Belföld

2011.06.09. 16:00

Újabb uzsorásokat fogtak el Borsodban

Újabb uzsorásokat leplezett le az ózdi rendőrkapitányság, a Putnokon elfogott gyanúsítottakat - két férfit és két nőt - csütörtökön előzetes letartóztatásba helyezte a Miskolci Városi Bíróság.

MTI

Szabó József, a Borsod-Abaúj-Zemplén Megyei Bíróság szóvivője az MTI-nek azt mondta: a putnoki gyanúsítottak előzetes letartóztatását egy hónapra rendelte el a bíróság.

Dobi Tamás, a megyei rendőr-főkapitányság szóvivője közölte, az ózdi rendőrkapitányság néhány hónap leforgása alatt hét akcióban már huszonöt olyan embert leplezett le és fogott el, akik haszonszerzés céljából többek rászorult helyzetét kihasználva a sértetteket és családjaikat súlyos nélkülözésnek tették ki.
   
A most elfogott négy uzsorással szemben jogosulatlan pénzügyi tevékenység, uzsora-bűncselekmény és zsarolás bűntett elkövetésének megalapozott gyanúja miatt indított eljárást az ózdi kapitányság. A gyanúsítottak egyik férfi tagja eddig tíz, míg társa két alkalommal volt büntetve, a két nő büntetlen előéletű - részletezte a szóvivő.
   
Kitért arra, hogy az eljárás eddigi adatai szerint a putnoki uzsorások 2009-től több sértettnek adtak kölcsön pénzt, az adósoknak az összeg többszörösét kellett visszafizetniük: egy 10 ezer forintos kölcsön néhány hónap alatt egymillió forintos követeléssé duzzadt.
   
Azokat a sértetteket, akik nem tudtak törleszteni, az uzsorások megfenyegették. Az is előfordult, hogy az egyik gyanúsított légfegyverrel lábon lőtte egyik adósát. Más esetben pedig a családi pótlék teljes összegét elvették áldozatuktól.
   
A gyanúsítottaknál tartott házkutatások során többi között füzeteket, illetve feljegyzéseket foglaltak le, amelyekben a "kamatos pénzekhez" tartozó nevek, illetve a hozzájuk rendelt összegek szerepeltek - ismertette Dobi Tamás.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!