Belföld

2011.11.29. 08:54

Politikai cirkusz? Elhúzódó vita a munka törvénykönyvéről

A munka törvénykönyvéről szóló részletes vita lezárásáról döntött az Országgyűlés kedden dél előtt. A hétfői napirend részét képező vita éjszaka kezdődött, és mivel akkor az ellenzék volt többségben, elérte, hogy a csaknem hétszáz módosító javaslatot ne összevontan, hanem hozzávetőleg száz vitaszakaszban tárgyalják. Ebből reggelig egy ért véget.

MTI

Lázár János, a Fidesz frakcióvezetője reggel a házbizottság összehívását kérte, majd azt javasolta, hogy a részletes vitát péntek délután folytassa a parlament. Az ellenzék ezt elutasította. A szükséges négyötödös többség hiányában a részletes vita így tovább folytatódott.
Ugyanakkor a frakcióvezető ügyrendi javaslatára a Ház úgy határozott, hogy a vitát egy szakaszban folytatja. Ez akkor vált fontossá, amikor a vita lezárását kezdeményező indítvány érkezett. Ezt 219 igen szavazattal, 33 nem ellenében elfogadta a parlament. Így erről egyetlen szavazással dönthetett az Országgyűlés, ellenkező esetben viszont a száz vitaszakaszt egyenként kellett volna lezárni.
A vita lezárására a házszabály akkor ad lehetőséget, ha minden képviselőcsoportnak, illetve az elsőként szólásra jelentkezett független képviselőnek lehetősége volt álláspontja kifejtésére. Ekkor az indítvány előterjesztője vagy legalább tíz képviselő írásban javasolhatja a vita lezárását. Részletes vitában azonban a vita lezárása csak a tárgyalás alatt álló részre vonatkozhat.
Jakab István levezető elnök azt nem ismertette, hogy a vita lezárását célzó indítványt kik nyújtották be.


Lázár: az éjszakai vita nem a munkavállalókról, hanem a balhéról szólt

A munka törvénykönyvéről szóló kormányzati előterjesztés részletes vitájával folytatódott a parlament ülése a házbizottság soron kívüli, keddi tanácskozását követően, nem kapta meg ugyanis a szükséges négyötödös támogatást a Fidesz-frakció házszabálytól eltérésre vonatkozó javaslata, hogy az indítvány - hétfő éjjelről kedd reggelre átnyúlt - tárgyalását péntek délután folytassák a képviselők.

Az elnapolás meghiúsulása után Lázár János, a kormánypárt frakcióvezetője azt kezdeményezte, összevontan tárgyalják a mintegy 100 szakaszban megnyitott vitát. Ezt a Ház többsége elfogadta. Az eredeti napirendhez képest csúszik a szavazás a jövő évi költségvetéshez benyújtott módosító javaslatokról, amelyet ráadásul még napirend előtti felszólalások is megelőznének.
Lázár János - amikor folytatódott az ülés a házbizottsági tanácskozás idejére elrendelt félórás szünet után - azt mondta, teljesítették az ellenzék kérését, hogy ne időkeretben tárgyalják az előterjesztést, tekintettel annak nagy társadalmi jelentőségére. Most viszont - folytatta - az ellenzék meglepő módon visszatáncolt saját, a tárgyalásnak méltó körülményeket követelő kérésétől, amikor nem támogatta kezdeményezését, hogy pénteken, második napirendi pontként, sőt, akár szombaton, vagy vasárnap is folytassák a vitát. A kormánypárti többség igyekezett megteremteni a feltételeket ahhoz, hogy akár egész hétvégén tárgyalhassanak a módosító javaslatokról, belátták az ellenzék észrevételei alapján, hogy ehhez több időre van szükség - hangsúlyozta, érthetetlennek nevezve az ellenzék elutasítását. Ne meneküljenek el a pénteki, szombati, vasárnapi munkától, ha a munkavállalóknak dolgozniuk kell, akkor önöknek sem lehet megterhelő, hogy a munkavállalók sorsáról vitatkozzanak - fordult az ellenzéki képviselőkhöz.
   
