Belföld

2011.03.20. 11:20

Lázár-hangfelvétel: a politikus elnézést kért, pártja hamsiításról beszél, flashmob a Fidesz-székház előtt

Elnézést kért Lázár János, a Fidesz parlamenti frakcióvezetője, Hódmezővásárhely polgármestere a városi közgyűlésben 2008-ban elhangzott - mint mondta - félreérthető mondatai miatt, amelyekről szombaton került fel az internetre egy hangfelvétel.

MTI

Lázár János fideszes frakcióvezető vasárnap elnézést kért évekkel ezelőtti "félreérthető" mondatai miatt, melyeket szerinte szombaton manipulatív módon, szövegösszefüggésükből kiragadva hoztak nyilvánosságra. Pártja vizsgálja, hogy milyen jogi lépéseket tehetnek azután, hogy a szocialisták ismét a hamisítás "jól bevált eszközéhez folyamodtak". Az ellenzéki pártok szerint viszont a kormánypárti politikus most nyilvánosságra került szavai arról árulkodnak, hogy lenézi a szegényeket.

Az interneten szombaton közzétett hangfelvétel szerint Lázár János egyebek között azt mondta: "aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér".
   
A fideszes parlamenti frakcióvezető, hódmezővásárhelyi polgármester vasárnapi sajtótájékoztatóján hangsúlyozta, hogy nem a szegény emberekről, a hátrányos helyzetben lévőkről, hanem a "megélhetési politikusokról" beszélt azon a 2008 nyári városi közgyűlésen, amelynek mintegy 15 oldalas - a képviselői vagyonnyilatkozatokról és a települési képviselők vagyoni viszonyairól - lefolytatott vitájából ragadtak ki néhány félreérthető megfogalmazást.
   
A vita arról szólt, hogy van-e annak helye a hódmezővásárhelyi testületben, aki kétkezi munkásemberként vagy egyetemi tanárként a saját életében nem tudott sikereket elérni, eredményes lenni - fejtette ki, hozzátéve, hogy meggyőződése szerint aki képtelen arra, hogy a saját maga világában helyt álljon, az nem alkalmas a közösség képviseletére. "Sem a helyi, sem az országos politikában nincs azoknak helye, akik megélhetési életcélnak tekintik a parlamentet vagy a helyi képviselő-testületet. A megjegyzésem rájuk vonatkozott, nem másra" - fűzte hozzá.
   
A kormánypárti képviselő mégis elnézést kért, mert - mint mondta - minden mondatért, minden szóért, minden félreértelmezhető kijelentésért vállalni kell a felelősséget akkor is, ha hosszú évekkel ezelőtt és más szövegkörnyezetben hangzott el.
   
"Szeretnék bocsánatot kérni azoktól, akik a félreérthető fogalmazás miatt úgy érzik, hogy őket megbántottam" - mondta Lázár János, és hozzáfűzte: a Fidesz és a polgári oldal képviselői éppen abban különböznek másoktól, hogy szemben az elmúlt nyolc évvel, vállalják a felelősséget szavaikért.
   
Kósa Lajos, a Fidesz ügyvezető alelnöke az MTI-nek azt mondta: pártja vizsgálja, milyen jogi lépéseket tehet a hamisítók ellen, mert a megvágott, manipulált szöveg semmilyen módon nem fedi a valóságot.
   
"Mint már annyiszor, a szocialisták most is a hamisítás szerintük jól bevált eszközéhez folyamodtak." Azt a szöveget, amellyel Lázár János Fidesz-frakcióvezetőt támadják, és amely egy 2008-as nyilvános közgyűlésen hangzott el, megvágták, manipulálták úgy, hogy az elveszítette az eredeti értelmét - közölte Kósa Lajos.
    Az MSZP szerint Lázár János szavai a szövegkörnyezettől függetlenül a kormány "minden ízében szegényellenes" politikáját tükrözik vissza.
   
Szanyi Tibor, a szocialista párt elnökségi tagja sajtótájékoztatóján arról beszélt: igazi problémának látja, hogy Lázár János szavai egyértelműen visszatükröződnek például a kormány szegényellenes adórendszerében, vagy a támogatásokat elvonó és ezzel szerinte milliók megélhetését veszélyeztető Széll Kálmán Tervben.
   
A szocialista politikus Lázár János megélhetési politikusnak nevezte, arra hivatkozva, hogy az egyetem elvégzése után egyetlen egyszer sem dolgozott a közszférán kívül.
   
Szanyi Tibor hangsúlyozta: nem tartja elégnek, hogy Lázár János vállalja szavait, szerinte a szegényellenes politikát folytató kormányhoz hasonlóan neki is távoznia kellene a közéletből. A nép ennek elmaradása esetén akár spontán, elkeseredett megmozdulásokkal is kimutathatja nem tetszését. Az MSZP feladata pedig az, hogy ezen emberek számára képes legyen megfelelő kormányzati alternatívát kínálni.
   
A Jobbik szerint csak szánalmasan magyarázkodik a nyilvánosságra került hangfelvétel miatt Lázár János, "a luxusaudik és költségtérítések királya", aki nem a megélhetési politikusokra, hanem a tisztességes munkából élő szegény emberekre tett "lenéző, gőgös, elitista" kijelentéseket.
   
