Belföld

2011.01.24. 15:27

Esztergom: a polgármester feloszlatná a képviselő-testületet

Mivel a képviselő-testület fideszes többségének szavazataival csütörtökön elfogadott esztergomi válságköltségvetés szerinte jogkövető magatartással nem hajtható végre, Tétényi Éva, a város független polgármestere az Alkotmánybírósághoz fordul; azt szeretné elérni, hogy a Parlament oszlassa fel a testületet.

MTI

A polgármester indoklásként hétfőn az MTI-nek azt mondta, a települést megbénítja, hogy a 15 tagú testületben 10 képviselővel jelenlévő Fidesz-frakció nem működik együtt vele. "Nyilvánvaló, hogy az előző városvezetés számára a népakarat elfogadása nem lényeges" - fogalmazott Tétényi Éva, aki októberben kétharmados győzelmet szerezett a várost előtte tíz évig vezető fideszes Meggyes Tamással szemben.

A polgármester utalt egy, a szeretgom.hu internetes oldalon nyilvánosságra hozott videófelvételre, amelynek tanúsága szerint Meggyes Tamás a választások éjszakáján kijelenti "A polgármesterség egy színpad, messze nem dőlt el a város jövője, a tíz képviselői hellyel tovább tudunk menni, nincs semmi sem veszve, nálunk van az erő, a hit és az ész (...), ne adjátok fel, meg fogunk akadályozni mindent. (...) A mocskos kezüket nem dughatják bele a kasszába, az ilyen néhány misis bűnözőket el fogjuk takarítani a pályáról".

A polgármester novemberben azt közölte, hogy a korábbi vezetőségtől 1,2 milliárd forint kifizetetlen és lejárt számlaállományt és csaknem 20 milliárd forintos adósságot örökölt, ezért adósságrendezést kér, a lejárt hiteleket nem hajlandó újabb kölcsönökből fedezni.

A polgármester szerint a Fidesz-frakció által elfogadott csütörtöki költségvetés "büntető jellegű", mert az intézmények kiadásait 25-30 százalékkal csökkentették, a jóléti kiadásokat pedig visszafogták.

A Fidesz-frakció korábban közleményben arról tájékoztatta az MTI-t, hogy az adósságrendezési bizottság és az adósságrendezési biztos elfogadta a válságköltségvetést, így az "már a jogszabályoknak eleget téve akadályozza meg a vagyonfelosztást, amennyiben Tétényi Éva és a mögötte álló pénzügyi támogatók nem tesznek újabb kísérletet a vagyonfelosztásra".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!