Belföld

2011.04.13. 21:13

Erőpróba Hajdúhadházon: Pintér bejelentése ellenére folytatódik a járőrözés (Frissítve: jutalompihenő)

Befejezte a járőrözést a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület Hajdúhadházon - közölte Pintér Sándor belügyminiszter szerdán Budapesten, hangsúlyozva, nem lesz Magyarországon mondvacsinált törvényesség mögé bújva járőrözés. A helyi szervezet elnöke közölte, este hatvanan kezdték meg a szolgálatot.

Ambrózai Zsuzsanna-Pum András

Rubi Gergely (Jobbik): "jutalompihenőt kaptak" a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület járőrözői 23:50

Rubi Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő szerdán éjjel azt mondta Hajdúhadházon az MTI tudósítójának, hogy tizenkét órás "jutalompihenőt kaptak" a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületnek a városban járőröző tagjai. A politikus magyarázatként hozzáfűzte: információja szerint komoly rendőri erők indultak el a fővárosból és a környékről Hajdúhadházra, ezért éjszakára "okafogyottá válik", hogy az utcán legyenek. A megyei rendőrségi szóvivő nem kívánt nyilatkozni az ügyben.

A jobbikos országgyűlési képviselő, az egyesület tagja közölte: "Ez volt a célunk, hogy sok rendőr legyen, s biztosítsa a közbiztonságot, ami most teljesül, ezért pihenhetünk egy kicsit".
   
Az MTI tudósítója azt követően is találkozott az egyesület járőröző csoportjaival, hogy Pintér Sándor belügyminiszter egy budapesti konferencián szerda este bejelentette: befejezte a járőrözést az egyesület Hajdúhadházon.
   
A tárcavezető úgy fogalmazott: nem lesz Magyarországon "mondvacsinált törvényesség mögé bújva" járőrözés. Hozzátette, "jogértelmezési kérdésekben egyetértésre jutottunk a Legfőbb Ügyészséggel".
   
Rubi Gergely kedden közölte: a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület két héten át, összesen kétszáz taggal járőrözik Hajdúhadházon demonstratív jelleggel, a közbiztonság javításáért. A járőrözést Hajdúhadház mellett kiterjesztették a két szomszédos településre, Téglásra és Bocskaikertre is.
   
Hajdúhadházon a készenléti rendőrök helyi parancsnoka arra a kérdésre, hogy a rendőri erők miként kívánnak érvényt szerezni a belügyminiszteri közlésnek, a hajdúhadházi rendőrkapitányhoz irányította az újságírókat, aki szerint viszont a megyei rendőrségi szóvivő az illetékes az ügyben. Utóbbi nem kívánt nyilatkozni.
   
Rubi Gergely az MTI-nek elmondta: hatóránként a "szolgálati vezénylést" jelzi a városi rendőrkapitánynak, vagyis "együttműködnek" a rendőrséggel, így pontosan tudják, hogy adott időszakban a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület hány tagja teljesít járőrszolgálatot.
   
A jobbikos politikus szerint a belügyminiszter bejelentésének "nincs jogi háttere", így "természetesen folytatták" a járőrözést szerda este, erről tájékoztatták is a helyi rendőrséget - tette hozzá, megjegyezve: "felháborítónak tartja", hogy Pintér Sándor "el akarja zavarni" az egyesület tagjait Hajdúhadházról, holott közülük negyvenen helyi lakosok.
   
Rubi Gergely este az újságírók jelenlétében jelezte a városi rendőrkapitányságon, hogy fél tizenegytől másnap délelőtt fél tizenegyig nem járőröznek, "jutalompihenőt" kapnak a polgárőrök, akik - mint mondta - két helyi bázisukon pihennek. Csütörtök délelőtt folytatják a járőrözést, s meglátogatja az egyesület tagjait Vona Gábor, a Jobbik elnöke is - tette hozzá.
   
Miközben Rubi Gergely a helyi rendőrkapitányság épülete előtt az MTI-nek nyilatkozott, megérkezett Lakatos László hajdúhadházi cigány vajda is, aki kijelentette: örül az egyesület jelenlétének, azóta nyugodtabban alszanak a településen. Azt mondta, semmilyen atrocitás nem történt, nem retteg Hajdúhadház, kevesebb lenne  bűncselekmény, ha folyamatos lenne a járőrözés.

