Belföld

2011.05.24. 16:02

Gyomok kerültek a csapdába

Az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat (ÁNTSZ) Aerobiológiai Hálózatának jelentése szerint a 19. hét első felében alacsony volt a pollenterhelés.

Bajdó Bettina

Az ÁNTSZ jelentése szerint a 19.  héten tetőzött a fenyőfélék pollenszórása, végéhez közeledik a vadgesztenye, a tölgy, a platán és  a dió szezonja és tovább csökkent az eperfafélék pollenkoncentrációja. Egyre nagyobb arányban van jelen a csapdákban a nyári gyomok virágpora, közöttük is a pázsitfűféléké. 

A legtöbb városban és országos viszonylatban is a fenyőfélék virágporából volt a legtöbb a levegőben, pollenszórásuk szombaton tetőzött, napi koncentrációjuk a legtöbb városban elérte a magas szintet.  Ugrásszerűen felerősödött a pázsitfűfélék pollenszórása: heti összpollenszámuk négyszeresére emelkedett.

Napi koncentrációja mindenhol elérte a tüneteket okozó közepes szintet, sőt az állomások nagy részénél már magas koncentrációt is mértek. Tovább csökkent az eperfafélék pollenszórása, napi koncentrációja már csak öt  városban és inkább csak a hét elején érte el a magas szintet.

Végéhez közeledik a tölgy, a dió, a platán, a bükk és a vadgesztenye pollenszezonja is  virágporukból egyre kevesebb helyen mérnek tüneteket okozó közepes koncentrációt.  

Erősödik a pázsitfüvek mellett a többi nyári gyom pollenszórása is, a csalánfélék és a lórom pollenkoncentrációja néhány helyen már elérte a közepes szintet.

A héten emelkedett a kültéri allergén gombaelemek mennyisége, néhány állomás kivételével mindenütt elérte a közepes szintet, Zalaegerszegen magas koncentrációt is mértek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!