Belföld

2011.04.27. 10:25

Feloszlatta magát a cigány kisebbségi önkormányzat Tiszavasváriban

Feloszlatta magát a cigány kisebbségi önkormányzat Tiszavasváriban; a testület erről a múlt héten döntött - olvasható a jobbikos vezetésű szabolcsi város honlapján.

MTI

A hatályos jogszabály a kisebbségi önkormányzatokra vonatkozóan nem ad lehetőséget időközi választás megtartására, így leghamarabb a következő települési kisebbségi önkormányzati képviselőválasztás után jöhet létre újból cigány kisebbségi önkormányzat Tiszavasváriban - írta Bundáné Badics Ildikó jegyző a közleményében.
   
A helyi rádió információi szerint a feloszlatás oka, hogy a cigány kisebbség a tavaly őszi kisebbségi választások óta nem tudott elnököt választani a városban.
   
Bundáné Badics Ildikó az MTI érdeklődésére szerdán elmondta: a négytagú testület nem tudott megegyezni az elnök és az elnökhelyettes személyéről. A szavazategyenlőség miatt tavaly október óta döntésképtelen volt a kisebbségi önkormányzat, amely április 20-án, egyhangúlag meghozott határozatban oszlatta fel önmagát.
  
Tiszavasváriban múlt csütörtökön "csendőrség" alakult. A város jobbikos polgármestere, Fülöp Erik közlése szerint a helyi önkormányzat "közrendvédelmi feladatok ellátására" hozta létre a szervezetet.
  
Pintér Sándor belügyminiszter aznap azt mondta, megfelelő jogi válasz készül a Jobbik által Tiszavasváriban megalapított, csendőrségnek elnevezett szervezet ügyében.
   
Az egyes szabálysértésekről szóló kormányrendelet módosítása másnap már meg is jelent a Magyar Közlönyben. A módosítás értelmében a jövőben százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható, aki "közterületen vagy nyilvános helyen olyan, a közbiztonság, közrend fenntartására irányuló tevékenységet végez, amelyre jogszabály nem jogosítja fel, vagy ilyen tevékenység látszatát kelti".
   
Új elemként került be a rendeletbe az is, hogy ha a polgárőr a polgárőrségről szóló törvényben meghatározott együttműködési kötelezettség teljesítése nélkül látja el feladatait, szintén százezer forintig terjedő pénzbírsággal sújtható.
   
A Jobbik a rendelet megjelenésének napján, múlt pénteken bejelentette, hogy alkotmánybírósági beadványt nyújt be a kormányrendelettel kapcsolatban. Dúró Dóra, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője elmondta: álláspontjuk szerint ez a szabályozás az önvédelem és a tulajdon védelmének alkotmányos jogába ütközik, és pusztán az a célja, hogy "a Szebb Jövőért Polgárőr Egyesületet és a tiszavasvári csendőrséget ellehetetlenítse".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!