Belföld

2011.02.09. 15:17

A jövőben kevesebb igazolvánnyal azonosíthatjuk magunkat

A kormány tervei szerint a jövőben egységesítik az állam által kibocsátott okmányokat, belépőket, ami azt jelenti, hogy a jelenleginél kevesebb igazolványa lehet az embereknek, egy-egy kártyával pedig több helyen is azonosíthatnánk magunkat.

MTI

Minderről a nemzeti egységes kártyarendszer koncepciójának kidolgozására kinevezett miniszteri biztos nyilatkozott szerdán az MTI-nek. Vetési Iván kifejtette: jelenleg nagyon sok típusú, körülbelül hat oldalon át sorolt, az állam által kibocsátott okmány, belépőkártya van forgalomban, amelyek többsége más-más koncepció, technológia alapján készült.

A cél ezért ezek egységes rendszerbe foglalása, így többek között az azonosításra való alkalmasságuk egységesítése. Az érintett okmányok között van például a személyi igazolvány, a jogosítvány, a diákigazolvány, a taj-kártya, továbbá az állami intézmények belépői. Az útlevelet nem érintené az egységesítés.A gyakorlati életben ez azt jelentené - folytatta -, hogy ha valakinek felveszik az adatait egy okmányirodában például a személyi igazolványa elkészítéséhez, akkor rendelkezhetne arról, hogy ezeket az adatokat más okmányainak a kibocsátásakor is felhasználhassák, és ne kelljen minden alkalommal külön megadni azokat. Emellett ugyanolyan elektronikai eszközzel lehetne minden kártyát azonosítani.

Vetési Iván elmondta, az új rendszer kiépítésekor azt is meg kell vizsgálni, hogyan csökkenthető a kártyák száma: semmilyen adatvédelmi aggályt nem vetne fel, ha például a kormánytisztviselői kártyát, a minisztériumi, valamint a parlamenti belépőt egy kártya váltaná ki. Erre azonban csak akkor van lehetőség, ha mindenhol adottak a technikai feltételek, hiszen ma a kártyák azonosítása többféleképpen történik - hívta fel a figyelmet.

Arra a kérdésre, hogy a nemzeti egységes kártyarendszerben egy állampolgár mit fog tapasztalni, a miniszteri biztos közölte: egyrészt ugyanazzal az okmánnyal több helyen is tudja majd magát igazolni, másrészt csökkenhet a nála lévő azonosítók száma.

Az új rendszerhez önként is lehetne csatlakozni: ha például egy uszoda szeretne kibocsátani egy éves bérletet, csatlakozhatna az egységes kártyarendszerhez, így a vásárlók egy már meglévő azonosítójuk érvényesítésével léphetnének be, nem kellene az uszodának külön igazolványt kibocsátania.

Arra a felvetésre, hogy az okmányok kinézete is változhat-e, elmondta, elképzelhető, hogy egységesül az arculat, de például a jogosítvány európai uniós egységokmány.

Költséghatékonyság, racionalizálás, egységesítés - összegezte a célokat Vetési Iván, akit február 1-jétől július 31-ig nevezett ki a közigazgatási és igazságügyi miniszter miniszteri biztossá. Feladata a nemzeti egységes kártyarendszer koncepciójának kidolgozása, megvalósításának összefogása.

Vetési Iván - a Közigazgatási és Elektronikus Közszolgáltatások Központi Hivatalának elnöke - miniszteri biztosként annak a bizottságnak az elnöki feladatait látja el, amelynek felállításáról egy tavaly december 27-én közzétett kormányhatározat rendelkezett a nemzeti egységes kártyarendszer megvalósításával kapcsolatos feladatokkal összefüggésben.

Ebben a határozatban a kormány felhívta a közigazgatási és igazságügyi minisztert, hogy a nemzeti fejlesztési miniszterrel és a belügyminiszterrel együttműködve "az államigazgatási és egyéb közfeladatot ellátó szervek, gazdálkodó és társadalmi szervezetek és egyéb személyek által kibocsátott, jogosultságot igazoló és szolgáltatások igénybevételére jogosító kártyák előállításának, kibocsátásának, felhasználásának, elfogadásának és nyilvántartásának egységes szabályozása, a nemzeti egységes kártyarendszer létrehozása, a csatlakozási, működési, műszaki és biztonsági feltételek kidolgozása érdekében az egyes minisztériumok, az egyes minisztériumok által felügyelt szakterületek, és az érintett szervezetek szakértőiből és képviselőiből álló bizottságot hozzon létre" január 15-ig.

Az egységes kártyarendszer működésének létrehozásához és bevezetéséhez szükséges intézkedések meghozatalának határideje 2012. december 31.

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!