Belföld

2011.12.15. 12:13

Lomnici-ügy: kirúgás és leváltás, folytatódó éhségsztrájk

A Lomnici-ügy miatt leváltotta az MTI Hírcentrumának igazgatóját a MTI vezérigazgatója, míg a Médiaszolgáltatás-támogató és Vagyonkezelő Alap (MTVA) vezérigazgatója felmentette az MTVA Hír- és hírháttér Főszerkesztőségének vezetőjét. Ezt közös közleményben tudatta Belénessy Csaba, az MTI és Böröcz István, az MTVA vezetője csütörtökön.

MTI

Tovább folytatják tiltakozásukat a közmédia székháza előtt éhségsztrájkolók

Üdvözölték Élő Gábor, az MTI Hírcentrum igazgatójának távozását a közmédia Kunigunda úti székháza előtt éhségsztrájkolók, véleményük szerint ez azonban nem elég. Addig folytatják demonstrációjukat, amíg az általuk megnevezett többi "felelős" meg nem kapja büntetését - mondta Nagy Navarro Balázs, a Televíziósok és Filmkészítők Független Szakszervezete (TFSZ) alelnöke csütörtök délután.


Nagy Navarro Balázs, a TFSZ másik alelnökével, Szávuly Arankával szombat délután kezdett éhségsztrájkba, mert álláspontjuk szerint Lomnici Zoltán egykori főbíró kiretusálásának ügyében nem a valódi felelősöket büntették meg. Velük együtt csütörtökön öten voltak az éhségsztrájkolók. Számukra az MTV székháza előtti fedett részt kerítették el, ahol egy táblát is kifüggesztettek "éhségsztrájkra kijelölt hely" felirattal.
   
Nagy Navarro Balázs azt mondta: szombaton "megkezdődött valami, de még nem ért véget". Az általuk megnevezett négy ember közül csütörtökön egynek megszüntették a munkaviszonyát, Papp Dánielnek csak a hírműsoroknál betöltött főszerkesztői megbízatását vonták vissza, a közéleti és dokumentum szerkesztőségben viszont továbbra is vezetőként dolgozik - emelte ki.     
  
Nagy Navarro Balázs szerint Élő Gábor mellett Papp Dánielnek, továbbá az MTI Hírcentrum két főszerkesztő-helyettesének, Németh Zsoltnak és Hegedűs Istvánnak is távoznia kell. Addig nem hagyják abba az éhségsztrájkot, amíg ezek az emberek bármilyen pozícióban a közmédiában maradhatnak - tette hozzá a TFSZ alelnöke.
   
Csütörtökön a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmákban Dolgozók Szakszervezeti Szövetsége szolidaritási demonstrációt szervezett a székház elé. A rendezvényen Ruttner Ernő, a TFSZ elnöke nyilatkozatokat olvasott fel, amelyekben többek között a Vegyipari Dolgozók Szakszervezet, az Élelmiszeripari Dolgozók Szakszervezete, a Vasas Szakszervezeti Szövetség és a Civil Rádió is szolidaritását fejezte ki az éhségsztrájkolókkal.
   
A demonstráción nagyjából 100-150-en vettek részt, s képviseltette magát a Magyar Szolidaritás Mozgalom, melynek vezetője, Árok Kornél felszólalásában azt mondta: magánemberként is támogatja az éhségsztrájkolókat, akiknek további kitartást kíván. 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!