Digitália

2024.05.17. 06:00

A letörölt meztelen képek, miegyebek egyszer csak visszajönnek a mobilon

Felhasználók sorban teszik közzé, hogy a legújabb iOS-frissítés váratlanul felszínre hozza kitöröltnek hitt aktjaikat. És más intim fájlokat, mikről pedig azt hinnék, régen eltüntek.

MW

Forrás: Shutterstock

Bár iPhone-on vették észre az idegesítő jelenséget, a jelenség bármilyen készüléken előfordulhat. Úgy tűnik, hogy az Apple elkövetett egy kis programozási hibát, ami néha kéretlenül feltámasztja iPhone-tulajdonosok régi adatait.

Egyes iPhone-tulajdonosok ugyanis arról számolnak be, hogy miután telefonjaikat iOS 17.5-re frissítették, törölt fotóik – némelyik kép ráadásul meglehetősen régi volt – ismét előkerülnek a MacRumors által észrevett Reddit közlések szerint. Ha ez nem lenne elég: iOS bétatesztelők ugyanerről panaszkodnak.

Két éve készített fotóm hirtelen újra megjelent a Fotók app tetején. Pedig rendszeresen törlöm a képeket, mert exportálom őket a számítógépemre.

Állítják, hogy a legutóbbi frissítés után régi fényképek tűnnek fel az albumjaikban. Ugyan az iOS lehetővé teszi a felhasználóknak a törölt fotók visszaállítását, de azoknak 30 nap elteltével mindenképpen automatikusan el kell(ene) tűnniük.

A Reddit-szál elindítója azt írja, hogy meztelen fotói, amelyeket „évekkel ezelőtt” törölt, visszakerültek a telefonjába. Másik Reddit-felhasználó látta, hogy 2016-ban készült fényképei új képként jelennek meg – igaz, ő nem is törölte azokat. A következő bejegyzés szerint „körülbelül 300” régi kép, amit az illető az Apple előírásai szerint gondosan törölt,

magától megjelent az ismerősének eladott iPadjén.

Panaszok a Redditen

Szakértők szerint ilyen visszásságok sokkal gyakrabban előfordulhatnak, mint gondolnánk, és a bajok egy része nem csak az iPhone-okat, és a vitatott iOS-frissítést érintheti. A számítógépes adatok ugyanis valójában soha nem „törlődnek”, amíg felül nem írják azokat új adatokkal, azaz 1-esek és 0-ák tömegével: az operációs rendszerek nem törlik az adatokat, hanem egyszerűen megszüntetik a rájuk való hivatkozásokat.

Esélyes, hogy ez a biztonsági rémtörténet nem csak fényképekre vonatkozik. Egy Stacey nevű felhasználó az X-en közzétette, hogy régi hangpostaüzenetei jöttek elő a frissítés után: 

Miután frissítettem az iOS 17.5-re, újra megjelentek már meghallgatott vagy törölt hangpostaüzenetek. A frissítés előtt csak egy üzenetem volt, utána viszont huszonhat.

Sok bétatesztelő szintén töröltnek vélt hangüzenetek feltűnését panaszolja az iOS 17 bétával kapcsolatban. Felvetik, vajon ez az egyszerű programozási hibának tűnő jelenség arról árulkodik, hogy az Apple titokban megőrzi a törölt adatokat?

Csak óvatosan azokkal az intim képekkel és a bizalmas információkkal. Talán visszajöhetnek és kiintegethetnek a képernyőről. 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!