Belföld

2011.03.17. 13:15

Hoffmann Rózsa: 2013-ban lép életbe a pedagógus-életpályamodell

A közoktatási reform részeként 2013-ban lép életbe a pedagógus-életpályamodell, a törvény nagyobb megbecsülést, társadalmi elismerést nyújt majd a szakterületen dolgozóknak - közölte Hoffmann Rózsa államtitkár a Magyar Önkormányzatok Szövetségének gödöllői tanácskozásán, csütörtökön.

MTI

A Nemzeti Erőforrás Minisztérium oktatásért felelős államtitkárának közlése szerint a pedagógusok fizetése is emelkedni fog, arra a költségvetés 100 milliárd forintot különít majd el, a forrását azonban még elő kell teremteni.
   
Hoffmann Rózsa elmondta, hogy a közoktatási koncepció néhány héten belül a kormány elé kerül. Kidolgozását az indokolta, hogy a 2003-ban hozott törvény túlszabályozott volt, az elmúlt években több mint százszor változtattak rajta, mégis rossznak bizonyult - fogalmazott.
   
Az államtitkár szavai szerint az alakuló új törvény lazább szerkezetű lesz, nagykorúként kezeli az alkalmazóit, lényegében a lelkiismeret, a felelőség és a szakmai tudás jelenti alappillérét. A gyerekekkel szembeni elvárásoknál a munkára, a kötelességtudatra helyezi a hangsúlyt.
   
Hoffmann Rózsa magyarázata szerint a 2003-as, tartalmi követelményeket alig támasztó nemzeti alaptanterv nem vált be, erre vezethető vissza, hogy az elmúlt években átlagosan romlottak a tanulmányi eredmények. Az új koncepcióban a megszerzett ismeretek gyakorlati alkalmazása, a képességfejlesztés különös figyelmet kap - tette hozzá.
   
Az államtitkár arról is szólt, hogy 2012-től az állam a fenntartó önkormányzatoktól átvállalja az iskolák működtetése költségein belül 85 százalékot kitevő pedagógusbérek, járulékok fizetését. A fennmaradó 15 százalék biztosítása az önkormányzatokra hárul, ám amennyiben azt nem lesz képes kigazdálkodni, úgy az intézményt átveszi az állam. De a törekvés arra irányul, hogy előnyösebb, ha az iskola helyben marad, mert ezen intézmények szellemi, erkölcsi, kulturális bázisként a helyi közösségek megőrzésének fontos elemei - tette hozzá.
   
A terv szerint az aprótelepüléseken az elmúlt években bezárt kisiskolák újraindítása is lehetővé válik, a kezdeti lépésekhez pályázat útján lehet majd pénzhez jutni, a pályázatokat napokon belül meghirdetik - hívta fel a figyelmet Hoffmann Rózsa.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!