Belföld

2011.03.22. 10:55

Alkotmányozás - MSZP: komoly visszalépés az egészségügyi jogokban

Az MSZP szerint a kormánypártok alkotmánytervezete komoly visszalépést jelent az egészségügyi jogok területén.

MTI

Kökény Mihály, a szocialista párt egészségpolitikai tanácsadó testületének elnöke kedden, Budapesten tartott sajtótájékoztatón kifejtette: a Fidesz-KDNP tervezetének szövege számonkérhetetlenné teszi az állam egészségügyi kötelezettségeit, mivel amíg a hatályos alkotmány úgy fogalmaz, hogy a Magyar Köztársaság területén élőknek joguk van a lehető legmagasabb szintű, testi és lelki egészségre, addig a kormánypártok javaslatában már csak az szerepel, hogy mindenkinek joga van testi és lelki egészségének megőrzéséhez.

A korábbi egészségügyi miniszter a különbséget abban látja, hogy a Fidesz tervezete az állami kötelezettségvállalás helyett egyéni joggá teszi az egészség megőrzését, vagyis az ezért való felelősség alapvetően az állampolgárokat terhelheti majd, az állam pedig csak elősegítheti mindezek megvalósulását.

Az ellenzéki politikus szerint ez az elképzelés egy olyan, a jelenlegitől eltérő értékrendet képvisel, amely felhígítja a "szociális piacgazdasághoz tapadó állampolgári jogokat". Kökény Mihály erre jellemzőnek nevezte, hogy a kormánypártok javaslatából a szociális biztonság alapintézményének számító társadalombiztosítás is kimaradt.

Hozzátette: nem lenne meglepve, ha a jövőben az egészségügy más fontos törvényét is az ellátás szűkítésének irányába módosítanák.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!