Tovább járőrözik a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület 22:00

Folytatja a járőrözést Hajdúhadházon a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület - tájékoztatta Boda Lajos, a szervezet helyi elnöke az MTI-t szerdán este, nem sokkal azt követően, hogy Pintér Sándor belügyminiszter a járőrözés befejezését jelentette be Budapesten.

Boda Lajos és Rubi Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő egybehangzóan azt mondta az MTI-nek, hogy járőreik jelenleg is kint vannak az utcákon, az esti járőrszolgálatot mintegy hatvanan kezdték meg.
   
Pintér Sándor belügyminiszter kora este azt közölte: befejezte a járőrözést  Hajdúhadházon az egyesület, s hangsúlyozta, nem lesz Magyarországon "mondvacsinált törvényesség mögé bújva" járőrözés.
   
"Bizton mondhatom, hogy ilyen jellegű járőrözés, mondvacsinált törvényesség mögé bújva nem lesz Magyarországon" - mondta a miniszter a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület hajdúhadházi járőrözésével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva egy számítógépes bűnözéssel foglalkozó EU-konferencián.
   
Pintér Sándor közölte, örömmel számolhat be arról, hogy az egyesület, amely kedden kezdte meg a járőrözést, a rendőri felhívásnak megfelelően szerdán már be is fejezte ezt a tevékenységet.
   
A Hajdú-Bihar Megyei Rendőr-főkapitányság az MTI kérdésére, felszólította-e a rendőrség az egyesületet, hogy hagyják el a települést, azt közölte, nem tartanak igényt a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tevékenységére.
   
A szűkszavú közlemény szerint - amelyben nem nevezik meg az egyesületet -, április elsejétől Hajdú-Bihar megyét is érinti az a magyar-román határszakaszon elrendelt fokozott ellenőrzés, amelynek legfőbb célja az illegális migráció visszaszorítása, ugyanis tavasszal jelentősen megnő az államhatárral összefüggő jogsértések száma.

Pintér bejelentése

"Örömmel mondhatom, hogy tegnap megkezdték a járőrözést, ma meg már be is fejezték a járőrözést (...) tehát a rendőri felhívásnak megfelelően befejezték" - mondta a tárcavezető a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület hajdúhadházi járőrözésével kapcsolatos újságírói kérdésre válaszolva egy számítógépes bűnözéssel foglalkozó EU-konferencián.
   
"Bizton mondhatom, hogy ilyen jellegű járőrözés, mondvacsinált törvényesség mögé bújva nem lesz Magyarországon" - jelentette ki a miniszter, megállapítva, "jogértelmezési kérdésekben egyetértésre jutottunk a Legfőbb Ügyészséggel".
   
Rubi Gergely (Jobbik) országgyűlési képviselő, az egyesület tagja kedden közölte: a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület két héten át, összesen kétszáz taggal járőrözik Hajdúhadházon demonstratív jelleggel, a közbiztonság javításáért.

Nyilatkozatok tömkelege
   
Tasó László, a térség fideszes országgyűlési képviselője szerdán a település elhagyására szólította fel a járőrözőket. A politikus sajtótájékoztatón szándékos provokációnak nevezte a gárdaegyenruhások járőrözését, ami szerinte nem szolgálja a város érdekeit.
   
"Hamis üzenet és politikai gaztett azt a látszatot kelteni, hogy - a félelemkeltés szándékával, egyértelműen provokációs szándékkal, az ország területéről összetoborzott, a betiltott Magyar Gárda viseletével közel azonos, +polgárőrnek+ hazudott fekete egyenruhás, valójában polgárháborús hangulat kialakításában érdekelt - pártkatonák +járőrözése+ bármely helyi közösség problémáira néhány nap alatt megoldást jelenthet" - mondta a képviselő.
   
Oláh Lajos, az MSZP Hajdú-Bihar megyei országgyűlési képviselője szerint tarthatatlan, hogy a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület Gyöngyöspata után Hajdú-Bihar megyében, Hajdúhadházon is megvetette lábát. Az ellenzéki politikus közleményében arra emlékezteti Tasó Lászlót, hogy "kormánypárti politikusként nem beszélni, hanem cselekedni kellene".
   