A Jobbik részéről Farkas Gergely hangsúlyozta, előre jelezték, méltatlan a részletes vitára a hétfő éjjeli időpont, de felvetésüket a változtatásra a kormányoldal nem támogatta. A pénteki tárgyalással kapcsolatban problémának nevezte, hogy az első napirendi pont a szintén kiemelt fontosságú választójogi törvényjavaslat lesz, így nem kizárt, hogy a munka törvénykönyvének vitája akkor is késő éjjelbe nyúlik majd.
   
A szocialista Tóbiás József azt mondta, van egy diszkrét bája Lázár János javaslatának, akinek "nyugodalmas éjszakája volt", de az a hét fideszes képviselő, aki végigülte a vitát, nem biztos, hogy azonos véleményen van a frakcióvezetővel. A kétharmad nem működik, már a teremben sem tudják biztosítani - jelentette ki, élesen bírálva a kormánypárti képviselőket, amiért a hétfői határozathozatalok után úgy mentek haza, "mint aki jól végezte a dolgát", pedig 700 módosító indítvány érkezett a munka törvénykönyvéhez, amelyek vitája akkor kezdődött.
Mint mondta, nem ma kell gesztust gyakorolni, a múlt héten kellett volna, amikor ezzel a menetrenddel tervezték meg az e heti ötnapos ülést. Csak azt kérik, lehessen vitatkozni, abban nem partnerek, hogy támogassanak egy olyan kérést, amit azt követően vet fel a Fidesz az együttműködés jegyében, hogy a saját hibájából nem ment át a "kétharmados gőzhenger" - hangsúlyozta.
   
Az LMP-s Mile Lajos úgy fogalmazott, Lázár János "nem bontotta ki az igazság minden részletét", meghatározó jelentőségű törvényeknél nem engedmény, nagyvonalúság, hogy nem időkeretben tárgyalnak, ezt a javasat társadalmi fontossága indokolja. Szintén felvetette, mennyire veszik komolyan a kormánypárti képviselők a munkát, ha hétfőn a szavazások után "hanyatt-homlok" hazamenekültek. Rámutatott arra, hogy pénteki tárgyalás esetén máshol lesz torlódás a napirendben.
   
Az LMP számára az a lényeg, hogy a vitára megfelelő időt hagyjanak, akár a jövő héten, akár mondjuk februárban - összegzett. Hozzátette, a kormánypártiak ne az ellenzékkel szembeni méltányosságot hangsúlyozzák, és ne nekik tegyenek szemrehányást, amikor a saját hibájukkal kell szembesülniük. Lezárhatják a vitát és megoldhatják erőből, és mondhatják, hogy az ellenzék a hibás, de ez előbb-utóbb vissza fog ütni önökre is és visszahat már most is a benyújtott javaslatok minőségére, a parlament megítélésére - fogalmazott az LMP-s politikus.
A KDNP-s Rubovszky György közölte: vagy Lázár János "nagyvonalú" ajánlatát fogadják el a képviselők, vagy indítványozzák a vita lezárását, "és befejeztük, az önök hibájából".
Visszautasította azt az ellenzéki megállapítást, hogy a saját hibájukat látva terjesztette elő Lázár János a kezdeményezését. A kereszténydemokrata politikus szerint semmilyen más hiba nem történt, csak az, hogy elfogadták, ne legyen időkeret, ezzel pedig az MSZP visszaélt.
Mint fogalmazott, az ellenzéki képviselők kezében van a lehetőség, hogy akarják-e folytatni a vitát, vagy "kamikaze módon" megölik a folytatás lehetőségét.
A független Molnár Oszkár arról beszélt, akkor lenne nagyvonalú a kormányoldal, ha felhagyna az elmúlt hónapok törvényalkotási módszerével.
Az ügyrendi felszólalások után - összevontan - folytatódott az új munka törvénykövének részletes vitája.

