Belföld

2011.04.05. 11:55

Vasi képviselők az alkotmányról

Az elmúlt napokban több vasi parlamenti képviselő is felszólalt a parlamentben. Hozzászólásaik, illetve interpellációjuk kapcsolódott az alkotmány vitájához.

Erős D. Zoltán

Bana Tibor (Jobbik)  az új alkotmány tervezetének parlamenti vitájában elmondta, hogy bár az alkotmányügyi bizottság ülésén a kormánypárti képviselők lesöpörték a jobbikos javaslatokat, ennek nagy részét mégis kikérik szavazásra.

Az általuk benyújtott indítványokkal szerették volna elérni, hogy a választópolgárok visszahívhassák a képviselőket, s tényleges fellépést  szorgalmaztak az elharapódzott politikusi álláshalmozás ellen. Javasolták a mentelmi jog eltörlését, s azt hogy az alaptörvény hatálybalépését ügydöntő országos népszavazáshoz kellene kötni.

Kovács Ferenc (Fidesz) hozzászólásában üdvözölte azt a tényt, hogy az új Alkotmányban az alapjogok között rögzíti a nemzetiségek jogait.  

Dr. Ipkovich György (MSZP) interpellációja is kapcsolódott az Alkotmány  tervezetének  vitájához. Aggályának adott hangot, amiért a kormánypárti  előterjesztés nem tartalmazza az önkormányzás jogát, és azt sem mondja ki, hogy minden település rendelkezik helyi önkormányzattal.

Ezzel kapcsolatban megalapozott feltételezésnek nevezte, hogy a Fidesz-KDNP a kistelepülési önkormányzatok felszámolására törekszik. Ezt cáfolva Tállai András önkormányzati államtitkár azt mondta: az új alkotmány értelmében továbbra is minden településen önkormányzatnak kell működnie. 

A választ dr.Ipkovich György nem fogadta el, a parlament azonban igen. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!