Csáfordi Dénes, Hajdúhadház fideszes polgármestere hisztériakeltésnek minősítette a jobbikos egyesület akcióját, amely - mint mondta - nem szolgálja a település érdekeit, sőt a közbiztonságban is új problémákat generál. Szavai szerint a 14 ezres városban, ahol nagyszámú roma lakosság él, kétezren vannak munka nélkül, így elsődleges feladatuknak tekintik a foglalkoztatás bővítését.
   
Csáfordi Dénes a sajtótájékoztatón elismerte, hogy az önkormányzat vendégházát két hétre bérbe adták Rubi Gergely országgyűlési képviselőnek. Utóbbi korábban az MTI-nek elmondta: a járőrözés idején a településre érkező országgyűlési képviselőket, valamint debreceni és hajdú-bihari jobbikos önkormányzati képviselőket helyeznek el a vendégházban.
   
A Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület a járőrözést Hajdúhadház mellett kiterjesztette a két szomszédos településre, Téglásra és Bocskaikertre is - tudta meg a helyszínen az MTI tudósítója.

 Alföldi Lakatos Gábor, a helyi cigány kisebbségi önkormányzat elnöke szerint a Jobbik politikai céljaira használja fel a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet. Hozzátette: elégedettek a helyi rendőrség munkájával, szeretnének roma rendőröket is a testületbe, és minél több munkahelyet Hajdúhadházon.
   
Tóth Attila, az Országos Polgárőr Szövetség hajdú-bihari elnöke szerdán az MTI-nek elmondta: beadvánnyal fordult az ügyészséghez, kérve, hogy vizsgálják meg, jogszerűen működik-e a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület. Információi szerint a Hajdú-Bihar Megyei Főügyészség a beadványt átküldte az illetékességgel rendelkező Békés megyei Főügyészségnek.
   
A Nemzeti és Etnikai Kisebbségi Jogvédő Iroda (NEKI) a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület feloszlatását kezdeményezi a Békés megyei főügyésznél - közölte a jogvédő iroda szerdán az MTI-vel. A NEKI azzal a kérelemmel fordul a Békés megyei főügyészhez, hogy indítson törvényességi felügyeleti vizsgálatot a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesülettel szemben annak megszüntetése érdekében - írták a közleményben.
   
Balog Zoltán, a Közigazgatási és Igazságügyi Minisztérium társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára múlt pénteken Budapesten arról beszélt: a magyar kormány nem fogja tűrni, hogy kivegyék az állam kezéből az erőszak monopóliumát.
   
"Senki nem engedheti meg magának, hogy rendteremtő szerepben, a rendőrséget helyettesítve lépjen föl" - mondta az államtitkár az V. Európai Roma Platform tanácskozás sajtóértekezletén. Ha ezt "bármilyen civil csoport vagy pártkatonaság" megteszi, abból "sokkal nagyobb baj lesz, mint amekkorát kezelni akartak, vagy meg akartak előzni" - jegyezte meg. Úgy fogalmazott: "könnyű masírozni, de utána, ha elmennek, a problémát mégiscsak az államnak kell kezelnie".
   
Balog Zoltán visszautasította azt a sajtótájékoztatón feltett egyik kérdésben foglalt állítást, miszerint a kormány nem tesz semmit "az olyan típusú ügyekben, mint Gyöngyöspata és Hejőszalonta". Mint elmondta, a kormány konfliktusmegelőző és -kezelő mechanizmust hozott létre; ennek keretében megyénként egy-egy kormánymegbízott felügyeli a helyzetet.
   
A Heves megyei Gyöngyöspatán a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesület tagjai március elejétől csaknem három héten át járőröztek, állításuk szerint a megszaporodott bűncselekmények miatt. A Jobbik helyi vezetője, Juhász Oszkár az MTI-nek korábban azt mondta: azért járőröznek, mert sok bejelentést kaptak vagyon elleni bűncselekményekről, garázdaságról, zaklatásról, s a bűncselekmények mögött helyi cigányokat sejtenek.
   
Hejőszalontán április 2-án a Jobbik vonult fel "a cigányok által elkövetett bűnök" ellen tiltakozva. A megmozdulás ellen az LMP és több civil szervezet tiltakozott a Borsod megyei településen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!