Belföld

2011.11.30. 07:07

A csőd szélén áll Csömödér

Válságtervet kell készítenie Csömödér önkormányzatának. A mintegy 650 lakosú, zalai település komoly nehézségekkel küzd, amennyiben december 3-ig nem rendezi hónapok óta fennálló tartozásait, az iskolában és az óvodában is lekapcsolják a gázt és a villanyt.

Vas Népe

A polgármester, Becze József szerint lényegében fizetésképtelenné vált a falu. A hétmillió forint összegű folyószámla-hitelkeretüket maximálisan kihasználták már, ám a munkabéreket ezzel együtt is csak újabb hitel felvétele után tudták utalni. Van fejlesztési hitelük is, a gondozási központ építése miatt kell 25 esztendőn át a kamat összegének függvényében évi egymillió forint körüli összeget fizetniük.
- A gondjainkat elsősorban az intézményrendszerünk fenntartása okozza - szögezi le Becze József. - Az Öveges József Közép-Zalai Általános Iskola és Óvoda működtetéséhez a normatív támogatáson felül éves szinten 16 millió forintot kell hozzátennünk, a gondozási központot pedig 4,6 millió forinttal kell saját bevételeink terhére támogatnunk. Az önkormányzat a jelentős működési forráshiánya enyhítésére két alkalommal is pályázatot adott be az önhibáján kívül hátrányos helyzetbe került települések alapjához. Első alkalommal a kért 15 millió forint helyett 5,3 milliót kaptunk, amit a kötött felhasználási kötelezettség miatt azonnal tovább kellett utalnunk az iskola számlájára. A második alkalommal szintén 15 millió forintot kértünk.

Becze József azt mondja, a község igénye megalapozott volt, ennek ellenére mindössze másfél millió forintot kaptak. A másodjára átutalt összeg egyharmadát a folyószámla-hitelkeret törlesztésére használták fel, így egy kis lélegzetvételhez jutottak, egymillió forintot pedig szociális kiadásokra kellett fordítaniuk.

További részletek a zalaihirlap.hu-n, kattintson ide!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!