Belföld

2011.10.12. 12:33

Ellopták a Guruló emlékművet

Ellopták a romagyilkosságok áldozatainak emléket állító úgynevezett Guruló emlékművet szerda hajnalban a budapesti Millenáris parkból - közölte a mű megvalósításában részt vevő Arc Kft. egyik ügyvezető igazgatója.

MTI

Az emlékmű fő részét képező kerékpárt hajnalban lopták el, és erről a térfigyelő kamerák felvételeket is készítettek - mondta el Bakos Gábor. Közölte, hogy bejelentést tettek a rendőrségen.

Láng Zsolt (Fidesz-KDNP), a II. kerület polgármestere azt közölte az MTI-vel, hogy mélységesen elítéli "ezt a vandál cselekedetet, főleg annak fényében, hogy a kerékpár jelképe volt a rasszizmus elleni küzdelemnek". Bejelentette, hogy ha a rendőrségi nyomozás nem vezet eredményre, az önkormányzat a polgármesteri keret terhére pótolja az emlékművet.

Sagyibó Melinda, a Budapesti Rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese az MTI-nek azt mondta: a rendőrség "vizsgálja az eset összes körülményét".

A Guruló emlékművet július közepén avatták fel Budapesten. Az emlékmű és kísérő kommunikációja arra hivatott rávilágítani, hogy a társadalom részét képező valamely csoport tagjai nem megbélyegezhetők, nem ruházhatók fel kollektív tulajdonságokkal. Az emlékművet kiállították a kapolcsi, a nyíregyházi Vidor és a budapesti Sziget fesztiválon is.

Ezek is érdekelhetik