Belföld

2011.04.30. 16:53

Egyhangúlag kiállt Gyurcsány ártatlansága mellett az MSZP-választmány

Egyhangúlag meghozott állásfoglalásban állt ki Gyurcsány Ferenc mellett az MSZP választmánya szombaton.

MTI

Simon Gábor elnök a testület ülése után újságíróknak azt mondta: "az ártatlanság vélelmén túl is" hisznek a volt kormányfő ártatlanságában. A választmányi állásfoglalás szerint a Fidesz maga alá gyűri az igazságszolgáltatást, és adminisztratív eszközöket felhasználva akar "leszámolni" politikai ellenfeleivel.
 
Az MSZP szolidáris az alaptalanul meggyanúsítottakkal, támogatja "a már folyamatban lévő és várható koncepciós perek érintettjeit" - jelentette ki a választmányi elnök, a "negyvenes-ötvenes éveket idéző" eljárások leállítására szólítva fel a Fideszt. Ugyanakkor nem nevesítette, hogy mely eljárásokat tekintik koncepciósnak, és nem kommentálta azt az újságírói észrevételt sem, hogy Gyurcsány Ferenc ellen Schiffer András, az LMP jelenlegi frakcióvezetője tett feljelentést 2009 októberében.

A volt miniszterelnököt hivatali visszaélés miatt tervezi gyanúsítottként kihallgatni az ügyészség a sukorói kaszinóberuházással összefüggésben, a legfőbb ügyész ezért mentelmi jogának felfüggesztését kérte. A választmányi ülésre érkező Gyurcsány Ferenc délelőtt úgy nyilatkozott: "Orbán és az ügyészsége" börtönbe akarja küldeni, ő azonban meg fogja védeni magát a bíróságon.

Simon Gábor a sajtótájékoztatón azt is elmondta: nem folytattak érdemi vitát a Gyurcsány Ferenc vezette Demokratikus Koalíció Platform pártszavazási javaslatáról, arra a testület egy későbbi ülésen tér vissza. Felkérték ugyanakkor a választmány szervezeti bizottságát arra, járjon el, hogy a pártszavazás ügyét a választmány - amely kiírhatja a voksolást - az alapszabálynak megfelelően tudja kezelni.

A platform terve arra irányul, hogy az MSZP a törvényekben megköveteltnél nagyobb átláthatóságot biztosítson a gazdálkodásáról, illetve hogy a választott pártvezetők bevallott vagyoni helyzetét összevethessék a valósággal, saját és családtagjaik életvitelével. Emellett gátat vetnének a pártfunkciók halmozásának, és javasolják: minden pártvezetőt közvetlenül a tagság válasszon meg. A kezdeményezést a szocialisták több vezető politikusa is bírálta korábban. A pártszavazás a választmány tagjainak kétharmados támogatásával írható ki. Ki kell azonban írni, ha az erre irányuló kezdeményezést a párttagok legalább tizede írásban, a szavazásra bocsátandó kérdés megjelölésével kéri.

Simon Gábor arról is tájékoztatott, hogy a választmány megfogalmazta az MSZP ifjúságpolitikai követeléseit. Ezek között szerepel, hogy a kormány akadályozza meg a fiatalság kettészakadását, a büntethetőség és a tankötelezettség korhatárát ne szállítsa le, folytassa a Bajnai-kormány bölcsőde- és óvodafejlesztési programját, tegyen a pályakezdők munkanélkülisége ellen, adja vissza a felsőoktatástól elvont forrásokat és ne csorbítsa a fiatalok művelődési és szórakozási lehetőségeit.
A választmány emellett megválasztotta a párt képzési bizottsága elnökének Balogh Andrást, az MSZP elnökhelyettesét.

Döntöttek a párt tavalyi gazdálkodásának és idei költségvetésének elfogadásáról is. Simon Gábor elmondta, hogy az állami támogatás csökkenése miatt a szocialista párt - amely az elmúlt évet mintegy félmilliárd forintos vesztességgel zárta - a tavalyinál 300 milliió forinttal kevesebből gazdálkodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!