 

A figyelemfelkeltés volt az MSZP célja a munka törvénykönyvének vitájában


Az MSZP célja a figyelemfelkeltés volt azzal, hogy a munka törvénykönyvének keddre virradó éjszaka kezdődött és reggelig elhúzódó részletes vitája alatt mindvégig biztosította az ellenzék többségét a parlamentben, meggátolva a napirendi pont tárgyalásának lezárását - hangsúlyozta Harangozó Tamás frakcióvezető-helyettes és Gúr Nándor, a foglalkoztatási bizottság szocialista elnöke kedden sajtótájékoztatón.

Harangozó Tamás elmondta: rá akartak mutatni, botrányos, hogy a munka törvénykönyvének tervezetéhez érkezett majdnem hétszáz módosító javaslatot éjszaka, a nyilvánosság elől elrejtve javasolta megtárgyalni a kormánytöbbség, és a vita csak éjjel negyed háromkor kezdődhetett el.
A vitában a több mint kétszázhatvan kormánypárti képviselő közül mindössze hét volt jelen - emelte ki, elismerve, hogy ők tisztességesen részt vettek az indítványok tárgyalásában.
Arról is beszélt, kétségtelenül jó érzés volt, hogy egész éjszaka a szocialisták voltak többségben a Házban, ugyanakkor megmutathatták, hogy bár a kétharmados többség mellett az ellenzék jogosítványai korlátozottak, vannak eszközeik arra, hogy kiálljanak a munkavállalók érdekei mellett.
Elmondta, nem támogatták a házbizottságban - majd később a plenáris ülésen sem - Lázár János Fidesz-frakcióvezető azon kezdeményezését, hogy a vitát péntekre napolják el. Szerinte az egyetlen tisztességes megoldás az lett volna, ha a vita az eddigi keretben folytatódik, és az éjszakai döntésnek megfelelően minden módosító javaslatot külön megtárgyal a Ház, "ha orrvérzésig, akkor orrvérzésig".
Ezzel kapcsolatban Gúr Nándor elmondta, hogy a 728 bizottsági ajánlási pont közül az ötödikig jutottak el, így a több mint hat órán át zajló vitában a hozzávetőleg háromszáz paragrafusból álló törvény első két paragrafusát véleményezték.
Szavai szerint az MSZP arra is fel kívánta hívni a figyelmet, hogy a jogszabálytervezet növeli a munkavállalók kiszolgáltatottságát, sárba tiporja a jogaikat, valamint arra is, mekkora különbség van a Fidesz korábbi ígéretei és jelenlegi tettei között.
A részletekről szólva elmondta, hogy a törvényjavaslat benyújtása előtt a kormány nem folytatott érdemi egyeztetést a szakszervezetekkel.
Az indítványt úgy értékelte: ha a kormánytöbbség elfogadja, az embereknek többet kell majd dolgozniuk ugyanannyi vagy kevesebb pénzért, miközben az érdekképviseletek lehetőségeit korlátozzák.
Bírálta, hogy a javaslat területi minimálbér bevezetésére adna lehetőséget, mondván, hogy ezzel ismét a hátrányos helyzetű térségekben élők járnának rosszul. Elfogadhatatlannak nevezte a dolgozók kártérítési felelősségének kiterjesztését és azt is, hogy az indítvány alapján a kollektív szerződések az általános szabályoknál kedvezőtlenebbeket is rögzítsenek.
Úgy fogalmazott: az MSZP mindaddig küzdeni fog a tervezet ellen - és nemcsak a parlamentben -, amíg a kormány nem hajlandó legalább a munkavállalók kiszolgáltatottságát minimalizáló módosítások elfogadására.
A törvényjavaslat részletes vitája kedden délelőtt folytatódott az Országgyűlésben, Lázár János ügyrendi javaslatát elfogadva ugyanakkor a módosító indítványokat már összevontan, az eddigi mintegy száz helyett egy vitaszakaszban vitatja meg a parlament.


LMP: az ellenzék kitartásának köszönhető, hogy nem ért véget a vita


A kormánypártok az éjszaka "leple alatt igyekeztek lezavarni" a munka törvénykönyvének részletes vitáját és csak az ellenzék kitartásának és összefogásának köszönhető, hogy a részletes vita még kedden délelőtt is tart - mondta keddi, parlamenti sajtótájékoztatóján Kaufer Virág.

