Belföld

2011.08.20. 13:46

Debreceni virágkarnevál több százezer érdeklődővel

Több millió szál virág, 13 virágkocsi, történelmi ihletettség, több százezer érdeklődő, hazai és külföldi művészeti csoportok bemutatkozása, búcsú a Nagyerdei Stadiontól - ezek jellemezték az idén Debrecen legnagyobb nyári kulturális fesztiválját, az augusztus 20-án 42. alkalommal megrendezett virágkarnevált.

MTI


A hagyományoknak megfelelően az old timerek és a felvirágozott kerékpárok felvonulása után indult meg a karneváli menet a Nagyállomástól, a Református Nagytemplom mellett elhaladva a Nagyerdei Stadionba. Utóbbi több mint negyven éve a végállomása a virágkocsik és a művészeti csoportok seregszemléjének, de az idén utolsó alkalommal volt az, mivel lebontják, és a helyén épül fel a DVSC futballcsapatának új stadionja.
   
Az idei virágkompozíciókat a hagyományosan megjelenő mesefigurák mellett a történelmi ihletettség hatotta át: most először a debreceni nyitókocsi fanfárosai hagyományos tógájuk helyett Bocskai viseletben szólaltatták meg hangszerüket.
   
A menet élén Szent István királyra és országépítő, államalapító munkájára utalóan haladt a Szent Koronát, az országalmát és a jogart ábrázoló kompozíció. Debrecen virágkocsiját a 650 évvel ezelőtti városalapítás ihlette, felidézve, hogy 1361-ben I. (Nagy) Lajos Anjou-király idején szerzett városi rangot.
   
Bihar, Hargita és Hajdú-Bihar megye közös kocsiján a székely-hun-magyar mondakör szakrális alakja, Csaba királyfi vonult végig a városon, a ceglédiek kocsiján pedig maga Kossuth Lajos érkezett meg Debrecenbe augusztus 20-án. Ott volt a menetben fehér zongorájával Liszt Ferenc virágalakja csakúgy, mint Kölcsey Ferencé, de nagy sikert aratott a Nyilas Misi pakkot kapott című kompozíció is, akárcsak az autókat, a csodaszarvast vagy a borsószem királykisasszonyt megelevenítő kompozíció.
   
A virágkocsik között hazai és külföldi művészeti csoportok szórakoztatták a közönséget a menetben. Az idei karneválra Kínából, Indiából, Törökországból, Olaszországból, Görögországból, Grúziából, Lengyelországból is érkeztek táncosok, és a virágairól méltán híres Hollandia ugyancsak képviseltette magát.
   
A produkciókat neves zsűri értékeli a nap folyamán, miközben az érdeklődők a város különböző pontjain számos rendezvényen vehetnek részt.
   
Este újabb felvonulással folytatódik a karnevál: a virágkocsik kivilágítva is bemutatkoznak a Piac utcán, majd a város főterén tűzijáték és utcabál zárja a "százszorszép nap" programjait.
   
A karneváli hét vasárnap, "nefelejcs napján" is folytatódik. A szervezők szándéka, hogy a karneválozók ne felejtsék el a várost, s térjenek vissza más alkalmakkor is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!