Belföld

2011.08.22. 15:31

Beperelte az LMP a kormányt

Keresetet adott be a Fővárosi Bíróságra az LMP a kormány ellen a magyar-kínai nemzetközi megállapodások nyilvánossá tétele érdekében.

MTI

Az ellenzéki párt sajtóosztálya az MTI-hez hétfőn eljuttatott közleményében azt írta, hogy a keresetet Schiffer András frakcióvezető jegyzi, az elsőrendű alperes a kormány, a másodrendű pedig a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium (NFM). Az LMP arra kéri a bíróságot, hogy kötelezze az alpereseket a kabinet képviselői által június 25-én aláírt kétoldalú, magyar-kínai nemzetközi megállapodásokban rögzítettek közlésére, mivel azok a párt szerint közérdekű adatok.

Mint felidézik, az LMP már korábban kérte Orbán Viktor miniszterelnököt a tizenkét kétoldalú megállapodás teljes terjedelemben való kiadására. Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter azt a választ adta, hogy a kiadásra kért megállapodások közül hat államközi megállapodás esetében betekintést biztosít az LMP-nek, a további hat dokumentumról pedig azt közölte, hogy azok nem állnak rendelkezésükre - írták.

Az LMP arra alapozza keresetét, hogy az adatvédelmi törvény vonatkozó fejezete nem ismeri a betekintés jogintézményét, és a kormánynak nincsen jogalapja az adatközlés megtagadására, "így tehát köteles azokat teljes terjedelmükben kiadni" - olvasható a párt közleményében, amelyben hozzáteszik, hogy "az LMP nem érti, mit és miért akar titokban tartani a kormány, de úgy véli, mivel közérdekű adatokról van szó, a magyar közvéleménynek joga van tudni, miről is szólnak pontosan a magyar-kínai megállapodások".

Schiffer András pénteken tekintett be az említett hat dokumentumba, majd sajtótájékoztatón azt mondta: "a nagy csinnadratta dacára túl sok konkrétum nincsen" a megállapodásokban. Ezt követően az NFM azt közölte az MTI-vel, hogy a magyar-kínai együttműködéssel kapcsolatban a tárca elkötelezett az átláthatóság, a nyilvánosság pontos tájékoztatása mellett, "a nemzetgazdasági érdekek messzemenő figyelembevételével".

A fejlesztési minisztérium közölte: a tárca szervezeti keretein belül működő magyar-kínai gazdasági kapcsolatokért felelős kormánybiztosság a transzparencia érdekében hozzáférhetővé tette a kétoldalú együttműködési keretmegállapodások nyilvánosságra hozható adatait a kormany.hu honlapon azok aláírásának napján.

Mint megjegyezték, a nemzetközi szerződések tartalmazhatnak olyan pontokat, amelyek csak a másik fél jóváhagyását követően, a kölcsönösen elfogadott feltételekkel hozhatók nyilvánosságra. A szerződések egyes pontjainak közreadása sértheti a magyar nemzetgazdaság érdekeit is - hangsúlyozta az NFM, amely arról is beszámolt, hogy a szerződések további részleteinek nyilvánosságra hozataláról jelenleg is tartanak a kétoldalú egyeztetések.

Orbán Viktor miniszterelnök június 25-én Ven Csia-pao (Wen Jiabao) kínai kormányfővel közösen tartott sajtótájékoztatóján azt mondta: Magyarország egy új és nagy jelentőségű szövetséget kötött Kínával, a két ország tizenkét megállapodást kötött egymással, konkrét programokról, befektetési alapokról és pénzügyi keretekről született megállapodás. Úgy fogalmazott, "a mai napot rendkívül fontos mérföldkőnek és sikernek tekintem Magyarország megújulásában".

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!