A képviselő emlékeztetett arra, hogy a hajnali két óra után kezdődő vita során a több mint 700 módosító javaslatból csupán ötöt tudtak megvitatni. Hozzátette, hogy amíg a kormányerőket heten, addig az ellenzéket 25-26-an képviselték az éjszakai vita során.
A politikus úgy fogalmazott, hogy a Fidesz-KDNP úgy fél a törvényjavaslattól, "mint ördög a tömjénfüsttől". Megjegyzése szerint a kormánypártok félnek a nyilvánosságtól és a munkavállalók véleményétől, ezért mindent megpróbáltak elkövetni, hogy a vitát lezárhassák.
Arra a kérdésre, hogy az ellenzék az éj folyamán obstrukciót hajtott-e végre, azt felelte, hogy az éjszaka során a vita házszabály szerint zajlott le.

Lázár: az éjszakai vita nem a munkavállalókról, hanem a balhéról szólt

A Fidesz frakcióvezetője szerint az új munka törvénykönyvének előző éjjelről kedd reggelre átnyúlt részletes vitája nem a munkavállalók érdekéről szólt, hanem a politikai balhéról.
Lázár János kedd délelőtt - miután a Ház kormánypárti többséggel úgy döntött, összevontan folytatja a jogszabály vitáját - az MTI-nek nyilatkozva azt mondta: az utóbbi hetekben az MSZP és a Jobbik többször nehezményezte, hogy fajsúlyos jogszabályok esetében időkeretben zajlik a parlamenti vita. Ezt figyelembe véve - folytatta - például a munka törvénykönyvének - vagy a köznevelési törvényjavaslatnak - a részletes vitájára nem szabtak időkeretet, ám az ellenzéki pártok ezt "technikai obstrukcióra" használták fel.
Kifejtette: mivel az ellenzék sérelmezte, hogy éjszakába nyúlik a vita, javasolta, folytassák a módosító javaslatok megtárgyalását péntek déltől, és így a vitára akár a hétvége is rendelkezésre állhatott volna. "Beláttuk, hogy nem jól állítottuk össze a Ház heti rendjét, ezért próbáltunk gesztust tenni", ám az ellenzék "példátlan módon" nemet mondott a saját kérésének teljesítésére, ezzel pedig kiderült, hogy a politikai balhé fontosabb nekik, mint a munkavállalói jogok - fogalmazott a frakcióvezető, hozzátéve, hogy miután az ellenzék nem fogadta el a kormányoldal "gesztusát", a jövő évi költségvetési törvényjavaslathoz benyújtott módosító indítványokról pedig dönteni kell, egy-két óráig még folyik a munka törvénykönyvének részletes vitája, ám azután javasolni fogják annak lezárását.
A munka törvénykönyvével kapcsolatban megjegyezte, múlt héten találkozott a szakszervezetekkel, és tudomása szerint szerdán Orbán Viktor miniszterelnök is egyeztetni fog velük, hiszen fontos, mi lesz az egyéni és a kollektív munkavállalói jogok sorsa.

Hétfőről keddre virradó éjszaka az elnöklő Ujhelyi István egy vitaszakaszban javasolta megnyitni az új munka törvénykönyvének részletes vitáját, a padsorokban ülő 26 képviselő azonban 8 igen szavazattal, 15 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett elvetette ezt a szocialista Gúr Nándor által kezdeményezett gépi szavazáson. A házszabály értelmében így törvényszakaszonként - a munka törvénykönyve esetében mintegy száz részben - nyílt meg a vita a több száz módosításról.
Arra a kérdésre, hogy várható-e szankció amiatt, hogy az említett gépi szavazáson alulmaradt a kormányoldal, Lázár János nemmel válaszolt.



Politikai cirkusz?

