Belföld

2011.02.07. 14:10

Feltüzelte a Szárazfa a közönséget: negyvenhárom zenész játszott a színpadon

Fergeteges kétórás koncertet adott a Szárazfa zenekar a szombathelyi Nyitra Utcai ÁMK-ban. Utána hajnali fél háromig táncház volt 70-80 Vas megyei fiatal részvételével.

Merklin Tímea

A teltházas koncerten kétszáz lelkes népzene-rajongó élvezte a muzsikát pénteken este a Nyitra Utcai ÁMK-ban, ahol 43 zenész húzta egyszerre a színpadon. Köztük negyven tehetséges gyerek, Földesi János és Földesi Jánosné tanítványai, a Bartók Béla Népzene Tanszakának növendékei.

A műsor első felében Ördöngősfüzes, Szilágyság, Somogy, Búza, Chindia, Magyarszovát, Kalotaszeg dallamait szólaltatták meg, a másodikban Mezőszopor, Gyimes, Szék, Mezőbánd, Magyarpalatka, Ádámos, Szászcsávás zenéit.

Az est koncertrésze közös énekkel zárult. A közönséggel együtt egy mezőségi dalt énekeltek, ami így kezdődik: Ne nézd rózsám, szennyes vagyok, mer én szolgalegény vagyok... A dal érdekessége, hogy Földesi János és felesége gyűjtötték a Mezőségben a magyarszováti Csete Árpád adatközlőtől, aki a szakmában fontos személyiség.

- Az estet a lelkes szervezőnek, népművelőnek, Tóth Tamásnak köszönhetjük -  tudtuk meg Földesi Jánostól. - Tulajdonképpen a Szárazfa Nyugat-Dunántúli Népzenei Egyesület ötéves jubileumi koncertje volt. A Nyitra Utcai ÁMK kért fel minket egy nagyszabású népzenei koncertre, és mi a Szárazfát ajánlottuk, hogy igazán nagyszabású legyen. Bejött. -

Hajnalig tartott a péntek este: a táncházban mezőköltényi táncokat tanítottak a fiataloknak Csollány Csaba és Csollányné Horváth Krisztina, akik úgymond kitettek magukért.

A Szárazfa nyáron busszal Erdélybe megy, hogy a gyerekeknek megmutassák azokat a falvakat, ahonnan a dalokat tanulják. Bejárják Kalotaszeget, Mezőséget, Székelyföldet. 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!