Belföld

2011.09.27. 12:06

Újraindult a Balla Irma-gyilkosság pere

Új összetételű büntetőtanács előtt iratismertetéssel kezdődött és a vádlott meghallgatásával folytatódott kedden Debrecenben a Hajdú-Bihar Megyei Bíróságon a Balla Irma-gyilkosság megismételt első fokú eljárása.

MTI

Bakó József tanácsvezető bíró iratismertetése után a szabadlábon védekező vádlottat, Schönstein Sándort hallgatták meg. A vádlott vallomásában a vád ellentmondásaira hívta fel a figyelmet, kijelentve, hogy "teljesen ártatlan."

A vádlott szerint a vád - amit kitalációnak nevezett - nem megalapozott és logikátlan. Megítélése szerint életszerűtlen, hogy édesanyja szándékosan zárta ki éjszakára a házából, mert előtte ilyet soha nem tett. Ezen túl azt sem tartotta életszerűnek, hogy édesanyja lekapcsolta otthon a lámpákat, de nem öltözött át alváshoz.

Ügyészi kérdésre elmondta: jó viszonyban volt az áldozattal, és nem volt köztük súlyos konfliktus. A bírónak egy alkalommal rendre kellett intenie a vádlottat, aki az ügyésszel vitába is keveredett, és indulatosan válaszolt.

Schönstein Sándor leszögezte: egyetlen alkalommal sem ütötte meg egyetlen családtagját sem, nem tartja magát agresszív embernek. Az édesanyjával fennálló viszonyáról beszélve azt is jelezte, hogy nem voltak közöttük pénzügyi viták. Kitért rá: 2002 körül szóba került, hogy idővel esetleg ő is részt vesz a politikában, ez azonban "lekerült a napirendről", amikor a vádlott Budapestre ment tanulni, de ez az eset sem okozott közöttük konfliktust.

A vádlottat védőügyvédje és a bíró is hosszasan kérdezte a gyilkosság éjszakájáról. Megismételte további vallomásait, miszerint aznap délután érkezett haza Budapestről, édesanyja kiment elé az állomásra. Kora este Bagamérba indult szalonnasütésre, onnan hajnalban vitte haza egy barátja. Ekkor házuk ajtaját zárva találta, próbált csengetni és telefonálni, de anyja nem nyitott ajtót, így a pincében töltötte az éjszakát.

A tárgyalás délután a vádlott testérének és apjának tanúkénti meghallgatásával folytatódik.

Balla Irma debreceni fideszes önkormányzati képviselőt 2007-ben, húsvétkor gyilkolták meg debreceni lakásában. A gyilkossággal fiát, Schönstein Sándort vádolta meg az ügyészség.

Az első fokon eljáró Hajdú-Bihar Megyei Bíróság a vádlottat különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt tizenkét év fegyházbüntetésre ítélte, ezt a másodfokon eljáró Debreceni Ítélőtábla hatályon kívül helyezte.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!