Lázár János arra tett javaslatot a házbizottság soron kívüli ülésén, hogy a parlament péntek délután folytassa az új munka törvénykönyve előző éjjelről kedd reggelre átnyúlt részletes vitáját, ezt azonban az ellenzéki frakciók elvetették - közölte a Fidesz frakcióvezetője a testület tanácskozása után újságírókkal. Lázár János szerint nyilvánvaló obstrukcióról van szó. Az ellenzék méltánytalannak tartja a kormányoldal eljárását.
Az éjjel negyed háromkor kezdődött, és ellenzéki szavazattöbbség nyomán összesen mintegy száz szakaszban megnyitott részletes vita elhúzódása kapcsán az MSZP jelezte, nyílt obstrukciót folytatnak.
Lázár János a házbizottság kedd reggeli ülése után úgy fogalmazott, politikai cirkuszt akar a Jobbik és az MSZP is, s nem a munkavállalók érdekei foglalkoztatja őket, hanem a politikai balhé. Arra, hogy időben mindez mit jelent, vagyis várhatóan meddig folytatódik a részletes vita, azt válaszolta: meg fogjuk látni, mi történik az ülésteremben.
Tóbiás József, az MSZP frakcióigazgatója a tanácskozást követően méltánytalannak és vállalhatatlannak nevezte, hogy a munka törvénykönyvéhez érkezett több száz módosító indítványt hétfőről keddre virradó éjszaka akarta a kormányoldal megtárgyalni. Azonban - mint fogalmazott - a "hatalmi gőgnek" szembesülnie kellett azzal, hogy nem tudja keresztül vinni a lezárt, elfogadott napirendjét. Közölte: az MSZP semmi mást nem akar, mint hogy az ellenzéki módosító indítványokat érdemben megvitathassa a Ház. A politikus szerint világossá vált, hogy a Fidesz nem akar ebben a vitában részt venni. Arra, hogy meddig fog tartani az új munka törvénykönyvének részletes vitája, úgy reagált: addig, amíg a módosító indítványokról az ellenzék nem tudja kifejteni az álláspontját.
   
Mile Lajos, az LMP frakcióvezető-helyettese szerint olyan parlamenti ütemezés zajlik, amely követhetetlen, továbbá kifogásolta, hogy olyan időpontban folyt a részletes vita, amikor nem volt mód arra, hogy a nagy nyilvánosság előtt formálódjanak a vélemények. Az LMP szerint olyan súlyú jogszabályról van szó, amelynek tagolt, értelmes, a nyilvánosság számára hozzáférhető vitáját meg kell oldani.
   
Farkas Gergely, a Jobbik frakcióigazgatója emlékeztetett: már múlt csütörtökön kezdeményezték, ne hétfőn, utolsó napirendi pontként legyen a törvénykönyv részletes vitája, mert már akkor látható volt, hogy hosszadalmas vita várható. Rétvári Bence államtitkár akkor azonban azt mondta - idézte szavait -, hogy nagyon jó helyen van hétfő éjszaka ez a vita. Farkas Gergely hozzátette, akkor tudják támogatni a vita elhalasztását, ha a Ház biztosítani tudja, hogy az tévéidőben folytatódjon. A péntek délutánt azért nem támogatják, mert lehet, hogy akkor is éjszaka, a nyilvánosság kizárásával vitáznának - jegyezte meg.

 

 

 

 

OLDALTÖRÉS: Lázár a házbizottság összehívását kérte

 

 

 

 

 

 



Lázár a házbizottság összehívását kérte

Az elnöklő Lezsák Sándor a Fidesz kezdeményezésére összehívta a házbizottság soron kívüli ülését kedden reggel 9-kor. A tanácskozáson a vezető kormánypárt kezdeményezéssel él a munka törvénykönyve vitájának folytatása tárgyában.
A munka törvénykönyve éjjelről átnyúlt részletes vitájában a kormánypárt frakcióvezetője, Lázár János kért szót, és azt mondta: tekintettel a törvényjavaslat fontosságára, a vita további folytatása érdekében szünet elrendelését és a házbizottság összehívását kéri, a Fidesz kezdeményezéssel kíván élni.
Az éjjel negyed háromkor kezdődött, és összesen mintegy száz szakaszban zajló részletes vita elhúzódása kapcsán az MSZP jelezte, nyílt obstrukciót folytatnak.
A vita során elnöklő szocialista Ujhelyi István az Országgyűlés elnökének indítványára egy vitaszakaszban javasolta megnyitni a részletes vitát, a padsorokban ülő 26 képviselő azonban 8 igen szavazattal, 15 ellenzéki nem ellenében és 3 tartózkodás mellett elvetette ezt az MSZP-s Gúr Nándor által kezdeményezett gépi szavazáson. A házszabály értelmében így törvényszakaszonként, vagyis jelen esetben mintegy száz részben nyílt meg a vita a több mint 700 módosító javaslatról.