"Az egy külön kérdés, kit nevezünk megélhetési politikusnak. A Jobbik szerint ebbe a kategóriába inkább a négy év alatt számla nélkül 18 millió forintos költségtérítést felvevő, S8-as luxusaudikhoz vonzódó, többszörösen álláshalmozó polgármester-képviselők tartoznak" - olvasható Mirkóczki Ádámnak, az ellenzéki párt szóvivőjének közleményében, amely szerint "a gazdagok pártjának számító, a rendszerváltást másodszor is elsikkasztó Fidesszel, valamint a tolvajok pártjának számító MSZP-vel szemben (...) a közélet alakításában minden tisztességes embernek joga van szerepet vállalni".
   
Az LMP szerint Lázár János keresetlen őszinteséggel vallotta meg, hogy mit gondol a Fidesz a magyar társadalomról. Schiffer András frakcióvezető arról beszélt: a Fidesz politikának az a lényege, hogy vesszenek a vesztesek, a szegények, akiknek nincs esélyük a sikerességre. Az LMP éppen azért jött létre, hogy megszabadítsa a közéletet és a politikát az oligarchák uralmától - tette hozzá Schiffer András, aki szerint a Fidesz nem tanult az elmúlt nyolc év kormányzásából.
   
Vasárnap este mintegy kétszázan gyűltek össze a Fidesz Szentkirályi utcai székháza előtt, hogy tiltakozzanak Lázár János kijelentései ellen. A Facebook közösségi portálon azután kezdték a "polgári engedetlenségi flashmobot" szervezni, hogy az internetre felkerült a szóban forgó hangfelvétel.
   
(A közgyűlési jegyzőkönyv elérhető az MTI weboldalán is: http://www.mti.hu/cikk/2011/03/20/jegyzokonyv_a_hodmezovasarhelyi_kepviselo-testuleti_ulesrol_-_dokumentum-536391" target="_blank")

Lázár sajtótájékoztatója

Lázár János vasárnapi budapesti sajtótájékoztatóján azt mondta: minden mondatért, minden szóért, minden félreértelmezhető kijelentésért vállalni kell a felelősséget akkor is, ha hosszú évekkel ezelőtt és más szövegkörnyezetben hangzott el. "Ezért szeretnék elnézést kérni Magyarországtól a félreértelmezhető és félreértett mondataim miatt. Szeretnék bocsánatot kérni azoktól, akik a félreérthető fogalmazás miatt úgy érzik, hogy őket megbántottam" - közölte. 

Úgy fogalmazott, a Fidesz és a polgári oldal képviselőit az különbözteti meg másoktól, hogy a szavakért vállalják a felelősséget - szemben az elmúlt nyolc évvel. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy a nyilvánosságra került, manipulált szövegrészletben nem az emberekről, nem a szegény emberekről, a hátrányos helyzetben lévőkről beszélt, hanem a "megélhetési politikusokról" volt szó, mégpedig akkor, amikor egy 2008. nyári nyilvános ülésen Hódmezővásárhely képviselő-testülete a képviselői vagyonnyilatkozatokról és a települési képviselők vagyoni viszonyairól folytatott le egy - írott szöveg szerint - körülbelül 15 oldalnyi vitát.

Ezt követően a tájékoztatón lejátszottak az említett tanácskozáson elhangzottakból egy részletet. Eszerint Lázár János egyebek mellett a következőket mondta: "én soha nem szégyelltem, hogy mim van, én dolgozok keményen, én abba a miliőbe nőttem föl, hogy a munka nem szégyen, a munka eredményét sem kell szégyellni, az ember kaparjon, gyűjtsön, építkezzen kockáról kockára, aki erre nem képes, akinek nincs semmije, az annyit is ér. Azt gondolom, aki nem vitte semmire az életben, az annyit is ér. Ezt tudom mondani, annak annyi az élete.

Ez az én véleményem egyébként, tehát én ahhoz a mércéhez tartom magam, hogy az ember, ha egyszerű kétkezi munkásember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit. Hogy ha egyetemi ember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit, de akinek a saját társadalmi viszonyaihoz képest semmire nem futotta, semmit nem tudott letenni az asztalra, az ne üljön például a képviselő-testületben. Nagy baj lenne, ha olyan képviselők ülnének, akiknek semmijük nincsen, ezt kell mondjam. Ez helytelen lenne, teszem hozzá, de a jövedelemnyilatkozatok alapján, mint hogyha érdekes dolgok derülnének ki." 

A szöveg úgy folytatódik: "Na most még annyit hadd mondjak el önöknek, hogy ugye én bugyuta módon a nagy átláthatóság jegyében nyilvánosságra hoztam a feleségem vagyonbevallását és a fiam bevallását, és az előbb már említettem önöknek, hogy volt akinek a kampányában ezt fölhasználták, kiszámolták, átváltották az euróbetétet, átváltották a svájci betétet, mije van a gyereknek, azt remélem, hogy a hódmezővásárhelyi lányos anyukák legalább ebből a közérdekű tájékoztatásból érzékelték, hogy húsz év múlva jó parti lehet Lázár János Boldizsárból, hogy ha a kamat és a forint-euró árfolyam az jól alakul a következő években." (A 15 oldalas jegyzőkönyv elérhető a fidesz.hu oldalon.)

