Belföld

2011.01.07. 13:25

Ismét fűtenek a székesfehérvári lakótelep 330 lakásában

Ismét fűtenek abban a 330 székesfehérvári lakásban, ahol a szolgáltató a lakók tartozása miatt hétfőn kikapcsolta a központi fűtést; az önkormányzat a távhőszolgáltató cégén keresztül megvásárolta a Vásárhelyi úti lakótelep fűtését szolgáltató kazánokat és az azok elhelyezésére szolgáló ingatlanokat - jelentette be pénteken sajtótájékoztatón a város polgármestere és jegyzője.

MTI

Az önkormányzat csaknem százszázalékos tulajdonában levő Széphő Zrt. és a lakótelepen eddig a központi fűtést szolgáltató Stopping Hungária Kft. között csütörtökön késő este született meg a megállapodás, s a Széphő szakembere azt követően nyomban be is kapcsolta a fűtést - mondta Cser-Palkovics András (Fidesz) polgármester.

Tájékoztatása szerint a városvezetés annak ellenére mindent megtett a probléma megoldásáért, hogy a társasházak és a szolgáltató közötti, mostanra teljesen elmérgesedett jogi és pénzügyi vitában nem volt érintett. Előbb közvetítői szerepet vállalva próbált segíteni, majd azt követően, hogy a lakók felhalmozott tartozására hivatkozva a szolgáltató kikapcsolta a fűtést, olyan megoldást keresett, amellyel hosszú távon is rendezni lehet a helyzetet.

Bóka Viktor jegyző elmondta: korábban is felvetődött, hogy az önkormányzat a távhőszolgáltató cégén keresztül megvásárolja a kazánokat, de a tárgyalások kezdetén áthidalhatatlanul nagy - 40 millió forint - volt a különbség az önkormányzat által felkínált, valamint az értékbecslő által meghatározott és a szolgáltató által kért ár között.

Arra a kérdésre, hogy az önkormányzat, illetve a távhőszolgáltató cége mennyiért vásárolta meg a kazánokat és az ingatlanokat, a jegyző - tekintettel arra, hogy a Stopping Kft. képviselője nem volt jelen a sajtótájékoztatón - nem mondott konkrét számot, csupán annyit közölt, hogy a 40 millió forintos összegnél kevesebbért.

Mint mondta, az ingatlanok tehermentesítése és a jelzálog megváltása folyamatban van, s a számítások szerint - ha a lakók fizetési hajlandósága megfelelő lesz - az első év végén megtérülhet az önkormányzat befektetése, a második évben pedig üzemszerű működés mellett megfelelő gazdasági vállalkozás lehet a lakótelep központi fűtésének szolgáltatása.

Az önkormányzat most nem vette meg a tartozásokat, azok behajtatása a Stopping Kft. dolga. A cég már korábban megkezdte a tartozások bírósági úton való behajtását.

A központi fűtéshez a gázt, valamint az elektromos áramot szolgáltató E.ON - amelynek tízmillió forint körüli összeggel tartozik a kft. - ígéretet tett arra, hogy a tartozás miatt ebben a fűtési szezonban sem a gázt, sem az elektromos áramot nem kapcsolja ki, mivel az önkormányzat szerepvállalását biztosítéknak érzi - mondta a jegyző.   

Kérdésre válaszolva Bóka Viktor elmondta: a Stopping Hungária Kft. üzletrészt eladott ugyan a közép-amerikai Belize államban bejegyzett Stopping Holding Kft.-nek, de a kazánok a tulajdonában voltak.

Cser-Palkovics András hangsúlyozta: az eset tanulsága, hogy "a közszolgáltatás közfeladat" jó, ha köztulajdonban van.

Mint mondta, a lakótelepen élőket először szórólapon tájékoztatják a megállapodásról, majd két héten belül lakossági fórumon beszélik meg velük a részleteket. Az önkormányzat azonban azt kéri, hogy tegyenek eleget a szolgáltatással kapcsolatos fizetési kötelezettségüknek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!