Belföld

2011.06.07. 08:44

Családvédelmi törvény: nyugdíjkedvezmény a gyermeket vállalóknak

Nyugdíjkedvezményre lennének jogosultak a gyermeket vállalók az egyszázalékos felajánlásokhoz hasonló rendszerben a jelenleg egyeztetés alatt álló családvédelmi törvény tervezete szerint - tudta meg az MTI kormányzati forrásból.

MTI

A javaslat újragondolná a család fogalmának definícióját is, és külön említik a legalább három kiskorú gyermeket nevelőket. Harrach Péter az MTI-nek azt mondta, a normaszöveg hamarosan elkészül.

A várhatóan 2012 január 1-én életbe lépő törvény újragondolná a család fogalmának definícióját. A jelenleg egyeztetés alatt álló törvénytervezet  szerint "a család azon személyek gazdasági és érzelmi közössége, amelyben legalább két személy egymással egyenesági rokonságban áll". A javaslatban az egyszülős családokat sem szeretnék kirekeszteni a fogalom hatálya alól, azaz nem a két szülő lesz az előfeltétele a család meglétének.

A törvénytervezet szerint nyugdíjkedvezményre lennének jogosultak azon szülők, akik gyermeket vállaltak. Az MTI úgy tudja, hogy ezt az 1 százalékos felajánlásokhoz hasonló rendszerben képzelnék el.

A szövegtervezetben külön kategóriaként nevesítik a legalább három kiskorú gyermeket nevelőket, a gyermeket egyedül nevelő, illetve a tartósan beteg vagy súlyosan fogyatékos gyermeket nevelő szülőket. 

A nagycsaládosok ilyen kiemelése az MTI értesülése szerint újdonság lenne, mert bár jelenleg is jár pótszabadság nekik, a 2/3-os családvédelmi törvény komoly garanciát jelentene számukra. A Munka Törvénykönyve eddig nem említette külön a fogyatékos és tartósan beteg gyermeket nevelő munkavállalókat.    

Az MTI információi szerint a személyi jövedelemadózás kapcsán figyelembe vett összevont adóalapot a gyermek nevelésével együtt járó költségekkel szeretnék csökkenteni, ez lenne a családi kedvezmény. A csökkentés változna az adott család gyerekszámától, a tervek szerint a három- vagy több gyermek nevelése esetében az adóalap csökkentésének gyermekenkénti mértéke magasabb lenne.

A kiszámíthatóságot garantálná a javaslat szerint, hogy az adóalap csökkentésének gyermekenkénti mértéke nem lehet alacsonyabb az előző évre megállapítottnál. Hasonló rendelkezést terveznek a szülési juttatásokra és a GYED-re is, azaz a biztosítotti jogviszony alapján járó ellátásokra.  

A további kiszámíthatóságot erősítené, hogy az elfogadott törvény esetleges későbbi kedvezőtlen irányú változtatására egyéves felkészülési idő bevezetését rögzítenék.

Harrach Péter, a KDNP frakcióvezetője az MTI kérdésére elmondta: a törvénytervezetet benyújtó képviselők a kormány képviselőivel folyamatosan egyeztetnek. A normaszöveg hamarosan elkészül - tette hozzá.

Kiemelte: a sarkalatos törvény az eddig megszületett családpolitikai döntéseket tartalmazza, és megjelöli a következő években követendő célokat, az egyszerű többséget igénylő törvények kereteit. Részletkérdésekbe nem megy bele, "ezért én megelégszem azzal, hogy a nyugdíjrendszer figyelembe veszi a gyermeknevelést". Hogy milyen módon, az egyrészt nem dőlt el, másrészt nem ebbe a törvénybe tartozik - jegyezte meg.


 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!