Lezárás vagy elnapolás lehet a munka törvénykönyve vitájának sorsa

Az Országgyűlés házszabálya értelmében lezárás vagy elnapolás lehet a munka törvénykönyvéről szóló törvényjavaslat részletes vitájának sorsa, amennyiben a kormánytöbbség nem szeretné, hogy csak több órás csúszással kezdődhessen el a jövő évi költségvetés fő számairól szóló szavazás.

A házszabály kimondja, hogy a napirendi pont tárgyalásának elnapolását az előterjesztő, jelen esetben a kormány javasolhatja. Erről az Országgyűlés vita nélkül határoz. Ha az előterjesztő az elnapolást követő nyolc napon belül nem kéri a vita folytatását, a javaslatot visszavontnak kell tekinteni.
A vita lezárására vonatkozó javaslat ugyanakkor a szavazásnál megelőzi az elnapolásra vonatkozó előterjesztést - áll a házszabályban, amely kitér arra is: ha az indítványhoz - részletes vitában a tárgyalás alatt álló részhez - valamennyi képviselőcsoportnak, illetve az elsőként szólásra jelentkezett független képviselőnek lehetősége volt álláspontja kifejtésére, az indítvány előterjesztője vagy legalább tíz képviselő írásban javasolhatja a vita lezárását. Az Országgyűlés e kérdésben vita nélkül határoz.
Részletes vita esetén a vita lezárása csak a tárgyalás alatt álló részre vonatkozhat, márpedig a munka törvénykönyve esetében mintegy száz ilyen van.


Éjjel óta tart a munka törvénykönyvének vitája

A parlament feltételezhetően kedd reggel 8 óráig nem fejezi be a munka törvénykönyvének részletes vitáját, amely éjjel negyed háromkor kezdődött és összesen mintegy száz szakaszban zajlik.

Az előterjesztés tárgyalásának első két és fél órájában ebből egyetlen szakaszt sem tudott lezárni az ülést vezető Ujhelyi István, vagyis amennyiben a vita változatlan ütemben halad, akkor az akár ütközhet az első napirenddel, azaz a jövő évi költségvetés fő számairól szóló szavazás időpontjával.

Ujhelyi István, az Országgyűlés elnökének indítványára egy vitaszakaszban javasolta megnyitni a részletes vitát, a padsorokban ülő 26 képviselő azonban 8 igen szavazattal, 15 nem ellenében és 3 tartózkodás mellett elvetette ezt, a szocialista Gúr Nándor által kezdeményezett gépi szavazáson. A házszabály értelmében így törvényszakaszonként, vagyis jelen esetben mintegy száz részben nyílt meg a vita a több mint 700 módosításról.

A vita első két és fél órájában kizárólag a javaslat első három paragrafusához benyújtott javaslatokról vitatkoztak. Az MSZP frakció tagjai egyebek mellett a törvény alapvető céljait kifogásolták, kétségbe vonva, hogy ezáltal bővülhet a foglalkoztatás, míg kormánypárti politikusok adatokkal próbálták cáfolni ezt, kiemelve az új munka törvénykönyve tervezetének pozitív hatásait.

A szocialista képviselők közül többen - így például Harangozó Tamás és Gúr Nándor is - méltatlannak nevezte, hogy a parlament a hajnali órákban kénytelen tárgyalni ezt a szerintük rendkívül fontos törvényjavaslatot. A fideszes Horváth Zsolt erre válaszolva azt mondta, a parlamenti képviselőknek egész nap ugyanolyan komolyan kell tudniuk hozzászólni az előterjesztésekhez, hiszen - mint mondta - az Országgyűlés csak korlátozott időtartamban tudja napirendjére tűzni a javaslatokat. A vitát tanácskozási- és technikai szünetekkel is megszakították.

