Belföld

2011.12.20. 07:59

Kétszer is emelnek: nő a dohánytermékek jövedéki adója

A korábban tervezettnél nagyobb mértékben, ráadásul május és november helyett már jövő februárban és júliusban nő a dohánytermékek jövedéki adója. A kormány húszmilliárd forint többletbevételt vár ettől.

MTI

Matolcsy György nemzetgazdasági miniszter a múlt héten jelentette be, hogy a jövő évi költségvetést az eredeti 268 helyett 299 forintos euróárfolyamon számolják újra, és 1,5 helyett félszázalékos gazdasági növekedéssel kalkulálnak jövőre. A változás miatt 320 milliárd forintot kell előteremteni a büdzsében, ennek egy részét fedezi a dohánytermékek jövedéki adójának nagyobb mértékű emelése.
Az ezt célzó zárószavazás előtti módosító javaslatot az alkotmányügyi bizottság hétfőn a megváltozott munkaképességű személyek ellátásairól szóló törvénymódosítások közé illesztette be, a Ház kormánypárti többsége pedig keddre virradó éjjel támogatta azt.
   
A parlament szeptemberben már döntött a jövedékiadó-emelésről, akkor úgy, hogy a cigaretta ezer darabonkénti adója jövő május 1-jétől 11.300, 2012. november 1-jétől pedig 11.750 forint, valamint a kiskereskedelmi eladási ár 28,4 százaléka legyen. A most elfogadott változtatás ehelyett úgy rendelkezik, hogy a cigarettát ezer darabonként 11.500 forint és a kiskereskedelmi eladási ár 30 százalékának megfelelő jövedéki adó terheli februártól. Júliusban pedig újabb emelés következik: ekkor a cigaretta jövedéki adója 11.900 forintra, illetve a kiskereskedelmi ár 31 százalékára nő.

Ugyanígy két lépésben emelkedik a szivar, a szivarka és a fogyasztási dohány jövedéki adója.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!