Belföld

2011.03.02. 17:29

Névvita: a Fidesz Elvisről, a Jobbik Pongrátz Gergelyről nevezne el közteret

Elvis Presley helyett Pongrátz Gergelyről nevezne el budapesti közterületet a Jobbik.

MTI

A Fővárosi Közgyűlés jobbikos frakciója meglepetéssel fogadta Tarlós István szerdai bejelentését, miszerint egy budapesti, eddig névtelen közterületet az amerikai rocksztárról, Elvis Presleyről akarnak elnevezni "az 1956-os forradalom és szabadságharc apropóján" - írta Czeglédi János képviselő az MTI-hez eljuttatott közleményében.
   
Mint olvasható, a Jobbik nem vitatja, hogy a világhírű zenész annak idején kiállt a magyar forradalom ügye mellett, ugyanakkor azt közölték: felháborítónak tartják, hogy több forradalmárról és mártírról, köztük Pongrátz Gergelyről (a Corvin közi felkelőcsoport parancsnokáról) még semmilyen közterületet nem neveztek el Budapesten.
   
A főpolgármester mégis egy tengeren túli zenészt szeretne "piedesztálra emelni" - írták - , ami a Jobbik szerint önmagában is kegyeletsértő, egyben az egykori szabadságharcosok és hazafiak erőfeszítéseit kisebbíti.
   
Bejelentették azt is: frakciójuk kezdeményezi, hogy a Roosevelt tér a jövőben Széchenyi István nevét viselje.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!