromnegyed hét előtt néhány perccel 3-4 másodpercig földmozgást észleltek Révkomáromban, Dunaszerdahelyen, Nagyszombatban, Érsekújvárban, Léván és néhány más városban is. 
Révkomáromban, ahol a szlovák elektronikus média szerint a legerősebben lehetett érezni a földrengést, több tömbház lakói elhagyták lakásukat és kiszaladtak a ház elé. A televízióba betelefonáló személyek szerint megremegtek az ablakok, az asztalról több apró tárgy leesett a földre, s állítólag a bútorok is megmozdultak. 
 "Úgy éreztem, hogy az egész nappali megmozdult" - közölte érzéseit a TASR hírügynökséggel egy révkomáromi lakos. "Úgy éreztem, hogy egyszer-kétszer kilengett a toronyházunk" - tette hozzá.
"Újságot olvastam az ágyban, egyszerre úgy éreztem, mintha hintáznék. Úgy tűnt, hogy a bútorok mozognak. Nagyon kellemetlen volt" - mondta a közszolgálati rádióban egy érsekújvári asszony.  
 Számos személy pánikban telefonon felhívta a segélyt nyújtó számot.
Károkról, sérülésekről nincs hír.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!