Belföld

2011.09.27. 13:27

Egyoldalú szerződésmódosítások: új eljárás az ügyben

Új eljárásra utasított a szegedi székhelyű Partiscum XI. Takarékszövetkezet egyoldalú szerződésmódosításra lehetőséget adó általános szerződési feltételeinek ügyében a Legfelsőbb Bíróság (LB) kedden kihirdetett felülvizsgálati döntésében.

MTI

Az LB a részítéletben javarészt hatályon kívül helyezte a Szegedi Ítélőtábla másodfokú jogerős döntését, és a Csongrád Megyei Bíróságot arra utasította, hogy új első fokú eljárása során a részítéletben megfogalmazott objektív kritériumok alapján érdemben vizsgálja meg az egyoldalú szerződésmódosításokat. 

Az LB szóbeli indoklásában kifejtette: az egyoldalú szerződésmódosításra lehetőséget adó okok listájának tételes vizsgálatakor figyelemmel kell lenni többek között arra, hogy külső objektív, a felek által nem befolyásolt-e az egyoldalú módosításra okot adó körülmény, azt figyelembe vették-e a felek a szerződéskötéskor, illetve, hogy a professzionális gazdasági szereplő ésszerű módon előre láthatta-e.

A határozathirdetés után az alperes Partiscum azért üdvözölte a döntést, mert az lehetőséget ad egyoldalú szerződésmódosításaik jogszerűségének bizonyítására. Civil szakértők viszont úgy nyilatkoztak a bíróság folyosóján, hogy az LB által támasztott feltételeknek az egyoldalú szerződésmódosítások jobbára nem felelnek meg.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!