A polgármester-frakcióvezető a vasárnapi tájékoztatón ezután elmondta: a bemutatott szövegrészlet egy 15 oldalnyi vita része. A vitában - folytatta - nem volt szó sem a hódmezővásárhelyi társadalmi és szociális viszonyokról, sem egyetlenegy hódmezővásárhelyi vagy magyarországi szegény emberről.

A vita arról szólt, hogy van-e annak helye a hódmezővásárhelyi testületben, aki kétkezi munkásemberként vagy egyetemi tanárként a saját életében nem tudott sikereket elérni, eredményes lenni - fejtette ki, hozzátéve, hogy meggyőződése szerint aki képtelen arra, hogy a saját maga világában helyt álljon, az nem alkalmas a közösség képviseletére. "Sem a helyi, sem az országos politikában nincs azoknak helye, akik megélhetési életcélnak tekintik a parlamentet vagy a helyi képviselő-testületet. A megjegyzésem rájuk vonatkozott, nem másra" - fűzte hozzá.

A nyilvánosságra került szöveg manipulált - mondta a frakcióvezető -, a 15 oldalnyi írott vitából választottak ki két mondatot, a szövegkörnyezetből kiragadva, a magyarázó részt kivágva.

"Én ahhoz a mércéhez tartom magam, hogy az ember, ha egyszerű, kétkezi munkásember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit, ha egyetemi ember, akkor ahhoz a jövedelemhez képest érjen el valamit, de akinek a saját társadalmi viszonyaihoz képest semmire nem futotta, semmit nem tudott letenni az asztalra, az ne üljön például a képviselő-testületben" - jelentette ki.

Lázár János megjegyezte, a családja vagyoni viszonyaira vonatkozó részt is meghamisították. "2006-ban az akkori egy szem gyermekemnek (...) a vagyonnyilatkozatát - helyi szinten példa nélkül - nyilvánosságra hoztam, a feleségem vagyonnyilatkozatát is. Ebben euró- és svájcifrank-megtakarítások szerepelnek, és ezeket váltották át, és nevesítették helyi szórólapokon, hogy az én gyerekemnek mennyi pénze van. Az én megjegyzésem e tekintetben erre vonatkozott, és ezt vállalom is" - fejtette ki.

OLDALTÖRÉS: MSZP: távozzon Lázár, Schmitt és Orbán is!

 

 

 

MSZP: távozzon Lázár, Schmitt és Orbán is!


Az MSZP szerint a sajtóban megszellőztetett botrányos ügyei miatt távoznia kell a magyar közéletből Lázár János fideszes frakcióvezetőnek, Orbán Viktor kormányfőnek és Schmitt Pál köztársasági elnöknek is.

Török Zsolt, a szocialista párt szóvivője vasárnap az MTI-nek elmondta, hogy a Blikk szerint Tiszafüreden lett kompenzációs listáról fideszes képviselő Lipcsey György Imre, a Hunvald György egykori, VII. kerületi szocialista polgármester nevével fémjelzett ingatlanpanama egyik vádlottja. Lipcsey pedig érdekelt egy kft-ben, amely az Orbán-család barátjához, Kékessy Dezsőhöz köthető.

"Kékessyről már hallhattunk az Orbán-szőlők ügyében, de ő volt az az üzletember is, aki korábban segített az Orbán-család lakásából budai villát varázsolni" - mondta Török Zsolt.

A szóvivő sajtóinformációkra hivatkozva kitért arra is, hogy Schmitt Pált a napokban "esetleges titkosszolgálati kapcsolatokkal hozták hírbe", és többek között arról cikkeztek, hogy a hatvanas években a bíróság jogerősen elítélte, majd amikor a nyolcvanas évek elején a Fórum Szálló Szervezési Iroda igazgatóhelyettese volt, "megúszott" egy olyan ügyet, amelyben két ismerősét elítélték, és ekkoriban dolgozott az Astoria Szállóban is, ahol belügyi tisztek tevékenykedtek és valószínűsíthetően lehallgatták a külföldi vendégeket. Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök a közelmúltban egy internetes bejegyzésében azt írta, hogy az államfő "zavaros ügyei miatt" zsarolható.

 Török Zsolt emlékeztetett arra, hogy Lázár János sokmillió embert sértett meg, mikor egy hódmezővásárhelyi közgyűlésen a város polgármestereként arról beszélt, hogy "akinek nincs semmije az életben, az annyit is ér." Ezzel pedig sokmillió magyar embert sértett meg. Egyébként is "gyanús körök lengik be a fideszes politikusokat, így pedig könnyű boldogulni, jelentős vagyonra szert tenni."

Török Zsolt szerint a Fidesz frakcióvezetőjének távoznia kell a politikából, csakúgy mint Schmitt Pálnak és Orbán Viktornak.

 

 
 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!