Ujhelyi István az MTI kérdésére elmondta: reggel nyolc órakor Lezsák Sándor veszi át az ülés vezetését, így az ő feladata lesz eldönteni, hogy miként folytatódjon a parlamenti munka, amennyiben nem ér véget a munka törvénykönyvének részletes vitája. Kiemelte: nem tudja mi fog történni, eddig ugyanis nem sok példa volt hasonlóra, így precedensre nem tud majd hivatkozni a házvezetés. "Egy biztos, hogy el kell kezdődnie a keddi ülésnapnak, de közben pedig az ellenzéknek joga és kötelezettsége, hogy a részletes vita minden egyes benyújtott módosító javaslatához elmondhassa és elmondja véleményét" - fogalmazott, az Országgyűlés szocialista alelnöke.
 
A Ház hétfőn elfogadott napirendje szerint a reggel 8 órára meghirdetett ülésnap első pontjában Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter mondhat zárszót a jövő évi költségvetéshez, amit a 2012-es büdzsé fő számainak kialakítása és elfogadása követhet.

A képviselőknek első körben több mint félezer módosító javaslatról kell dönteniük. Ezután összeül az Országgyűlés költségvetési bizottsága, amely - az elfogadott módosítások figyelembevételével - a parlament elé tárja a 2012-es büdzsé főszámait. Az eredeti javaslatban a jövő évi költségvetés bevételi főösszegét 13.950 milliárd forintban, kiadási főösszegét 14.527 milliárd forintban, hiányát pedig 576 milliárd forintban határozta meg a kormány.

Matolcsy György pénteken Orbán Viktor miniszterelnök társaságában tárgyalt közgazdászokkal, ezután a nemzetgazdasági miniszter arról számolt be, hogy a 2012-es költségvetés összeállításánál figyelembe vett 1,5 százalék helyett csak 0,5 és 1 százalék közötti gazdasági növekedés lehet elérhető 2012-ben.

A keddi ülésnap végén a nemzetiségek jogairól szóló törvényjavaslat tárgyalása, illetve honvédelmi és gazdasági tárgyú előterjesztések részletes vitája kerül terítékre.

 

 

 

 

OLDALTÖRÉS: MSZP: nyílt obstrukció a hétfői vitanap elnyújtása

 

 

 

 

 

 

 

MSZP: nyílt obstrukció a hétfői vitanap elnyújtása

A szocialista Nyakó István szerint nyílt obstrukció részükről a munka törvénykönyve részletes vitájának kedd reggelig történő elnyújtása a parlamentben.
A részletes vita éjjel negyed háromkor kezdődött és összesen mintegy száz szakaszban zajlik; reggel hét órakor még csak az szakaszának tárgyalásán vannak túl a képviselők.
Nyakó István kedd reggel az MTI-nek azt mondta: a kormány téved, ha azt gondolja, hogy egyeztetés nélkül a Ház elé lehet vinni egy javaslatot, és éjfél utánra "el lehet dugni" egy vitát a választók elől. Az MSZP minden olyan obstrukciós lehetőséget ki fog használni, amellyel a törvény tárgyalását demokratikusan megszakítja és felhívja a választók figyelmét arra, hogy el akartak rejteni egy "ilyen rabszolgatörvényt".
Nyakó István hozzátette: eközben megvalósult egy kormánypárti obstrukció is, a kormány képviselői folyamatosan ügyrendi kérdésekkel akarták levetetni a Ház napirendjéről a törvényjavaslatot.
Közölte, hogy a tervek szerint reggel 8 óráig, a következő ülésnap kezdetéig jelen lesznek az MSZP-s képviselők a teremben és vitázni fognak. "Méltó és igazságos" befejezés lenne, ha a fideszes képviselők megérkezése után végigmennek az ajánlási pontokon, majd áttérnek a keddi ülés napirendjére - mondta.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!