Belföld

2011.02.03. 17:05

Linde: kockázatcsökkentő intézkedések meghozataláról döntött a vállalat

A répcelaki Linde tevékenységének környezeti hatásairól, a veszélyes üzemben esetlegesen kialakuló katasztrófahelyzetekről, azok kezeléséről is szó esett a közmeghallgatáson.

Simon Erzsébet

- A Linde Gáz Magyarország Zrt. a tevékenységével nem akar ártani az embernek és a környezetének - szögezte le elöljáróban dr. Bogdán Olivér, a répcelaki részvénytársaság biztonságtechnikai, környezetvédelmi és minőségfejlesztési igazgatója a kisvárosi önkormányzat által szervezett hétfő esti közmeghallgatáson.

A város vezetői azért kínáltak fórumot a Lindének, mint veszélyes üzemnek, hogy az egybegyűltek megismerhessék a cég tevékenységének környezeti hatásait, s szó essen a lehetséges katasztrófahelyzetekről is.

Dr. Bogdán Olivér először a cég jellemző tevékenységeiről beszélt. Foglalkoznak szén-dioxid-bányászattal, tisztítással, dinitrogén-oxid gyártással, különféle ipari és kevert gázok kiszerelésével, valamint egészségügyi gázok forgalmazásával is.

Nagy hangsúlyt helyeznek a levegőtisztaság-védelemre, itt például a megváltozott jogszabályi környezet miatt a lefúvató kémény esetében 1 milliárd 700 millió forintos beruházással kívánnak javítani a membrános gázszétválasztás technológiáján. A talajvíz védelme érdekében a telephelyen két monitoringkutat létesítettek, s rendszeresen figyelik a szennyezőforrásokat.

A cég a Kenyérhordó-árkon át a Répce árapasztó csatornájába bocsát ki szennyvizet, a minőségét rendszeresen ellenőrzik. A telephely zajkibocsátása is megfelel a vonatkozó határértékeknek, ám hogy ez tovább csökkenjen, bizonyos eszközök, berendezések hangszigeteléséről határoztak a cég vezetői.

Dr. Bogdán Olivér hangsúlyozta: a térség gazdaságilag meghatározó vállalata veszélyes technológiákat működtet, de szavatolja a biztonságot. Mérgező illetve tűzveszélyes gázok találhatók a Linde területén, emiatt fennállhat a katasztrófahelyzetek kialakulásának lehetősége.

Azonban ennek a valószínűsége rendkívül kicsi, és egy esetleges katasztrófahelyzetre minden tekintetben alaposan felkészültek, jelentette ki dr. Bogdán Olivér. Vészhelyzeti, kárelhárítási, riasztási és tűzriadótervet dolgoztak ki,  saját létesítményi tűzoltóságot tartanak fenn, s a szükséges kárelhárítási eszközökkel is rendelkeznek. 

 

 

 

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!