Belföld

2012.02.10. 15:51

Malév: közeleg a felszámolás

Napokon belül elrendelheti a bíróság a Malév felszámolását, ha döntés születik a légitársaság fizetésképtelenségéről - közölte Varga Jenő, a működését február 3-án beszüntető cég rendkívüli vagyonfelügyelője az MTI-vel.

MTI

A felszámolás előkészületeiről elmondta: a bíróság meghallgatja a vagyonfelügyelőt, a kezdeményező hitelezőt és az adóst, utána mondhatja ki a felszámolást.
   
Varga Jenő hangsúlyozta: a felszámolásban a cél az összes vagyonelem értékesítése a hitelezők minél teljesebb mértékű kielégítése érdekében, stratégiailag kiemelt vállalkozás esetében egyúttal az, hogy lehetőleg működőképesen kerüljenek értékesítésre a vagyonelemek. Közölte: arra, hogy meghívásos pályázaton vagy nyilvános eljárásban értékesítenek vagyonelemeket, csak azok felmérését követően lehet választ adni. A jelenlegi különleges eljárásban a csődtörvény a szokásosnál jóval nagyobb mozgásteret ad a felszámolónak ennek eldöntésében - tette hozzá.
   
A felszámolási eljárásban a kielégítési sorrend a szokásos: először például a munkavállalók juttatásait kell kifizetni, ezt követően a garanciával rendelkező hitelezőket és csak a sor végén a részvényeseket, tulajdoni hányaduk arányában. A Malév kisebbségi, 5 százalékos tulajdonosa a Vnyesekonombank, az orosz hitelintézet korábban finanszírozta is a légitársaságot.
   
A felszámolásban a kielégítés mértékét még nem lehet megmondani, arról csak a tevékenység számviteli lezárása és a felszámolási körbe vonható vagyon felmérése után lehet nyilatkozni - hangsúlyozta Varga Jenő.
   
A Malév összes kötelezettsége február elsején meghaladta a 120 milliárd forintot, beleértve a kisebbségi tulajdonos, az orosz Vnyesekonombank 120 millió euró követelését.
A kötelezettségekből összesen 25 millió euró a lejárt szállítói tartozás, ebből a Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőteret üzemeltető Budapest Airportnak 14 millió euróval tartozik a Malév.
   
A Malév vagyonából a vezérigazgató gazdasági döntése és a vagyonfelügyelő engedélye alapján lehet értékesíteni. Ilyen eddig nem történt, kevés az eladható vagyonelem - fűzte hozzá Varga Jenő. Mint mondta, "a Malév eszközértéke elenyésző a kötelezettségeihez képest". A leányvállalatokat a vagyonfelügyelet és a felszámolás nem érinti.
Varga Jenő lehetségesnek nevezte egy új nemzeti légitársaság létrehozását. A magántulajdonú társaság finanszírozását úgy kell megteremteni, hogy összeegyeztethető legyen a piaci működéssel - tette hozzá.
   
Úgy vélte, hogy több hónap kell egy, a Malév méreteinél kisebb légitársaság alapításához. Az idő múlásával egyre nehezebb létrehozni egy ilyen légitársaságot, és "az idő múlása már évekkel ezelőtt elkezdődött" - jegyezte meg a vagyonfelügyelő.
   
A Malév márkanévről elmondta: az az MNV Zrt. egyik leányvállalata, a Malév Vagyonkezelő Kft. tulajdonában van. A Malév Zrt. jelenleg szerződés alapján használja a márkanevet, ezért annak értékesítéséről nem dönthet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a vaol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!